Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Cvjetnica, Uličnica ili Nedjelja Muke Gospodnje

Piše: Lili Benčik

Cvjetnica, Uličnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je kršćanska svetkovina, slavi se u nedjelju prije Uskrsa. Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan. Slavi se Isusov trijumfalni ulazak u Jeruzalem u dane prije Pashe opisan u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19). Narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine putem kojim je Isus išao jašući na magarcu.

Cvjetnica, Uličnica ili Nedjelja Muke Gospodnje uvod je u Veliki tjedan i Kalvariju, simbol Isusove muke

U spomen na to, na Cvjetnicu se obavljaju procesije s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama.

Klicali su mu kao kralju i očekivali od njega da povede bitku za rušenje rimskog okupatora, kada je  odbio mnoštvo ga je napustilo i okrenulo se protiv njega, i tako  je Cvjetnica postala uvod u Isusovu muku.

Cvjetnica i posvećivanje palminih, maslinovih ili drugih grana je običaj iz poganstva, a u kršćanstvo se kao običaj uvuklo u 9. st. poslije Krista,  jer se ukidanjem običaja nije htjelo izazvati otpor naroda.

Kršćani slave i veličaju  Isusa kao  svog osobnog Spasitelja tražeći, u materijalnoj simbolici, svoju bliskost s Bogom.

Cvjetnici prethode korizmene nedjelje Čista, Pačista, Bezimena, Sredoposna i Glušnica, kao duhovna priprema za Isusovu muku i Uskrsnuće.

Da bi čista srca dočekali Isusovo uskrsnuće obvezna je uskrsna ispovijed. Nekada su stariji vjernici za uskrsnu ispovijed, uz simboličan prilog, dobijali “cedulju” s pečatom župe i s njome išli na ispovijed. Pretpostavka je  da se tako vodila i neka župna statistika o broju ispovjeđenih i pričešćenih za Uskrs.

Poveznica na izvorni članak ovdje.

Lili Benčik/hrvatskepravice

Sretna i blagoslovljena vam današnja Cvjetnica.

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar