Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

‘Etnobiznismen’ i ‘sitni lopov’ Milorad Pupovac kao izborni gubitnik još uvijek nije otpisan!

Piše: Vjekoslav Krsnik

Ako je jedan ljevičarski predsjednik Republike nazvao saborskog zastupnika i čelnika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca ‘etnobiznismenom’, a drugi također ljevičarski predsjednik ‘sitnim lopovom’, onda je i te kako važno  analizirati njegove istupe nakon što je po zahtjevu Domovinskog pokreta, kao novog koalicijskog partnera HDZ-a, Pupovčev SDSS isključen iz sastava nove Vlade Republike Hrvatske…

Iako po izbornim rezultatima zastupa tek manje od 10 posto Srpske nacionalne manjine, Milorad Pupovac ima široko otvoren pristup svim elektroničkim i tiskovnim medijima, uključujući i HRT, pa je tako prosrpskom ‘Večernjem listu’ dao opsežan intervju u kojemu je, u nakon izbora novim političkim okolnostima, iznio svoja već poznata stajališta, kao i njegove stranke.

Naravno u tom intervjuu Milorad Pupovac se prije svega okomio na Domovinski pokret koji je učešće u koaliciji s HDZ-om uvjetovao isključenjem SDSS-a iz vladajuće koalicije.

On optužuje Domovinski pokret za “diskriminatornu i segregacijsku kampanju protiv SDSS-a u pregovorima za sastavljanje vladajuće većine”. Dakle legitimno i legalno pravo Domovinskog pokreta, da u pregovorima sa HDZ-om za sastavljanje vladajuće većine traži isključenje SDSS-a iz koalicije, on naziva ‘diskriminacijom i segregacijom’, osporavajući na taj način pravo Domovinskom pokretu da na temelju uspjeha na izborima bira partnere u skladu s vlastitom političkom platformom.

Kad je već riječ o ‘diskriminaciji i segregaciji’, njegova stranka SDSS sustavno provodi upravo ‘diskriminaciju i segregaciju’ većinskog dijela Srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, tražeći za njegovih 9 posto Srba u Republici Hrvatskoj poseban i privilegiran status kakav su dosad uživali.

A budući da je to sad odlučnim zahtjevom Domovinskog pokreta dovedeno u pitanje Milorad Pupovac koristi stari prokušani model ukazivanja na tobožnju ‘ugroženost’ Srba u Republici Hrvatskoj.

Po već ustaljenom vokabularu u tom intervjuu ne govori o pripadnicima Srpske nacionalne manjine, nego govori o ‘Srpskoj zajednici’, što je termin velikosrpskog ‘srpskog sveta’, ili jednostavno o Srbima u Hrvatskoj koji, gledano politički, kao takvi jednostavno ne postoje jer je Hrvatska država hrvatskoga naroda i nacionalnih manjina. One po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina  imaju privilegiran položaj u Republici Hrvatskoj koji Milorad Pupovac koristi za segregacijsku politiku unutar Srpske nacionalne manjine.

U cijeloj priči postavlja se pitanje zašto vodeći mediji, uključujući i javnu HRT koja je praktički novi Yutel, daju toliko prostora predstavniku malog dijela Srpske nacionalne manjine, a provode cenzuru prema 90 posto te manjine.

Tako u ovom intervjuu Milorad Pupovac napada Predraga Mišića Peđu, jednog od 10.000 pripadnika hrvatskih Srba u Domovinskom ratu. Milorada Pupovca brine što je Predrag Mišić uključen u kampanju protiv Srpske pravoslavne crkve s ciljem “ostvarenja zloglasne Pavelićeve ideje iz vremena NDH o formiranju Hrvatske pravoslavne crkve”.

Novinar Večernjeg lista, Hassan Haidar Diab, inače specijalist za bliskoistočne teme, nije ga podsjetio da SPC u Hrvatskoj djeluje ilegalno i da ta crkva ne priznaje Republiku Hrvatsku, te hrvatski pravoslavci imaju pravo na svoju Pravoslavnu crkvu koja je postojala i prije NDH.

U intervjuu Milorad Pupovac posebno se osvrnuo na zahtjev Domovinskog pokreta da se ukine financiranje njegovih ‘Novosti’ iz Državnog proračuna, pa se u već poznatoj maniri služi lažima da bi taj opravdani i legitimni zahtjev Domovinskog pokreta ocijenio kao one koji bi ‘progonili ili zabranjivali Novosti’, iako to iz te oporbene stranke nikad nisu tražili, nego jednostavno zahtijevali da se ‘Novosti’ prestanu financirati novcem poreznih obveznika.

Njemu smetaju vlasnici ili sponzori onih medija čija je uloga u javnom prostoru izrazito opasna i štetna jer promoviraju ‘antidemokratske vrijednosti, etničku i političku mržnju’.

Naravno, budući da je Večernji list otvoreno prosrpski dnevnik, novinar ga nije priupitao ne promoviraju li takvu orijentaciju upravo njegove ‘Novosti’ koje iz broja u broj, kad su u pitanju hrvatski nacionalni interesi, promoviraju ‘antidemokratske vrijednosti etničku i političku mržnju’ prema hrvatskoj državi i hrvatskome narodu.

Po jednom predsjedniku Republike ‘Etnobiznismen’, a po drugom ‘sitni lopov’ koji je Pupovčevo Srpsko narodno vijeće nazvao ‘prijevarom’, čelnik 9 posto pripadnika Srpska nacionalne manjine ocjenjuje rezultate proteklih izbora “neustavnom dekonsolidacijom i krajnje štetnom populističkom kontaminacijom”.

On je doveo u pitanje demokratski karakter vlasti, pa poziva na ‘konsolidaciju demokratske političke scene’. Da nije smiješno bilo bi tragično da jedan u najmanju ruku opskurni političar velikosrpske orijentacije, kojemu je glavni grad Beograd, koji Republiku Hrvatsku, u kojoj je saborski zastupnik, uspoređuje s NDH, i koji ne priznaje vrijednosti Domovinskog rata, pa čak ni Hrvatsku ne zove njezinim političkim imenom nego je to za njega ‘ova zemlja’, dijeli packe nekome.

U svakom slučaju u postojećim okolnostima prerano je govoriti da je Milorad Pupovac sa svojim SDSS-om doživio konačni poraz, jer nikad ne treba smetnuti s uma da je Andrej Plenković Pupovčevo ‘suvo zlato’, i da o konačnoj budućoj sudbini Milorada Pupovca ne će odlučivati Domovinski pokret, nego sam Andrej Plenković.

Udruga Hrvatski Ratnik

Jedan komentar
Ostavite vaš komentar

Jedan komentar