Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Hrvatska mu je bila jedina Domovina!

Piše: Branko Smrekar

Nova vlast, uz ostvarenje drugih obećanja, ima zadaću učinkovitije tražiti naše nestale branitelje, zatražiti ratnu odštetu i primjerenije pomagati braniteljima i obiteljima naših za Domovinu poginulih junaka, kao i urediti odnose vjerskih zajednica sukladno Kanonskom pravu, dakle, uz ostalo, kao vjersku zajednicu, sukladno Ustavu i Zakonu o pravima vjerskih zajednica, registrirati Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu…

15. travnja 2024. godine, na mjesnom groblju u Vukšiću, molitvom, cvijećem i svijećama, sjetismo se prijatelja Ratka Despota, Hrvatskog branitelja-dragovoljca Domovinskog rata, časnika Hrvatske vojske, predsjednika Udruge Hrvatskih branitelja pravoslavne vjere, domoljuba pravoslavne vjere koji je cijeli svoj život odbijao prihvatiti stav prema kojem sama pripadnost pravoslavnoj vjeri automatski određuje i nacionalni identitet.

Istinski je doživljavao Hrvatsku svojom jedinom Domovinom, a ponašanje Srpske Pravoslavne Crkve u Domovinskom ratu držao četničkim.

Nakon inicijative za osnivanjem Udruge Hrvatskih branitelja pravoslavne vjere rado se prihvatio značajne uloge predsjednika te Udruge i sve svoje snage, u početku djelovanja i osobna financijska sredstva, uložio o obnovu još uvijek nepriznate autokefalne Hrvatske pravoslavne crkve.

Dao mu Bog Mir Božji i neka mu je laka Hrvatska zemlja.

Navijek sam smatrao da vlast i domoljubi, posebno Hrvatski branitelji, poštovanje i zahvalnost prema svojim umrlim, poginulim i na nepoznatim mjestima ubijenim i zatrpanim ratnim kolegama i prijateljima ne smiju pokazivati samo komemoracijama, molitvama, svetim misama, svijećama i cvijećem, već imaju i moralnu obvezu punu pozornost i pomoć pružiti njihovim najmilijima: djeci, supružnicima, majkama…

Nakon posjete posljednjem počivalištu Ratka Despota, zajednički prijatelj Neno, njegova gospođa Vjeka, moja supruga Antonella i ja, u Brodarici se sretosmo s članovima Ratkove obitelji pruživši im barem malo utjehe u evociranju uspomena na tog istinskog domoljuba.

Nova vlast, uz ostvarenje drugih obećanja, ima zadaću učinkovitije tražiti naše nestale branitelje, zatražiti ratnu odštetu i primjerenije pomagati braniteljima i obiteljima naših za Domovinu poginulih junaka, kao i urediti odnose vjerskih zajednica sukladno Kanonskom pravu, dakle, uz ostalo, kao vjersku zajednicu, sukladno Ustavu i Zakonu o pravima vjerskih zajednica, registrirati Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu.

Podsjećam da su pravoslavni vjernici s područja Hrvatske više od 2oo godina, u okviru Autokefalne Crkve Austrijske monarhije, imali svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu. Bila je to poznata Srijemsko-Karlovačka arhiepiskopija koju je 1690. godine uspostavio katolik, Ugarsko-Hrvatski kralj Leopold, sa sjedištem u Srijemskim Karlovcima, a koja je 1707. godine dobila autokefalnost.

Hrvatska pravoslavna crkva je povijesna činjenica, a u vezi povijesti George Orwell je utvrdio: “Tko kontrolira prošlost, kontrolira sadašnjost. Tko kontrolira sadašnjost, kontrolira budućnost.”

Dao Bog da to činimo i mi Hrvati.

Udruga Hrvatski Ratnik

 

Bez komentara
Ostavite vaš komentar