Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Hrvatski radio isključio Prosinačke žrtve iz emisije “Dogodilo se na današnji dan”!

Piše: Vjekoslav Krsnik

U redovnoj emisiji Hrvatskoga radija “Dogodilo se na današnji dan” 5. prosinca, kao što je to bilo i prošle godine, jednostavno je ignorirana, bolje rečeno cenzurirana, gola činjenica da je taj nadnevak izuzetno važan za hrvatsku povijest. Toga dana, nakon sramotnog ujedinjenja Hrvatske s Kraljevinom Srbijom u Kraljevinu SHS, čime je stvorena  monarhistička Jugoslavija, dogodio se krvavi pokolj na Trgu bana Jelačića…

Vojnici 25. i 53. Domobranske pukovnije domarširali su iz Ilice do Jelačićevog trga i zajedno s okupljenim građanstvom poklicima zahtijevali Hrvatsku republiku što je u to doba zagovarala Hrvatska stranka prava.

Tadašnji šef policije, Grga Budislav Angjelinović, sa svojim vojnicima, među kojima su bili i naoružani članovi “Srpskoga sokola”, naredio je pucnjavu s okolnih zgrada, između ostalih i s današnje zgrade Jurišićeva 1. U tom pokolju ubijeno je 13 prosvjednika, među kojim 9 vojnika, a ranjeno njih 17, od toga 10 vojnika.

Ubijeni su: Slavko Šćukanec, Sentmartoni, Miroslav Svoboda, Viktor Kolombar, Miloš Mrše, Mato Gašparović, Mijo Staničer, Stjepan Jureša, Josip Lupinski, Ferdo Veršec, Nikola Ivša, Dragutin Kostelac, Andro Martinko i Antun Tašner-Juričić.

Na toj zgradi stoji ploča koju je postavila udruga “Hrvatski domobran” s natpisom “Vojnici slavne 25. i 53. domobranske pukovnije određujući se javno za samostalnu Republiku Hrvatsku ubijeni su strojnicama s ove zgrade. Vječna im slava i hvala.” Uočljivo je da na ploči ne piše tko i u ime koga je izvršen taj pokolj.

Ta svojevrsna šutnja iskazana ne samo ovog prosinca nego i u prosincu 2022. godine dokaz je da na Hrvatskom radiju postoji Ustavom zabranjena cenzura koja u ovom slučaju nije primijenjena na Hrvatskoj televiziji. U emisiji TV kalendar, 5. prosinca, na prvom mjestu na primjeren profesionalan način obrađena je tema o Prosinačkim žrtvama.

Na Hrvatskom radiju umjesto toga govorilo se o nekakvoj bitci austrougarske vojske, o Waltu Disneyu i o njemačkom fizičaru Heisenbergu. Kao da se na taj dan u Hrvatskoj nije ništa dogodilo, iako je događaj 1918. godine na Jelačićevom trgu i te kako značajan za hrvatsku povijest.

U Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji u članku 7. piše: “HR i HTV su dužni trajno, istinito, cjelovito, nepristasno i pravodobno informirati javnost o činjenicama, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa”. I dalje: “HR i HTV ne smiju u svojim programima zastupati stajališta i interese pojedine političke stranke, kao ni bilo druga pojedinačna, politička, religijska, svjetonazorska i slična stajališta i interese.”

Kako se moglo dogoditi da Hrvatska televizija i Hrvatski radio imaju različiti odnos kad je u pitanju obilježavanje 5. prosinca kao važnog datuma u novijoj hrvatskoj povijesti zbog žrtava koje su pale za hrvatsku republiku, što je ostvareno tek 80-tak godina kasnije Domovinskim ratom, odnosno pobjedom u Srpsko-hrvatskom ratu.

U ovom slučaju Hrvatski radio, kojemu je glavna urednica programa Eliana Čandrlić Glibota, grubo je prekršio članak 7. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji jer nije istinito i cjelovito, u svojoj emisiji “Dogodilo se na današnji dan”, informirao javnost o jednom značajnom događaj hrvatske povijesti, a još je važniji odgovor na pitanje čije to interese zastupa Hrvatski radio kad, za razliku od Hrvatske televizije, prešućuje Prosinačke žrtve.

Budući da se radi o ozbiljnom propustu uputit ću ta pitanja novoizabranom predsjedniku Programskog vijeća HRT-a Vlahi Bogišiću koji u poslovanju javnog radija i televizije treba zastupati i štititi interese cjelokupne hrvatske javnosti.

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar