Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

I to se događa 33 godine nakon osamostaljenja države Hrvatske!

Piše: Lili Benčik

I nakon 33 godine od povijesne Odluke Hrvatskog Sabora o samostalnosti i neovisnosti RH, općinske vlasti u Tinjanu onemogućavaju komemoraciju borcima za hrvatsku državotvornost! Od postavljanja spomenika Viktoru Kancijaniću na groblju u Tinjanu 2018., stranke IDS i SDP Istre do dan danas žestoko se protive održavanju komemoracija, koristeći pri tome metode i argumente iz bogate agitprop riznice KPJ.

Degutantno je čitati njihove izjave u samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. Citiram priopćenje IDS-a i zgražam se nad govorom mržnje, indoktrinacijom i lažima koje su izgovorili: “Riječ je o čovjeku koji je sedamdesetih godina bio pripadnik paravojne postrojbe ‘Planinska lisica’ čiji je cilj bio teroristički čin velikih razmjera protiv civila”, rekao je Sandi Bančić, predsjednik Općinske podružnice IDS-a Tinjan

Tipičan rječnik agitpropa iz 70-tih godina prošlog stoljeća, uz nužnu napomenu da akcija nije bila uperena protiv civila, nego protiv vladajućih u SFRJ. Niti jedan civil nije ubijen od strane 19 pripadnika skupine!

Postavlja se pitanje u kojoj to državi IDS-ovac Sandi Bančić živi 2018. godine?

Njihova retorika i retorika načelnika općine Tinjan u ovih 6 godina nisu se promijenile osim što im je ipak doprlo do svijesti da u državi Hrvatskoj ne mogu zabranjivati komemoracije, ali se zato i nadalje služe različitim podmuklim i podzemnim metodama zastrašivanja, ucjenjivanja i onemogućavanja.

Ove 2024. godine očito su nečim ucijenili ili zastrašili lokalnog župnika Mladena Matiku, jer je odbio da se u crkvi održi misa zadušnica. Svake godine do sada u crkvi sv. Šimuna i sv. Jude Tadeja održavala se misa zadušnica, a ove godine župnik nije dopustio.

Odbiti održavanje mise zadušnice nije nimalo kršćanski od jednog svećenika. Crkva nije politička nego vjerska institucija.

Podsjećam na riječi Bl. Miroslava Bulešića: “Između žalosnog, tužnog, krvlju natopljenog naroda, mi moramo biti dobri Samaritanci koji tješimo, liječimo, pridižemo, zavijamo svaku ranu… Ja sam katolički svećenik i podijelit ću svete sakramente svima koji ih zatraže: i Hrvatu i Nijemcu i Talijanu.”

Stoga se Porečka i Pulska biskupija treba očitovati na takvo ponašanje župnika Mladena Matike, ali i upozoriti vladajuće da je nedopustivo podvrgavanje lokalnih svećenika stranačko-vladajućoj garnituri na vlasti.

Po Ustavu RH, Članak 41. Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.

Međutim, kako je Tinjan ipak u Republici Hrvatskoj, a ne u SFRJ, slobodni građani, domoljubi i vjernici održali su svečano komemoraciju i misu zadušnicu za Viktora Kancijanića i sve koji su svoje živote ugradili u temelje tisućljetne borbe hrvatskog naroda za svoju državu.

Misa zadušnica održana je kod Kapele Božanskog milosrđa u Mofardini. Misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan uz suslavitelje vlč. u miru Dragutina Petrovića i vlč. Željka Zeca, župnika Župe Stari Pazin.

Stoga ponavljam višekratno upozorenje nositeljima državnih vlasti RH: Svi nositelji državnih, županijskih i općinskih vlasti dužni su poštivati Ustav RH i sve državno-pravne akte koje je izglasao Hrvatski Sabor, bez obzira na stranačku, vjersku i nacionalnu pripadnost.

Svako nepoštivanje tih akata trebalo bi biti sankcionirano kao neprijateljski akt uperen protiv neovisne i samostalne Republike Hrvatske koji se kažnjava po Kaznenom zakonu glava 32, u ovom slučaju, članak 349.

Cijeli članak možete pročitati na poveznici ovdje.

Lili Benčik/hrvatskepravice

Udruga Hrvatski Ratnik

Jedan komentar
Ostavite vaš komentar

Jedan komentar
  1. Župnika su sigurno ucijenili po staroj udbaskoj metodi, a što se tiče naše lijepe Istre, svima nam je poznato da je okupirana od mrzitelja države Hrvatske.