Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Imaju li Hrvati u BiH pravo na jedinstveni hrvatski entitet?

Piše: Josip Žgela

Budući je sve više općeprihvaćen stav da uz državu Izrael treba biti i ona palestinska, također to je i nama prilika ukazati i ustrajati do kraja u realizaciji slične situacije u BiH, točnije njezinom većem dijelu, Federaciji BiH. Naima, sukladno pravu palestinskog (arapskog) stanovništva na vlastitu samostalnu državu (Palestina), to isto pravo imaju i Hrvati kao jedan od triju konstitutivnih i državotvornih naroda u Bosni i Hercegovini.

Hrvati u BiH imaju pravo da se ozakoni činjenično odavno postojeći jedinstveni Hrvatski entitet u toj zemlji, ili u najmanju ruku preustroj Federacije BiH s deset kantona, ili federalnih jedinica (mini-država), na njih dvije, tj. dva kantona.

Federacija BiH zapravo je i federacija deset takvih kantona od kojih su tri u političkom i etničkom smislu hrvatska (Hercegbosanska, Zapadnohercegovačka i Posavska županija), dva hrvatsko-bošnjačka (Hercegovačko-neretvanska i Središnja Bosna), te pet bošnjačkih (Unsko-Sanski, Sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski-Goražde).

Naime, Federacija BiH bi se preustrojila umjesto na dosadašnjih deset na samo dva kantona i to objedinjeni hrvatski – Hercegbosanska, Zapadnohercegovačka i Posavska županija s većinskim hrvatskim dijelovima Hercegovačko-neretvanske županije te Središnje Bosne – dok bi preostali dijelovi istoga BH entiteta ušli u jedan ‘bošnjački’ tj. bosanski kanton.

Tako bi unutar Federacije BiH jedan uz drugi bili hrvatski i bošnjački (bosanski) kanton/županija koji bi preko ‘zajedničkog’ hrvatsko-bošnjačkog entiteta s tronacionalnim manjim bosansko-hercegovačkim entitetom ‘Republika Srpska’ (kojega zovimo Sjeveroistočna BiH) činili jednu cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu.

Isto tako bi unutar Federacije BiH bile jedna uz drugu Herceg-Bosna i Bosna, osim u smislu neslužbenih regija i u vlastitim administrativnim okvirima, te bi s Republikom Srpskom (Sjeveroistočna Bosna i Hercegovina) činile zajedničku državu Bosnu i Hercegovinu.

Udruga Hrvatski Ratnik

3 komentara
Ostavite vaš komentar

3 komentara
  1. Herceg-Bosna je danas funkcionalna regija koja odgovara distributivnom području Elektroprivrede Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne a ujedno i većinska hrvatska etnografska regija u BiH. Herceg-Bosna pokriva Hercegbosansku, Zapadnohercegovačku i Posavsku županiju u potpunosti, veći dio Hercegovačko-neretvanske županije te djelomično Srednjebosanski i Zeničko-dobojski kanton.

  2. Ta ideja će se ostvariti budemo li većinski hrvatski prostor u BiH zvali Herceg-Bosna bez prešućivanja.

  3. Da, prijedlog ima smisla. Ostvari li se takav scenarij BiH bi postala uređena država, bez tenzija, mržnje i navlačenja svak na svoju stranu i nikako do zajedničkih dogovora, što je sada vidljivo, već bi vodili svak svoj interes unutar svoga Kantona i to bi ubrzalo razvoj BiH. U takvu uređenu državu ušli bi strani ulagači, vrlo brzo bi bio interes pripojenje Europskoj Uniji i unutar BiH svi sretni. Bravo za ideju, samo je treba realizirati.