Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Je li sukob s Europskim tužiteljstvom početak kraja Andreja Plenkovića?

Piše: Vjekoslav Krsnik

Glavni cilj Ivana Turudića je da od mogućeg progona zbog afere ‘Geodezija’ štiti samog premijera, i to u godini kad se trebaju održati redovni parlamentarni izbori. Sasvim je jasno da Andrej Plenković u ovom slučaju vodi ključnu bitku za svoju političku poziciju, a da apsurd bude veći vodi je praktički protiv Europske unije koja ga je politički instalirala u Hrvatskoj prvo, kako je sam izjavio, da promijeni HDZ, a zatim i samu Hrvatsku…

Nova korupcijska afera ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, iza koje naravno stoji sam premijer Andrej Plenković, razvojem događaja oko imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića mnogo je ozbiljnija nego što su na nju ukazivale ujedinjena ljevica ali i nesposobna desnica.

Dok je ljevica ustrajavala na optužbi da je Ivan Turudić bio blizak s osobama protiv koji se vodi istraga ili su već osuđene, nesposobna i razjedinjena desnica je glorificirala njegov izbor zbog njegove uloge u osudi Ive Sanadera i izručenju jugoslavenskih agenata Njemačkoj. Nitko se nije upitao što u stvari stoji iza čvrste Plenkovićeve odluke da se Ivan Turudić instalira na najvažniju pravosudnu dužnost u državi.

To je otkrio sam Ivan Turudić u prvoj izjavi nakon što je u Hrvatskome saboru dobio hadezeovsku potrebnu većinu. Izjavio je: “Glavni državni odvjetnik nadležan je za rješavanje sukoba nadležnosti između EPPO-a i državnog odvjetnika. Nisam siguran da smo trebali osnovati to tijelo, niz zemalja ga nema i funkcioniraju.”

Tom izjavom praktički je, samo u drukčijim okolnostima, potvrdio žestoku kampanju ljevice da imenovanje Ivana Turidića za glavnog državnog odvjetnika iskoristi za pokušaj rušenja Vlade Andreja Plenkovića i raspisivanje prijevremenih saborskih izbora.

Više nisu u pitanju njegova dopisivanja na mobitelu s optuženom Josipom Rimac ili skroviti sastanci sa Zdravkom Mamićem. Ovim izborom sasvim je jasno da je Ivan Turudić, koji je bio među onih 20 sudaca za koje je Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) prije nekoliko godina ocijenila da predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost, bio izbor Andreja Plenkovića kako bi ga zaštitio od mogućeg progona Ureda europskog javnog tužitelja.

Usput rečeno, ali i te kako značajno za ocjenu stanja u hrvatskome pravosuđu u cjelini, osobito je znakovito da o tadašnjoj ocjeni Sigurnosno obavještajne agencija nije provedena nikakva rasprava u Hrvatskome saboru, a kamoli da su objavljena imena problematičnih sudaca. Tako se moglo i dogoditi da Andrej Plenković, u aferi Geodezija s umiješanom ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek, izabere novog glavnog državnog odvjetnika iz redova sudaca koji predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost.

Naravno, glavni cilj Ivana Turudića, što je uostalom i najavio, je da od mogućeg progona zbog spomenute afere štiti samog premijera, i to u godini kad se trebaju održati redovni parlamentarni izbori. Sasvim je jasno da Andrej Plenković u ovom slučaju vodi ključnu bitku za svoju političku poziciju, a da apsurd bude veći vodi je praktički protiv Europske unije koja ga je politički instalirala u Hrvatskoj prvo, kako je sam izjavio, da promijeni HDZ, a zatim i samu Hrvatsku.

U ovih sedam godina otkako je na vlasti ni jedna korupcijska afera, a bila ih je sva sila sa smjenom od 30-tak ministara, nije ga s poslušnim i podaničkim članstvom stožerne hrvatske stranke ozbiljno uzdrmala kao što je s ovim slučaj. Važno je naglasiti da pozicija Andreja Plenkovića u Bruxellesu nije više na visokoj razini kao što je bila za vrijeme prethodne vodeće garniture na čelu s Jean Paul Junckerom.

Drugi važan čimbenik u njegovom pozicioniranju na međunarodnoj sceni bila je öinjenica da je na neki način Andrej Plenković bio favoriziran od  bivše njemačke kancelarke Angele Merkel. U takvim okolnostima on je čak, prema pisanju Financial Timesa, bio jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije.

U novom sastavu vodeće garniture Europske unije Andrej Plenković više ne kotira visoko i zato je, dovodeći Ivana Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika, samo pokušao da se, u novoj aferi oko Geodetskog fakulteta, što je moguće više zaštiti od progona europskog tužiteljstva.

Međutim sama činjenica da je Ured europskog javnog tužitelja u Zagrebu pokrenuo istragu u Ministarstvu kulture i medija predstavlja udar na njegovu političku karijeru. Pogotovo je to jasno nakon što je iz ureda europske javne tužiteljice Laure Kövesi, koja je na tu funkciju postavljena nakon što je Rumunjsku očistila od stotina korumpiranih političara, stigao jasan odgovor da je temeljitom analizom potvrđena njihova nadležnost u ovoj aferi.

Andrej Plenković je dakle u postojećim okolnostima ozbiljno uzdrman pa se može zaključiti da je njegova umiješanost u korupciju povezanu s novcem iz europskih fondova najava početka njegova kraja. Pod takvim pritiskom sasvim je izgledno da će Andrej Plenković raspisati nove izbore za Hrvatski sabor do početka ljeta kako bi koliko toliko spasio svoju političku karijeru koja je ovom novom aferom očigledno na zalasku. 

Udruga Hrvatski Ratnik

Jedan komentar
Ostavite vaš komentar

Jedan komentar
  1. Kad imas srbsku krv u venama onda lazes krades a Bogami sa dokazom si zlocast to znaci ubica. Sve to ima ANDrIJA plenkovic jer ubit tudje djete Danijela Bazuka bez respekta treba posteno osudit ugasiti tako mlad zivot samo zlocasti srbin moze Bog i Hrvati.