Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Mladi u Hrvatskoj – bavite se politikom da se ona ne bi bavila vama!

Piše: Nada Šikić

Sve one dobre i loše stvari koje se događaju u ovoj državi, u ovom društvu, pa i u vašim životima, izravna su posljedica naše državne politike. Na vama je hoćete li pasivno stajati po strani i promatrati kako trenutna politika i dalje nagriza vaš životni standard, ili ćete nam se pridružiti u borbi za bolje sutra. Pokrenite se, aktivirajte se i borite se za svoja prava, jer zaista jest vaše PRAVO da ostvarite dobar i kvalitetan život u vlastitoj zemlji…

Hrvatska mladež predstavlja važan ako ne i najvažniji segment društva u Lijepoj Našoj. Nažalost, naši mladi su nebrojeno puta neshvaćeni i marginalizirani, te prepušteni sami sebi po pitanju brojnih izazova s kojima se susreću u ovim turbulentnim vremenima.

Mi kao društvo često pogrešno smatramo kako je djeci i mladima dovoljno omogućiti pristup školovanju, te da smo kao država i sustav tim činom ispunili svoju dužnost prema njima. U praksi, znamo to vrlo dobro, to ipak nije tako.

Istina, velika je blagodat što u našoj državi djeca i mladi još uvijek imaju pristup besplatnom obrazovanju, no i to je obrazovanje čija kvaliteta naočigled opada iz godine u godinu.

Brojne hrvatske obrazovne institucije već godinama preopterećuju svoje studente loše osmišljenim studijskim programima koji, iako pružaju velike količine teoretskog znanja, ipak stvaraju generacije mladih koji nisu osposobljeni za suočavanje s praktičnim izazovima modernog tržišta rada ili samostalnog poduzetništva.

A u Hrvatskoj su tržište rada i poslovne vode i više nego izazovne. Neki bi čak rekli i da su neprijateljski nastrojene. Zaista, zar se mladi, obrazovani i talentirani pojedinci osjećaju kao potrebni i poželjni članovi društva kada nakon završetka školovanja naiđu na kaotično tržište rada, na nepotizam pri zapošljavanju u državnim tvrtkama, na slabe plaće i nepoštivanje prava radnika u privatnim tvrtkama, na rad na crno i neplaćene prekovremene sate? Ili ako se hrabro odluče na samostalno poduzetništvo pa naiđu na brojne birokratske prepreke, trom i nefunkcionalan državni aparat i generalno pomanjkanje ikakvog poticaja od strane države?

U takvom zahtjevnom okruženju mladi ne samo da teško pronalaze zaposlenje u struci već su i za obavljene poslove višestruko potplaćeni u odnosu na kolege iz europskih zemalja. Radi se o plaćama s kojima se u Hrvatskoj jedva preživljava, a bez krova nad glavom i sredstava za normalan život naši mladi niti ne pomišljaju na osnivanje obitelji.

Upravo nas je takav stav i doveo u situaciju da je Republiku Hrvatsku, od njenog ulaska u Europsku Uniju, svake godine napustilo oko 50.000 ljudi, najčešće mlađe životne dobi (između 20 i 39 godina starosti). Ti mladi, obrazovani i sposobni ljudi, koji su trebali biti pokretačka snaga ekonomije i cjelokupnog gospodarstva Lijepe Naše, danas su razasuti po bijelome svijetu, a njihov rad, znanje, vještine i talenti osiguravaju prosperitet inozemnih poslodavaca i pune proračune drugih država.

S druge strane, doimlje se kao da se naš trenutni politički sustav trudi zamijeniti naš mladi, obrazovani i radno sposobni kadar radnicima iz drugih zemalja koji ne poznaju naš jezik, kulturu niti običaje. A ono što je najgore, ti radnici u većini slučajeva niti ne znaju obavljati poslove zbog kojih su došli u našu državu. Novac koji imigrantski radnici zarade u našoj državi oni šalju svojim obiteljima na drugi kraj svijeta, što samo dodatno slabi naš gospodarski sustav.

Dok naši pseudo-političari shvate razmjere štete koju ovim modusom operandi nanose našoj državi, već će biti prekasno. A naša mladež, nespremna potratiti svoje najbolje godine promatrajući ovu kontinuiranu degradaciju životnog standarda u našoj zemlji, napušta državu u potrazi za boljim sutra.

Odlazi li naš cvijet mladosti u druge zemlje jer to želi? Ostavljaju li naši mladi svoje roditelje i prijatelje jer im je milija tuđa zemlja? Napuštaju li vlastiti dom, svoju kuću ili stan, svoj vrt ili polje, jer im je draži rad po hladnim skladištima u Irskoj, ili kao kućna ispomoć u Njemačkoj? Ne, naši mladi ne odlaze jer to žele, već zato što moraju!

Koliko smo već puta u medijima čitali rezultate anketa, provedenih među mladima koji su napustili našu zemlju, a koje su propitkivale razloge njihova odlaska? I koliko smo puta pročitali da razlozi iseljavanja nisu samo niske plaće i loš životni standard, već i zgroženost korupcijom, nepotizmom i nemoralom, a prije svega uvjerenje da se postojeća situacija u našoj državi nikada neće promijeniti?

Stoga se ovim putem obraćamo upravo hrvatskoj mladeži. Promjena se MOŽE i MORA dogoditi, ali samo uz vašu pomoć! Ne zatvarajte više oči pred problemima kojih smo već svi dobrano svjesni! Zapitajte se: što vam je ova država do sada pružila i, još važnije, što vam treba pružiti?

Kakvo će vam obrazovanje biti?

Hoćete li imati besplatne udžbenike, prehranu i prijevoz?

Hoćete li se uspješno zaposliti nakon školovanja i od svog poštenog rada dobro živjeti?

Ako želite pokrenuti vlastiti posao, hoće li vas u tome država i sustav poduprijeti?

Hoćete li moći kupiti i posjedovati svoju prvu nekretninu?

Hoćete li u svom domu moći podići obitelj i pružiti vlastitoj djeci sigurnost i nadu u bolje sutra?

Ovo su samo neki od problema koji muče vas mlade a na koje politika ima izravan utjecaj. Stoga nemojte dopustiti da se politika bavi vama, već se vi počnite baviti njome.

Sve one dobre i loše stvari koje se događaju u ovoj državi, u ovom društvu, pa i u vašim životima, izravna su posljedica naše državne politike. Na vama je hoćete li pasivno stajati po strani i promatrati kako trenutna politika i dalje nagriza vaš životni standard, ili ćete nam se pridružiti u borbi za bolje sutra. Pokrenite se, aktivirajte se i borite se za svoja prava, jer zaista jest vaše PRAVO da ostvarite dobar i kvalitetan život u vlastitoj zemlji, okruženi svojom obitelji i prijateljima, i da upravo u Lijepoj Našoj izgradite svoj dom i svoju budućnost.

U ‘Hrvatskom bilu’, uvjereni smo da zajedničkim snagama možemo promijeniti našu sutrašnjicu nabolje. Nadamo se da će vam upravo naša stranka pružiti okruženje i potporu u vašim nastojanjima i omogućiti da se čuje vaš glas!

Predsjednica stranke Hrvatsko Bilo

Prof. dr. sc. Nada Šikić

Photo by Pexels

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar