Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

‘Nedodirljivi’ – uspoređuju je s omraženom Carlom del Ponte!

Piše: Lili Benčik

Europsko tužiteljstvo potvrdilo je da je tzv. afera Geodezija u njihovoj nadležnosti, jer su knjigovodstveno ta sredstva prikazana kao sredstva iz EU fondova, te da sve nadgleda Stalno vijeće s tri europska tužitelja iz drugih država članica. I tu je došlo do otvorenog sukoba premijera Plenkovića s EPPO-om i tužiteljicom Laurom Codruţa Kövesi. Znači li to da je ministrica Nina Obuljen Koržinek u toj kategoriji ‘nedodirljivih’…?

Počelo je ‘udarnički’ po Lauri Codruţa Kövesi, uspoređuju je s omraženom Carlom del Ponte

Jugo-komunističko-udbaško-orjunaške i velikosrpske strukture, pod zajedničkim nazivom ‘duboka država’, a po meni naprosto jugo-politička mafija, osjetila se ugrožena nadležnošću EPPO, Ureda europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj.

Do sada je hrvatsko pravosuđe uživalo slobodu u osuđivanju hrvatskih branitelja, tvrdeći da su bili na pogrešnoj strani povijesti (Tomislav Merčep), dijeljenju odšteta srpskim dragovoljcima, ne osuđivanju očitih protuhrvatskih djelatnosti (Lijepa naša haubico-SNV-ovih Novosti), maratonskim suđenjima i očitoj nevoljkosti i neučinkovitosti, i kada im se umiješala Laura Kövesi odmah je trebalo dati do znanja da je u Hrvatskoj dirnula nedodirljive.

Laura Codruţa Kövesi, prva je europska tužiteljica koju je izabrao EU Parlament u rujnu 2019., a dužnost je preuzela početkom 2020. godine. Na čelu je Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) zaduženog za istraživanje financijskih kaznenih djela nenamjenskog trošenja sredstava iz EU fondova, prekograničnih prijevara povezanih s PDV-om, pranja novca i korupcije.

https://www.consilium.europa.eu/hr/press/press-releases/2019/10/14/eu-public-prosecutor-s-office-eppo-laura-codruta-kovesi-to-become-the-first-european-chief-prosecutor/

EU Parlament je dugo pozivao na osnivanje neovisnog tijela EU koje će s baviti ovim pitanjima u nizu rezolucija naglašavajući važnost neovisnosti tužitelja. Osnivanje EPPO-a odobreno je 2017. godine, a dogovor o osobi na čelu postignut je, kao što se vidi, tek 2019. godine.

Do sada su se 22 države članice pridružile EPPO-u, a pet država, koje trenutno nisu dio Ureda (Švedska, Mađarska, Poljska, Irska i Danska), mogu se pridružiti u bilo kojem trenutku.

Sjedište Ureda europskog javnog tužitelja, skraćeno EPPO je u Luxembourgu, a  i u Zagrebu imaju svoj ured.

Laura Codruţa Kövesi  rođena  je 1973. u Rumunjskoj. Roditelji su joj bili maltretirani od komunističkog režima i tajne službe Securitate, pa se Laura, svjesna da se Rumunjska nije oslobodila komunističkog nasljeđa, školovala i doktorirala pravo na Zapadnom Sveučilištu u Temišvaru s temom o borbi protiv organiziranog kriminala.

Bila je bivša glavna tužiteljica rumunjske Nacionalne uprave za borbu protiv korupcije (rum.: Direcția Națională Anticorupție – DNA), dužnost je obnašala od 2013. do smjene 9. srpnja 2018. po nalogu ministra pravosuđa Tudorela Toadera. Između 2006. i 2012. Laura Kövesi bila je glavna državna tužiteljica pri Visokom kasacijskom sudu. Nakon imenovanja 2006., Kövesi je bila prva žena i najmlađa glavna tužiteljica u povijesti Rumunjske.

Progonila je desetke gradonačelnika, pet parlamentarnih zastupnika, dva bivša ministra i bivšeg premijera. Stotine bivših sudaca i tužitelja izvedene su pred sud sa stopom osuđenosti iznad 90 posto. Kao rezultat godišnjeg izvješća DNA za 2015., Kövesi je izjavila je da je u slučajevima koje je obradio njezin ured dokazano davanje 431 milijun eura mita.

Procjenjuje se kako gubitak od prijevara, povezanih s organiziranim kriminalom, na godišnjoj razini u EU iznosi 60 milijardi eura.

Korupcija je posvuda i nema ‘čiste’ zemlje u Europi, a Hrvatska samo deklarativno pokazuje volju da se otkriju ta kaznena djela koja štete financijskim interesima EU  i Hrvatske, da ih se istražuje, sve dok se ne dirne u ‘nedodorljive’.

Kövesi je uputila i poruku hrvatskim građanima. “EPPO je stvoren da vas zaštiti, mi nismo stranci, imamo ured u Zagreb. Naši delegirani predstavnici govore hrvatski, radimo s hrvatskom policijom, idemo pred hrvatske suce, štitimo vaš novac, štitimo vas. Svatko je jednak pred zakonom i želimo zadobiti vaše povjerenje.”, poručila je ona i pozvala građane da prijave bilo kakve sumnje u nezakonite radnje.

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/kovesi-sto-smo-mi-ucinkovitiji-to-bi-ministri-financija-trebali-biti-sretniji-10421943

Pod njezinim vodstvom uhićeni su bivši ministri Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac, a za HRT je otkrila kako se trenutačno u Hrvatskoj istražuju deseci slučajeva:

 “Primili smo više od 4.000 prijava o kaznenim djelima, više od polovine ih je od pojedinaca, što pokazuje povjerenje građana u EPPO. Pokrenuli smo više od 1.200 istraga i što je najvažnije zaplijenili smo 250 milijuna eura, pet puta više od svog proračuna.“, rekla je Kövesi.

EPPO je 16. veljače objavio da provodi hitne pretrage i istražne radnje u sklopu istrage koja se provodi zbog sumnje u počinjenje subvencijske prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prije toga, u studenome 2023. EPPO je objavio da 29 osumnjičenih, među kojima je i bivši dekan Geodetskog fakulteta, tereti za zlouporabe u projektima financiranima europskim novcem među kojima je i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu ugovoreno s Ministarstvom kulture bez natječaja.

Premijer Plenković je prije nekoliko dana izjavio da je provjeravao s ministarstvom financija jesu li ta sredstva bila iz Fonda solidarnosti ili državnog proračuna te da je dobio četiri izvješća prema kojima su sredstva trošena iz državnog proračuna te da ‘niti centa’ nije deklarirano kroz Fond solidarnosti. Istaknuo je da EPPO u Hrvatskoj radi svoj posao, a da DORH mora vidjeti što je njegova nadležnost.

Međutim, Zlati Hrvoj Šipek ne pada na pamet ići protiv EPPO-a u velikoj istrazi izvlačenja 2,5 milijuna eura Ministarstva kulture u aferi Geodezija. A ne planira se ni povući i prepustiti mjesto Ivanu Turudiću prije isteka mandata. Sada postaju jasni motivi zbog čega je Plenković predložio suca Turudića za državnog odvjetnika.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pred saborskim je odborom u siječnju otklonila tvrdnje da je posao snimanja oštećenja na zgradama nakon potresa koje je obavio Geodetski fakultet preplaćen, te da nije nadziran. Ponovila je i da su za plaćanje korištena nacionalna sredstva, a ne europski novac.

Europsko tužiteljstvo potvrdilo je da je tzv. afera Geodezija u njihovoj nadležnosti, jer su knjigovodstveno ta sredstva prikazana kao sredstva iz EU fondova, te da sve nadgleda Stalno vijeće s tri europska tužitelja iz drugih država članica.

I tu je došlo do otvorenog sukoba premijera Plenkovića s EPPO-om i tužiteljicom Laurom Codruţa Kövesi. Znači li to da je ministrica Nina Obuljen Koržinek u toj kategoriji ‘nedodirljivih’, jer ih veže dugogodišnje prijateljstvo po francusko-pariškoj vezi rada u veleposlanstvu u Parizu!?

https://www.vecernji.hr/vijesti/zbog-geodezije-plenkovic-se-okomio-i-na-seficu-eppo-a-1748795

Kövesi je na kraju bez imalo uvijanja poručila da bi miješanje politike u istrage EPPO-a u Hrvatskoj moglo imati i ozbiljne posljedice za Hrvatsku i to u obliku sankcija.

I onda je krenula medijska ‘obrada’ tužiteljice Kövesi tipična za titoističko-komunistički agitprop, za osobe koje se zamjere neokomunističkoj nomenklaturi na vlasti.

Sredstvima EU obnavljaju se i pomažu neokomunističke nomenklature, u zemljama u kojima nije provedena lustracija, da zadrže i učvrste vlast, a time i sve privilegije i način upravljanja stečene u vrijeme komunizma. EU administracija koja odobrava sredstva čini to ili iz neznanja, nepoznavanja ili nerazumijevanja tih licemjernih i prepredenih jugo-komunističkih struktura…

Cijeli članak možete pročitati na poveznici ovdje.

Lili Benčik/hrvatskepravice

Udruga Hrvatski Ratnik

Jedan komentar
Ostavite vaš komentar

Jedan komentar
  1. U potpunosti se slažem s stavom Lili Bencik !
    Sve hrvatske institucije su opupirane još u vrijeme dok su časni i pošteni Hrvati ginuli braneći teritorijalnu cjelovitost domovine ,a pod utjecajem stranih interese država je jednostavno otuđena i pretvorena u servis briselskih lobija (čiju očiglednu podršku uživa notorni etnobiznismen Milogad) i memoranduma SANU….