Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Ovršna mafija iliti kako u Hrvatskoj funkcionira ovršna pljačka?

Piše: Nikola Kajkić

Danas ću na primjeru tražbine (duga) za parkirnu kartu-kaznu, u iznosu od 9.56 Eura, pokazati primjer PLJAČKE u naplati troška i u do 10 puta većem iznosu. Po službeno dostupnim podacima, odvjetnici, javni bilježnici i FINA su u 2022. godini na ovrhama uprihodovali preko 360 milijuna kuna, od čega se procjenjuje da je oko 300 milijuna kuna uprihodovano neosnovano ili nezakonito izvan okvira naplate troškova sukladno Zakonu.

Prednjače tzv. otkupljivači dugova!

Kako funkcionira sustav?

Po službeno dostupnim podacima, odvjetnici, javni bilježnici i FINA su u 2022. godini na ovrhama uprihodovali preko 360 milijuna kuna, od čega se procjenjuje da je oko 300 milijuna kuna uprihodovano neosnovano ili nezakonito izvan okvira naplate troškova sukladno Zakonu.

Kako funkcionira ovršna manipulacija ili prijevara?

Zakonodavac je Ovršnim zakonom propisao obvezu da ovrhovoditelj, prije prisilne ovrhe od ovršenika putem javnog bilježnika, mora u vidu obavijesti zatražiti da ovršenik u roku od 15 dana dobrovoljno ispuni svoju obvezu, bez plaćanja izmišljenih nepostojećih i lažnih troškova.

Danas ću na primjeru tražbine (duga) za parkirnu kartu-kaznu, u iznosu od 9.56 Eura, pokazati primjer PLJAČKE u naplati troška i u do 10 puta većem iznosu.

Ovrhovoditelj (odvjetnici, javni bilježnici, fina) unatoč obvezi da se tražbina plaća po obavijesti u roku od 15 dana, manipulativno i na prijevaru putem javnog bilježnika upućuje obavijest, ali na nju stavlja obvezu naplate raznih troškova na koje nemaju pravo (javnog bilježnika, trošak sastava ovršnog prijedloga, kamate, pribavu evidencije vlasništva vozila, predvidive naknade, ostatak naknada i sl.), pa tako na današnjem primjeru (vidi foto 1 i 2) izmišljeni troškovi iznose 93,36 eura za naplatu parkirne karte u iznosu od 9.56 eura.

Unatoč zakonskom pravu samo na naplatu naknade za poslanu obavijest javnom bilježniku, oni zahtijevaju troškove koji su 10 puta veći od duga za parkirnu kartu. To je nezakonito i samo kod nas prolazi bez sankcija!

Nakon što građanin ili ovršenik plati, primjerice, dio tražbine (parkirnu kartu, kamate, i sastav prijedloga, odnosno obavijesti javnog bilježnika) ovrhovoditelj (skoro uvijek odvjetnik) dostavlja ponovo javnom bilježniku Prijedlog za ovrhu, te od istoga traži naplatu ostalih naknada (sastav novog prijedloga 18.66 eura, dobava uvjerenja MUP-a 62,21 euro, predujam naknade JB 12,50 eura, ostale naknade 12,50 eura, ili ukupno 93,36 eura), ali sada je izostavio zahtijevanje plaćanja parkirne karte.

Što je ovdje apsurd? Pa to da većina građana ne čita, ili ne zna što mora a što od tih silnih prijevara ne mora platiti, pa ovi što pljačkaju smišljeno koriste inertnost države i udaraju po džepovima građana koje, na žalost, nema tko zaštiti (građani izbjegavaju uzeti branitelja s obzirom da bi u konačnici bila skuplja pita od tepsije, pa pristaju plaćati sve prijevare i laži, ili staviti šturi prigovor i kasnije pred sudom ishodovati i puno veće troškove, a obzirom da kradljivce uvijek zastupa odvjetnik… koji zna kako!!

Tko u ovom postupku štiti građane, NITKO!

Zašto? Zato što država pogoduje javnim bilježnicima, koji su izabrani na funkcije u velikoj većini od strane politike, i zato što država ne mari za kriminalnu hobotnicu koja danas stoluje u tzv. OTKUPIMA DUGOVA, i koja kroz ovakve prijevare i manipulacije pljačka građane!

I za ovo postoji rješenje!

 

Udruga Hrvatski Ratnik

4 komentara
Ostavite vaš komentar

4 komentara
 1. Komunalno zapresic plaćam račune ali ovrhe ne pa su me sad pritisnuti da moram pa vas molim za savjet što ucinit

  1. Draga Anastazija, mi nismo pravnici a i ne znamo zbog čega imate ovrhu tako da neki pravni savjet bi trebali tražiti od nekog tko ga zna dati. Uglavnom, iz iskustva znamo da su pravne radnje često višestruko skuplje nego sam spor pa ispadne jeftinije platiti ovrhu nego se s rogatim bosti. A i pravosuđe nam je korumpiranije nego igdje u svijetu.

 2. Imam osobni primjer mega pljacke ovrhom od lihvarske agencije H-Abduco d.o.o. Zagreb !
  Predmet je u Orebicu a trenutno se nalazim u Zagrebu ,molio bih da s Vama stupim u kontakt !
  Inace predmet otimacine je najslicniji onom predmetu u Šibeniku s tragicnim zavrsetkom !!
  Mario Pinjuh
  091 534 98 51

 3. Pozdrav,
  Slučaj isti ali sa Svea Ekonomi i Telemach. Dug od 24,55 eura za koji nikada nisam dobila račun i nakon bezbroj mailova na obje strane sa molbom da mi pošalju kopiju računa i na temelju čega je ta iznos nikada nisam dobila odgovor,,samo su prebacivali odgovornost jedni na druge. Nakon zadnje “opomene” više nisam imala volje ni živaca platila sam ali ne 24,55 nego 69,70 Eu. naravno troškovi javnog bilježnika,odvjetnika itd. Još samo da napomenem da su svi računi uredno plaćeni jer imam potvrde uplate putem internet bankarstva(naravno da ni to nisu uvažili) jer sam im poslala.
  Lp.
  Višnja Cvetić