Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Požar na Jakuševcu – je li to novi model zbrinjavanja otpada?

Piše: Aleksandar Saša Savić

Gradonačelnik Tomašević je svoju političku ‘karijeru’ gradio na zagrebačkom odlagalištu otpada, najavljivao je brojne promjene u gospodarenju otpadom, no kako stvari stoje, od kad je došao na vlast, ‘kola su krenula nizbrdo’. Preksinoć je po drugi put u mandatu gradonačelnika Tomaševića došlo do zapaljenja glomaznog otpada na Jakuševcu. Ovo je drugo zapaljenje glomaznog otpada u manje od godinu dana…

Preksinoć je po drugi put u mandatu zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića došlo do zapaljenja glomaznog otpada na Jakuševcu. Srećom nije bilo ljudskih žrtava, a požar, koji je počeo oko 2 sata iza ponoći, su vatrogasci stavili pod kontrolu oko 3:30.

Požar je izbio na platou Servisno-operativnog centra u Tišinskoj ulici pored zagrebačkog odlagališta otpada  Jakuševec-Prudinec.

Prema tvrdnjama Zagrebačkog Holdinga nema značajnijeg oštećenja (lakše oštećenje objekta). Policija provodi kriminalističku obradu.

Nažalost, ovo je već drugo zapaljenje glomaznog otpada u manje od godinu dana. A koncem prošle godine imali smo odron otpada na Jakuševcu, a nakon toga i eksploziju koja je prouzročila ljudske žrtve (podsjećamo, radnik Čistoće je ‘izgubio’ ruku).

Gradonačelnik Tomašević je svoju političku ‘karijeru’ gradio na zagrebačkom odlagalištu otpada i najavljivao je brojne promjene (zapravo napretke) u gospodarenju otpadom, no kako stvari stoje od kad je došao na vlast ‘kola su krenula nizbrdo’.

Potpuno promašena strategija gospodarenja otpadom

Tomašević se, kao zapravo potpuno neiskusna osoba u gospodarenju otpadom (op.a. nema, odnosno nije imao niti jedan jedini radni dan staža u toj branši), primio tog posla na potpuno pogrešan način.

Tijekom izbora je najavljivao zatvaranje Jakuševca i tvrdio kako postoji plan za kompletan centar za gospodarenje otpadom u Resniku, a također je najavljivao da će prekinuti suradnju s privatnim tvrtkama (posebno je naglašavao tvrtke u vlasništvu Petra Pripuza).

No nakon izbora je zapravo samo uveo plave vrećice i ugradio nekoliko podzemnih spremnika u centru kao i postavio nekoliko tzv. tipiziranih bokseva za kante i kontejnere na javnim površinama.

Sve druge strateške poteze je ili propustio ili napustio, a još je povećao trošak suradnje s privatnim poduzećima, posebno onima u vlasništvu Petra Pripuza.

Od CGO-a u Resniku nema ništa najmanje idućih 10 godina

Tomaševića je dočekao kompletan projekt za centar za gospodarenje otpada u zagrebačkom Resniku, no on je (umjesto da se primi posla) promijenio politiku i proveo izmjenu sve dokumentacije za CGO.

To znači da se sva sredstva koja smo dobili od Fonda za zaštitu okoliša, koji upravlja europskim sredstvima, moraju vratiti (cca 5 milijuna eura).

Nadalje, zbog izmjene dokumentacije sve je pomaknuto za par godina. Najprije je potrebno napraviti procjenu utjecaja na okoliš pa ishoditi lokacijsku dozvolu nakon čega treba provesti javni natječaj za izradu projekta. Tek tada može se pristupiti ishođenju građevinske dozvole nakon čega treba provesti javni natječaj za gradnju pa ishoditi okolišnu dozvolu.

U međuvremenu treba do kraja riješiti sva imovinsko-pravna pitanja što je daleko od okončanja! Dobro upoznati izvori tvrde da navedeno neće nikako biti moguće prije 2034. godine!

Propušten natječaj za sortirnicu, a sklopljen je loš ugovor s Pripuzom

Čistoća je propustila javiti se na natječaj za sortirnicu, postojali su svi planovi i ishođena dokumentacija, to je propalo.

Propuštena je prilika povlačenja dijela europskih sredstava (ukupna investicija cca 50 milijuna eura) za izgradnju sortirnice od 120 tisuća tona godišnje koja je imala ishođenu građevinsku dozvolu.

Javno obrazloženje je bila neprihvatljivost politike EU prema kojoj nakon izgradnje tu sortirnicu moraju dati natječajem na upravljanje. 

Time je Tomašević unaprijed potvrdio da Čistoća ne može udovoljiti zahtjevnim EU uvjetima i da neće osvojiti natječaj nego će ga osvojiti neko privatno poduzeće!

U međuvremenu je Pripuz osvojio javni natječaj za preuzimanje plastike koji je milijun eura veći!

Zajednica ponuditelja u kojoj je i tvrtka Petra Pripuza sklopila je okvirni sporazum na dvije godine vrijedan 7,5 milijuna eura za zbrinjavanje 40.000 tona plastike po cijeni od 187 eura po toni što je ukupno skoro milijun eura više od planiranog budžeta.

Nije proveo višegodišnje strateške ugovore s oporabiteljima, nego je ‘kemijao’

Znao je prvog dana mandata da neće moći izgraditi i otvoriti CGO u Resniku, odlučio je propustiti natječaj za sortirnicu, ali nije niti sklopio višegodišnje strateške ugovore s oporabiteljima papira, plastike i biootpada. Vrlo brzo rasplinuli su se svi ‘snovi’ o kompostani u Novskoj.

Logično je razmišljanje da će izgradnja cjelovitog modernog centra za gospodarenje otpadom trajati godinama i da do tada treba raspisati natječaj za najmanje tri ponuditelja za zbrinjavanje papira, plastike i biootpada (op.a. kako Zagreb ne bi ovisio o jednom) na rok od 5 godina s fiksnom cijenom i strogo propisanim uvjetima povećanja cijene (op.a. kratkoročni ugovori su rizični jer se svaki put zaprima nova cijena ponuditelja, što upravo trenutno proživljavamo kao nevjerojatno poskupljenje tih usluga).

Umjesto da je prije izbora ‘prijetio’ Pripuzu i gradio kult vlastite ličnost zasnovan na ispraznim parolama i populističkim frazama trebao je razgovarati i s njim i s drugima o opisanim ugovorima.

Tomašević je alternativno odlučio:

      1. transportirati glomazni otpad u Sisak pa ga nezakonito vraćati mljevenog u Zagreb i zatrpavati na Jakuševcu, a kasnije je kupio šreder za potpuno drugu namjenu i njime mljeo glomazni otpad (bez odvajanja komponenti za koje i danas neistinito tvrdi da se odvajaju i izdvajaju) kojeg i dalje zatrpava na Jakuševcu

      2. preopteretiti kompostanu na Jakuševcu i Čretu (jedna je zatrpana nakon odrona otpada, a drugu je zatvorio Državni inspektorat), a podosta biootpada zatrpavati na Jakuševcu

Na kraju Zagrepčani plaćaju značajno skuplje usluge koje i dalje pružaju privatne tvrtke (osobito one u Pripuzovom vlasnišvu)!

Odustao je od čipiranja i uveo je plave vrećice

Umjesto uvođenja plavih vrećica trebao je dovršiti čipiranje spremnika i implementaciju elektronske evidencije prikupljenog otpada (što je propisano Zakonom o gospodarenju otpadom, ali i gradskom Odlukom koju je u gradsku skupštinu na izglasavanje uputio sam Tomašević).

Zato što je to propustio Zagreb je sada jedini grad u Hrvatskoj koji na računima Čistoće nema obračun varijabilnog dijela usluge (volumen prikupljenog otpada i trošak za isto) što je stroga zakonska obveza.

Već drugo zapaljenje glomaznog otpada u manje od godinu dana

Noćašnji požar nije bio jedini. Prošlog ljeta, točnije u kolovozu 2023., također je došlo do požara.

Vanjska poveznica: Facebook objava o požaru u kolovozu 2023.

Problem je u načinu zbrinjavanja glomaznog otpada koji se najprije skladišti na neprihvatljiv način. Na Jakuševačkom SOC-u (servisno-operativni centar) se glomazni otpad neselektivno dovozi, istovaruje i skladišti.

Normalni proces zbrinjavanja glomaznog otpada obuhvaća vremenski-strateški organiziranje prikupljanja otpada, njegovo razdvajanje na komponente, usitnjavanje specijaliziranom drobilicom preostalog otpada nakon odvajanja, i njegovo pohranjivanje na odlagalište.

Tomaševićev proces zbrinjavanja glomaznog otpada obuhvaća ad-hoc kontinuirano prikupljanje na reciklažnim dvorištima ili po pozivu građana, prijevoz svega na SOC bez pregledavanja ima li možda kakvih pištolja ili bombi u tom otpadu, sve skupa bez odvajanja (iako gradonačelnik i dan danas neistinito tvrdi da se odvaja) melje se drobilicom (kolokv. šreder) koja uopće nije namijenjena tome (u potpuno nehumanim radnim uvjetima) i onda se sve skupa zatrpava na Jakuševcu.

Državni inspektorat im u tom nezakonju pomaže tako da najavljuje svoje dolaske u nadzor pa im daje vremena da ‘sakriju’ nezakonitosti.

Vanjska poveznica: Facebook objava o radu šrederea i o Inspektoratu

Je li u pitanju novi model zbrinjavanja otpada?

Sve u svemu, situacija je toliko kompleksna pa se nakon dvostrukog požara, odrona i eksplozije odlagališta pitamo je zapravo upravo sve navedeno novi model zbrinjavanja otpada…

O otpadu smo pisali najviše!

Poveznica: Zagreb24
Poveznica: Razglas

Izvorni članak možete pročitati na poveznici ovdje.

Aleksandar Saša Savić/Razglas.org

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar