Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Protupravna gradnja – države u državi Hrvatskoj!

Objavljuje Hrvatski Ratnik

Poštovani svi, neposredno prije parlamentarnih izbora Sabor je izglasao zlokobni Lex AP pa mediji neće objavljivati ‘nesuvisle i nepostojeće’ afere. Oporba, kao i novinari, žestoko su se protivili AP lexu, ali to je bila samo uobičajena dekoracija koju je vlast bahato odbacila. Naše Građanske inicijative razmatrale su potpunu obustavu svih akcija protiv suzbijanja protupravne gradnje, ali većina aktivista je prizivom savjesti odbila neaktivnost.

– Pišu dvije građanske inicijative iz Istre u dopisu koji smo dobili na mail Udruge. Udruga Hrvatski Ratnik podržava njihovu borbu protiv protupravne gradnje i devastacije svake stope naše Domovine –

Parlamentarni izbori prošli su glatko. Poslušni stroj HDZ-a izašao je u 100%, ostalo stado stoke sitnog zuba (po g. Tuđmanu) izašlo je u sitnom postotku i prihvatilo postojeće stanje. Uz pedesetak dosadašnjih AP ministara stigla su nam i tri ‘stranca’ s DP predznakom. Nisu se tresla brda i nije se rodio novi miš!

Ne čini se strašnim, ali jest! Ostao nam je kontinuitet i vjerojatna eskalacija hrvatskih postignuća u posljednja dva AP mandata; sva zadnja i predzadnja mjesta u EU. Imamo najmanja primanja uz najveće cijene, najveću inflaciju, najniži standard, najzaostaliji smo i najnesretniji narod u EU.

Jučerašnja izjava jedne zastupnice Hrvatskog sabora ocrtava pravo stanje: Od Plenkovićeva ustoličenja iz Slavonije iselilo je 90.000 ljudi, ugašeno je 7.500 OPG-ova, a neke od slavonskih županija nalaze se u 2,5 posto najmanje razvijenih regija EU.”

Ostala je bolesna deluzija (iskrivljena stvarnost) vladajuće ‘elite’, da se u Hrvatskoj dobro živi.

PROTUPRAVNA GRADNJA

Nažalost, ostala je i masovna protupravna gradnja uz uzurpaciju pomorskog dobra, obale, šuma i ostalog zakonom zaštićenog područja. Najvrjedniji prirodni resursi se svakodnevno razaraju kaznenim djelima protupravne gradnje. U Hrvatskoj (i danas!) niču novi objekti bez ikakvih ‘papira’ dok u većini zemalja EU ne postoji ni pojam protupravne gradnje.

Ni srpska imperijalna agresija ni njihovi zločinački tenkovi nisu uspjeli trajno uništiti naše prirodne resurse kao protupravna gradnja, posebice u posljednja dva mandata Vlade RH.

Razaranja iz Domovinskog rata uspjeli smo sanirati, ali kaznena djela devastacije, nastale stotinama tisuća protupravnih gradnji, ova vlast ne želi kazniti i zaustaviti – iako je dužna to učiniti po važećem Kaznenom zakonu Republike Hrvatske.

Članak 212.

Tko protivno propisima gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Samo jedna noć u pritvoru i saznanje o zatvorskoj kazni za kaznena djela protupravne gradnje momentalno bi zaustavilo sve divlje gradnje. Mnogi bi sami rušili.

Umjesto kaznenih sankcija Državni inspektorat propisuje protupravnim graditeljima (ne svima!) novčane kazne koje većina lako vraća iznajmljivanjem svojih protupravnih gradnji.

Rušenja divljih gradnji vrše se vrlo rijetko pa bi za konačno dovođenje u prvobitno stanje devastiranih područja trebalo tisuće godina. Apsurd! Točniji prikaz ‘iluzije o rušenju’ naći ćete u priloženom članku u na dnu ovog dopisa.

Ostaju nam trajno; betonirano pomorsko dobro, protupravna apartmanska naselja na uzurpiranoj obali, protupravni skupi resorti i kampovi uz more te tisuće divljih vikendica u šumama i na atraktivnim lokacijama.

Sastavni dio ovog bezakonja su probijeni prolazi na obalu, posječene stoljetne šume, higijenski uvjeti iz Kamenog doba te konstantne milijardske štete državnog budžeta i lokalnih budžeta neplaćanjem poreza i doprinosa. A, iznajmljivanje u protupravnim gradnjama bez ikakvih davanja, nezakonita je i nelojalna konkurencija legalnom turizmu.

Iznad svega nadvija se pitanje opće sigurnosti građana i same države Hrvatske. U tisućama protupravnih gradnji borave tisuće neprijavljenih turista iz cijelog svijeta. Policija nema nikakva saznanja o tome. Godinama se mogu kriti u protupravnim naseljima, ograđenim žičanim i željeznim ogradama, provalnici, kriminalci pa i grupe terorista iz Irana, Afganistana, Srbije… Ulaz imaju samo vlasnici i spomenuti turisti. Ostali, stop!

PRIZIVI SAVJESTI

Prijetnjom pa i strahom proizvedenim spomenutim Lex AP-om zastali smo u akcijama protiv razaranja i zagađenja našeg prostora. No, savjest i građanska dužnost, u demokratskim sustavima, da se ukaže na propuste vlasti inicirali su odluku da nastavimo. Uvjereni smo da će nam pravi hrvatski domoljubi koji vole svaku stopu Domovine dati podršku, a posebice dragovoljci i branitelji.

Osim priziva savjesti da odbijemo neaktivnost, prevagnula je činjenica da se veliki broj starijih građana Istre, Primorja i Dalmacije osjeća ugroženim opasnostima za život i imovinu. Anonimne osobe iz ograđenih protupravnih naselja potencijalna su opasnost za svakoga.

Usrdno se nadamo da će se i u izvršnoj vlasti probuditi priziv savjesti za konačno rješenje protupravne gradnje. Potrebno je samo provoditi, članak 212. KZH te za protupravnu sječu šuma, članak 209. KZH.

Detaljnije o stanju u protupravnoj gradnji i o spomenutim izgubljenim milijardama, pročitajte u nedavno objavljenom članku u privitku.

Premantura, 13, 06, 2024.                                                         

Građanska inicijativa Premanture,

Građanska inicijativa Žućo, Pula

Pojašnjenje svih detalja daje glasnogovornik, Saša Radović, mag.ing.arch.

Priloženi članak u nastavku

DRŽAVE U DRŽAVI HRVATSKOJ

Pozivamo hrvatsku izvršnu vlast da otvori i konačno riješi aferu ‘Protupravna gradnja’ koja ima dva aspekta; pljačku milijarda eura iz državnog budžeta i devastaciju našeg prostora. Prvi aspekt je moguće procijeniti, ali drugi aspekt je neprocjenjiv, našoj Domovini protupravna gradnja trajno razara najvrjednije prirodne resurse.

Nemoguće je vratiti prostor u prvobitno stanje; sasječene stoljetne šume, betonirano pomorsko dobro ili razorenu obalu divljom apartmanizacijom, vilama i vikendicama.

U našim Građanskim inicijativama koje podržava još 12 Inicijativa i udruga iz Istre, ima dragovoljaca i branitelja koji su riskirali svoje živote za obranu Domovine. Mi na razaranje Domovine ne možemo zatvarati oči. Imamo zakon koji može učinkovito i brzo riješiti protupravnu gradnju, no čini se da ga nema tko provesti!

U svakoj normalnoj državi gdje se ne dozvoljava K&K (korupcija i kriminal), izvršna vlast bi vrlo brzo ‘pojela’ sav beton s pomorskog dobra, protupravne vikendice, vile s bazenima i čitava naselja te protupravne luksuzne resorte i kampove. Preko noći bi nestale betonske i željezne ograde s bodljikavim žilet mrežama koje protuustavno i protuzakonito brane hrvatskim stanovnicima prilaz Jadranskom moru.

Treba samo primijeniti važeći Kazneni zakon Republike Hrvatske i kaznena djela protupravnih graditelja bi nestala.

Članak 212.

Tko protivno propisima gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Nakon uhićenih pet Hrvata, pet Slovenaca i pet Austrijanaca razbježale bi se mase ‘divljih’ turista s naše obale a mnogi bi i porušili svoja kaznena djela. Vrlo brzo bi se zauvijek zaustavila protupravna gradnja – inače nepoznat pojam u razvijenom dijelu Europe.

Vlada RH punih je osam godina nečinjenjem onoga što je dužna po Ustavu RH i po hrvatskim zakonima, tolerirala i tako poticala kaznena djela protupravne gradnje što je rezultiralo konstantnim milijardskim štetama državnog budžeta.

Spomenutim nečinjenjem i neprovođenjem Kaznenog zakona, izvršna vlast je osam godina, po pitanju protupravne gradnje i sama činila kaznena djela po članku 302. istog Zakona. Reakcije javnosti i medija bile su posljednjih godina vrlo intenzivne, ali pozitivnih rezultata nije bilo.

Naše Građanske inicijative i Udruge slale su mnoštvo dopisa, bilo je objava u tisku i na portalima, naš video (snimljen dronom) o protupravnim naseljima u Općini Medulin vrti se godinama na YT – ali dogodilo se nije ništa ili skoro ništa!

Umjesto da izvršna vlast provodi učinkovito suzbijanje protupravne gradnje gore citiranim člankom 212. KZH, Državni inspektorat i Građevinska inspekcija zavaravaju javnost propisivanjem novčanih kazni izvjesnom broju protupravnih graditelja (ne svima!), ali kazne se lako refundiraju od zarada iznajmljivanja tih istih protupravnih gradnji.

Građevinski inspektori rutinski postavljaju table o zabrani gradnje koje misteriozno nestaju ‘preko noći’ i gradnje se nastavljaju. Slijede žalbe, pritužbe, tužbe, procesi se vuku desetljećima, a protupravne gradnje se i dalje koriste.

Protupravna naselja su u većini slučajeva ograđena čvrstom ogradom, a pravo ulaza imaju samo vlasnici i turisti koji plaćaju najam. Stvaraju se male privatne države u državi Hrvatskoj!

Da su nam branitelji Domovinskog rata mlađi, vjerojatno se to ne bi dogodilo!!! U prošloj turističkoj sezoni 2023. protupravni graditelji razorili su još jedan dio jadranske obale. Probili su divlje pristupe k moru, sasjekli golemi broj borova i pokrali su naš hrvatski budžet za cca pola milijarde eura (ne plaćajući poreze, doprinose i dr.).

Za ovu procjenu poslužio nam je podatak o 50.000 protupravnih gradnja u Istri, sve te gradnje koriste se ili iznajmljuju bez ikakvih prijava, poreza i doprinosa. To znači, da najmanje 100.000 nepoznatih osoba, samo u Istri, kradu našem budžetu oko 50.000.000 eura svake sezone.

Istra je mala, ima svega oko 200.000 stanovnika pa je vrlo vjerojatno da za cijelu Hrvatsku s dugom jadranskom obalom i otocima, možemo taj iznos pomnožiti s faktorom 10 (a vjerojatno i više). U svakom slučaju to prelazi 500.000.000 eura.

Pomnožite tih izgubljenih pola milijarde eura s faktorom 8 (godina) dobit ćete umnožak štete koju su; nemar, nečinjenje i korupcija odgovornih učinili u posljednja dva mandata. Nema sumnje da će se i ove 2024. ‘baciti kroz prozor’ novih pola milijarde, a slijedi i nova neprocjenjiva devastacija vrijednih prostora Lijepe naše.

JALOVA BORBA PROTIV DRŽAVA U DRŽAVI

Što se tiče rušenja i dovođenja terena u prvobitno stanje, situacija je još gora. Od stotina tisuća protupravnih gradnja u tri desetljeća postojanja Republike Hrvatske srušena su 952 objekta (do 30. lipnja 2023.) To znači da se ruši prosječno godišnje oko 28 protupravnih gradnja.

Za uklanjanje nekoliko stotina tisuća takvih prostorno, tehnički i zakonito nedozvoljenih gradnja u Hrvatskoj, tempom od 28 rušenja godišnje, Državnom inspektoratu bi bilo potrebno nekoliko tisuća godina. Smiješno i žalosno! Dok se ruši taj minorni broj (28) protupravnih objekata – izgradi se na obali i u šumama još nekoliko stotina novih.

Naglašavamo da protupravna gradnja ne može egzistirati bez korupcije lokalne samouprave i države, te da je protupravna gradnja kazneno djelo koje se MORA kažnjavati zatvorom ukoliko je želimo zaustaviti.

Naša aktivistica, Ana, dala je primjedbu da policija ne može zatvarati ljude bez pravno provedenog postupka. Slijedio je odgovor: “Ana, zamisli da je u tvoj stan upao provalnik, udario te u glavu i tražio novac od tebe. Susjed je čuo buku i policija je stigla. Jesu li provalniku policajci stavili lisice i gdje je odveden?”

Taj provalnik činio je kazneno djelo, baš kao i onaj protupravni graditelj koji (ne krijući se!) betonira pomorsko dobro i gradi si vikendicu na zakonom zaštićenoj obali. U pravnoj državi koja bi provodila članak 212. KZH, policija bi ga uhitila na licu mjesta.

Protupravni graditelji ‘udaraju u glavu’, razaraju nam obalu, uzurpiraju i betoniraju pomorsko dobro, sijeku stoljetne šume, ugrožena nam je sigurnost države i stanovništva. Turizam, važna komponenta gospodarstva, ugrožen je nelojalnom konkurencijom stotina tisuća iznajmljenih protupravnih vikendica, vila, resorta i kampova.

Poljoprivredna zemljišta koja je država Hrvatska zakonom namijenila da nas prehrani – uzurpiraju strani i naši protupravni graditelji. Uz korupciju lokalne samouprave ograđuju ‘svoja’ protupravna naselja i trajno zagađuju tlo i more.

Imamo i slučajeve razaranja arheoloških nalazišta protupravnom gradnjom (u Istri). Dobar primjer općeg stanja je ‘Istarski slučaj’.

Rt Kamenjak, na samom vrhu Istre, proglašen je jednom od deset najljepših europskih destinacija. U sezoni uđe u park dnevno i preko 3.000 automobila iz cijelog svijeta. Ulaz se naplaćuje 15 eura, što odlazi u Općinu Medulin.

No, u tom ‘Raju na zemlji’ nalazi se i jedan od simbola ‘medulinskih favela’. Na naše dugogodišnje inzistiranje, posebice zbog teškog napada protupravnih graditelja na bogato medulinsko priobalje, javio se Glavni inspektor Državnog inspektorata, gospodin Mikulić i najavio krajem 2022. veliku akciju u Istri. Aktivisti naših Inicijativa pretpostavljali su da će težište biti na tri ‘divlja’ medulinska naselja; Ševe1, Ševe2 i Kamenjak.

Najveći ‘trn u oku’ bilo je (i ostalo!) staro slovensko-hrvatsko protupravno naselje na fenomenalnom rtu Kamenjaku gdje raste 600 vrsta bilja. Naselje je sklepano od dasaka, betonskih blokova, betona, cigle, rđavih limova, ima i azbestnih krovova (od 1. siječnja 2005. zabranjene su sve primjene azbesta, jer truje pluća).

Infrastruktura (?), nema je, zagađuje se tlo i more. Smeće se odlaže među stogodišnjim borovima Kamenjaka. To protupravno naselje ograđeno je žicom, zaključava se i nitko osim divljih graditelja i turista (dio naselja se iznajmljuje) nema pravo ući. Nitko pa ni policija ne zna tko tamo boravi (nema prijava boravka), to mogu biti lopovi, kriminalci pa i teroristi.

Protupravno naselje ‘Kamenjak’ eklatantan je primjer ‘države u državi’, ili bolje rečeno nemoć izvršne vlasti RH. Glavni inspektor Mikulić stigao je s ekipom i bagerima u Istru pokrivenu s oko 50.000 protupravnih objekata krajem veljače 2023. Glasno najavljena Velika akcija počela je 8. ožujka 2023. i završila je za nekoliko dana.

Državni inspektorat srušio je sedam protupravnih gradnji, a vlasnici još sedam. Ukupno je srušeno 14 protupravnih gradnja, a u Istri je ostalo onih 49.986 protupravnih gradnja (50.000 – 14 = 49.986).

Glavni inspektor Mikulić nije dotaknuo rak ranu medulinske protupravne gradnje, spomenutu slovenskohrvatsku ‘državu’ na bajkovitom rtu Kamenjaku, a ni mnoštvo istarskih protupravnih naselja. Poveo je svoje bagere, navodno prema Dalmaciji.

Kamenjački Slovenci, Hrvati (i Bog zna koji drugi…) nastavili su sezonu 2023. u istom ritmu kao u prošlim mandatima – ljetovanje i iznajmljivanje bez centa troškova doprinosa. Država nije učinila ništa da zaštiti legalni turizam i image najljepšeg rta Kamenjaka.

Stotine tisuća stranih turista u jednoj sezoni plaćaju ulaz u taj prelijepi Kamenjak, a onda ih iznenadi ružna ‘fantomska favela’ ograđena žicom. Fotografije tog kamenjačkog srama godinama se šire svijetom.

ŠTO JE UČINILA OPĆINA MEDULIN?

Statutom od 6. lipnja 2016. utemeljena je Javna Ustanova Kamenjak za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Općine Medulin – KAMENJAK. Međutim, činjenica je da protupravna gradnja, najviše od svega, devastira zaštićene prirodne vrijednosti Općine Medulin i posebice rta Kamenjaka, a JU Kamenjak protupravnu gradnju nije ‘ni prstom dotaknuo’. Jedino ‘upravljanje’ za koje se zna jest da JU Kamenjak skuplja veliku količinu eura od ulaznica u park te da stalno zapošljava nove djelatnike. Prije par godina bilo ih je upola manje nego danas.

Na kraju ovog ‘Istarskog slučaja’ treba istaknuti da to nipošto nije usamljen slučaj, jer se slično događa na svim atraktivnim hrvatskim destinacijama. Ostaju pitanja: “Zašto hrvatska izvršna vlast učinkovito ne suzbija protupravnu gradnju provodeći hrvatske zakone? Je li opravdana sumnja dijela javnosti da izvršna vlast RH pogoduje bogatim protupravnim graditeljima apartmanskih naselja, turističkih resorta ili kampova uz more, od kojih HDZ ima koristi? Ne zataškava li se protupravna gradnja, jer bi masovno rušenje malih vikendica, kad-tad dovelo i do imena onih velikih protupravnih graditelja?”

Ostao je još samo apel ministrima Domovinskog pokreta da, kao dio izvršne vlasti, inzistiraju na provođenju članka 212. KZH kao jedinog učinkovitog načina zaustavljanja i rješenja protupravne gradnje.

Premantura, 01, 06, 2024.

Građanska inicijativa Premanture,

Građanska inicijativa Žućo, Pula

Pojašnjenje svih detalja daje glasnogovornik, Saša Radović, mag.ing.arch.

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar