Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Sramotan, huškačko-manipulativan govor Dušice Radojčić u Hrvatskom Saboru!

Piše: Lili Benčik

Drugarica Dušica (neMožemovka) kaže zastupnicima u Saboru: “Ne znam hoćete li ikada naučiti da vrijednosti suživota i različitosti sa sobom nose mir i prosperitet.” Najprije bi ona sama trebala to naučiti, jer upravo je ona ta koja ne podnosi različitosti, već bi sanitarnim kordonom odvajala različite od sebe. Njen nastupni govor u Saboru je nedemokratski, huškački, totalitaran, jednouman i po mojem poimanju govor mržnje.

Jer je iskazala netrpeljivost i mržnju prema drugačijem mišljenju i drugim strankama.

Upotrijebiti izraz ‘sanitarni kordon’ za drugu stranku u demokratskom društvu je nedopustivo. To je govor mržnje jer ‘sanitarni kordon’ u politici predstavlja politiku izolacije čime se poništava izborima izražena volja birača.

Sanitarni kordon formira se u pravilu u kriznim situacijama, i u pravilu se stvara protiv stranaka s ciljem sprječavanja dolaska na vlast onih stranaka koje u normalnim uvjetima ne bi nikada surađivale jedne s drugima zbog svoje ideološke različitosti.

Dušica Radojčić izabrana je u Sabor Republike Hrvatske na listi stranke ‘Možemo’ u 8. izbornoj jedinici s 2.643 preferencijalna glasa, dok je njena stranka u istoj izbornoj jedinici osvojila 10,24% glasova, odnosno 21.062 od 211.123 birača koji su izašli na izbore.

Što reći o osobi koja kao zastupnik u demokratski izabranom Saboru za drugu stranku kaže da se prema njoj treba stvoriti ‘sanitarni kordon’?

Znači da osoba ne prihvaća rezultate izbora, protiv je svih birača koji su tim strankama dali glas. Do sada nisam komentirala političku aktivnost Dušice Radojčić, jer poštujem demokratski izabranu vlast u Gradu Puli i pravo na različitost mišljenja. Međutim na ovakav javni istup u Hrvatskom Saboru kojim je pokazala nepoštivanje volje birača iskazane na demokratskim izborima, nepoznavanje povijesti Istre, manipuliranje Istrom i ponižavanje Domovinskog rata, morala sam reagirati.

Uzdižući sebe kao neku moralnu vertikalu, u više stavaka prekršila je ustav koji kaže:


Članak 6.

Osnivanje političkih stranaka je slobodno.

Unutarnje ustrojstvo političkih stranaka mora biti sukladno temeljnim ustavnim demokratskim načelima.

Stranke moraju javno polagati račun o porijeklu svojih sredstava i imovine.

Protuustavne su političke stranke koje svojim programom ili nasilnim djelovanjem smjeraju podrivanju slobodnoga demokratskog poretka ili ugrožavaju opstojnost Republike Hrvatske. O protuustavnosti odlučuje Ustavni sud Republike Hrvatske. (a ne Dušica Radojčić???)

Članak 14.

Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Svi su pred zakonom jednaki.


Citiram govor koji se može pogledati na:

https://youtu.be/uTvjawOA2mo?si=KFcdlRqIN6qW6-l9

“Vi iz HDZ-a ste zapravo normalizirali stranku iz čijeg programa i nastupa iščitavamo mržnju, šovinizam, militarizam, želju za represijom, zabranama, gušenjem slobode medija i kršenjem nekih temeljnih ustavnih prava.

Umjesto da se stvori sanitarni kordon ulasku takvih ekstremista u Vladu, da biste se održali na vlasti vi iz HDZ-a spremni ste radikalizirati društvo.

Program i retorika DP-a vraća nas u priču 90-tih godina umjesto da idemo naprijed.

Jučer sam na svojoj prvoj sjednici Sabora čula strašan izbor riječi koje je izgovorio predstavnik krajnje desnice, ‘visjeti, smaknuti’.

Možda je u vašem društvu to uobičajeno, u mom nije. Dolazim iz antifašističke Istre i stat ću u obranu vrijednosti koje ugrožavate najavom takvih politika.

Ja dolazim iz Istre u kojoj takav govor zaista nije normalan. Kod nas se takav govor javno osuđuje. A znamo i zašto. Naučili smo iz vlastite povijesti crnokošuljačkog terora.

Istra je među najrazvijenijim regijama, a svoj prosperitet temelji na otvorenosti, progresivnosti i uvažavanju različitosti, za razliku od desnice koja je svojom politikom opustošila Slavoniju i demografski i gospodarski. Jedini rezultat takvih politika je propadanje.

Ne znam hoćete li ikada naučiti da vrijednosti suživota i različitosti sa sobom nose mir i prosperitet!”


Sigurna sam da  Dušica Radojčić neće nikada naučiti poštovati vrijednosti različitih  od svojih!

1. U svom govoru drugarica Dušica okomila se žestoko da se iz program Domovinskog pokreta iščitava “mržnja, šovinizam, militarizam…” Pa da vidimo što piše u Programu DP-a…

Cijeli članak možete pročitati na poveznici ovdje.

Lili Benčik/hrvatskepravice

Udruga Hrvatski Ratnik

 

Jedan komentar
Ostavite vaš komentar

Jedan komentar
  1. To slušati kako se veliča zločin titovih UBOICA. Bilo je više nego STRAŠNO, gdje i i koju KANALIZACIJU ILI SEPTIČKU JAMU SAKRILA. Ono što mogu reći je samo to.
    BOŽE VRATI NAS U 1991, grešku iz te 91 sigurno ponoviti NEĆEMO