Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Sretan i blagoslovljen Uskrs, srićan Vazan!

Piše: Lili Benčik

Božje kraljevstvo nisu blagdani, jelo ili piće, već i naš osobni odnos s Bogom. Zato i je period Korizme da se duhovno pripremimo za susret s Bogom. Uskrsnuće nije jedan dan u godini, već spoznaja koju vjernik svakodnevno živi. Ne treba nam podsjetnik na Kristovu žrtvu, ako je Krist naš život. Uskrs je možda najvažniji blagdan za tradicionalne kršćane. No, uskrsnuće je najvažniji događaj u svakodnevnom životu pravog kršćanina…

Uskrsnu kako je rekao!

Aleluja! Evo velike vijesti, temelja naše vjere, neoboriva znaka Božje ljubavi i moći.

Smrt je pobijeđena! ON koji je pobijedio smrt uskrsnućem, za svakoga od nas postao je uskrsnuće i život vječni; i to u onoj mjeri u kojoj smo s njime sjedinjeni. Mi smo već danas “prešli iz smrti u život”, već sada živimo vječni život koji nije samo stvarnost koja dolazi nakon smrti, već ona započinje danas u našemu zajedništvu s Kristom.

Stoga, probudi se ti što spavaš i Krist će te prosvijetliti – kaže jedna stara krsna pjesma… probudi se iz svoga umornog kršćanstva kojemu nedostaje zanos; ustani, slijedi i navješćuj uskrsloga Krista, pravo svjetlo i pravi život.

“Mir vama!” (Iv 20,19.20). To je prvi pozdrav Uskrsloga učenicima; pozdrav koji se i danas želi proširiti cijelim svijetom… O Radosna vijesti, toliko iščekivana i željena!.

“Mir vama!” Mir na zemlji za kojim su živo čeznuli ljudi svih vremena… Kao i prestrašenim apostolima na valovitom moru Krist ponavlja i nama, ljudima našeg doba: “Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!” (Mk 6,50).

“Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom.” Tim riječima Isus nam kaže da je nošenje križa bezuvjetno. Tko hoće njega slijediti treba uzeti svoj križ.

U kršćanskoj vjeri spasenje je najtješnje povezano s križem Kristovim. Progonjeni kršćani iskusili su vrlo brzo da križ nije samo prošla činjenica, naučili su shvaćati život i patnju koja je izražena kroz Križ Kristov. Križ Kristov je znak njegove poslušnosti prema Ocu i dokaz Božje ljubavi prema čovjeku.

Ostvarivanje ljubavi, istine, pravde i svakog drugog dobra zahtjeva žrtve. Stoga je prava sloboda i istinska ljubav označena križem. Križ u svojoj biti i nije drugo doli slavljenja ljubavi. Najveći dokaz ljubavi je spremnost da se položi vlastiti život za druge.

To su svakodnevna trpljenja prisutna često na našim dužnostima u kojima je potrebna strpljivost. Zatim, to su tjelesne nevolje koje se očituju zbog nedostatka zdravlja. Nadalje, to su trpljenja zbog nestašice potrebnih sredstava za život, ili zbog umora, preopterećenosti, briga, ili često puta zbog nerazumijevanja onih s kojima živimo.

Sve su to križevi koje nam Isus nudi da ih svaki dan nosimo. Ako prihvatimo križ, to postaje sredstvo našega spasenja. “Što nam je potrebno za svakodnevno nošenje križa?”

Hrabrost, vjera u Boga i u samog sebe!

“Ja sam uskrsnuće i život. Tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I svatko tko živi i vjeruje u mene, neće umrijeti dovijeka.?“ /Ivan 11,25-26

No, Božje kraljevstvo nisu blagdani, jelo ili piće, već i naš osobni odnos s Bogom. Zato i je period Korizme da se duhovno pripremimo za susret s Bogom.

Uskrsnuće nije jedan dan u godini, već spoznaja koju vjernik svakodnevno živi. Ne treba nam podsjetnik na Kristovu žrtvu, ako je Krist naš život. Uskrs je možda najvažniji blagdan za tradicionalne kršćane. No, uskrsnuće (ne Uskrs) je najvažniji događaj u svakodnevnom životu pravog kršćanina. Istina. Stvarnost. Nada. Vječnost s Bogom.

Stoga Križ Kristov ostaje trajni izazov i poticaj na odgovornu ljubav. Kršćani su u tom znaku nalazili poticaj da se žrtvuju u ovome svijetu za velike ljudske ideale.

Hrvatski branitelji su s križem oko vrata, slabo naoružani, krenuli u obranu domovine. Mudrost koja proizlazi iz križa Kristova oprečna je s mudrošću svijeta. Njezina bit sastoji se u darivanju i opraštanju koje prevladava zapreku onoga koji nas progoni. Usvojiti  mudrost križa znači prihvatiti da se zlo pobijedi dobrim.

Takva ljubav je jača od zla i smrti. Istodobno nas poziva i obvezuje da po primjeru Isusa Krista u ljubavi i nadi suzbijamo zlo i patnju, i u sebi i oko sebe.

Očišćeni od grijeha kroz vrijeme Korizme i okrijepljeni novom nadom Uskrslog Krista. Slavimo Uskrs koji je ustvari vrijeme ponovnog rađanja ili uskrsnuća.

To je blagdan koji govori svakome kako ima pravo na drugu šansu, i kako je moguće uskrsnuti nakon svega što nam se dogodilo. Uskrs je ustvari vrijeme ponovnog rađanja, novi početak

Sretan vam i blagoslovljen Uskrs! Srićan Vazan!

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar