Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Trideset godina Bijelog puta prolazi u potpunoj tišini!

Piše: Herman Vukušić

Danas je točno 30 godina od najveće ratne humanitarne operacije u Europi u zadnjih 80 godina “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”. Nakon šest mjeseci blokade od strane Armije BiH, preko 70.000 hrvatskih žitelja Lašvanske doline dobilo je pomoć u lijekovima i hrani. Te 1993. godine naši današnji Premijer i Predsjednik bili su na početku svojih diplomatskih karijera, za današnju političku elitu ovaj dan očito ništa ne znači…

Danas je točno 30 godina od kada je sa zagrebačkog Zapadnog kolodvora, u organizaciji nevladine udruge “Bijeli put” i franjevačke karitativne udruge “Kruh Sv. Ante” put Srednje Bosne i Lašvanske doline krenuo konvoj spasa “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, najveća ratna humanitarna operacija u Europi u zadnjih osamdeset godina.

Nakon šest mjeseci blokade od strane Armije BiH, preko 70.000 hrvatskih žitelja Nove Bile, Viteza, Busovače, Novog Travnika i cijele Lašvanske doline zahvaljujući Konvoju dobilo je pomoć u lijekovima i hrani, neophodnu za njihov opstanak.

Te davne 1993. godine naši današnji Premijer i Predsjednik bili su na početku svojih diplomatskih karijera, pa bi trebali biti svjesni činjenice da je upravo Bijeli put bio uvod u prekid sukoba Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, a potom i u Daytonske sporazume.

Unatoč visokoj razini svoje diplomatske izobrazbe, kojom se obojica diče, vrh hrvatske države nije se samostalno sjetio obilježiti današnji dan, kao niti aktualna zagrebačka vlast koja gadljivo ovih dana politizira jedno svirepo ubojstvo iz koristoljublja, ruku pod ruku s etnobiznismenima iz državnih koalicijskih struktura.

Što reći za aktualnu oporbu u Hrvatskom saboru porijeklom iz BiH?

I za njih je Bijeli put danas samo maglovita crtica iz mladosti, ali kako stvari stoje, po nekim nedavnim izjavama grmoglasnih oporbenih čelnika, možemo očekivati da će jednog dana na Makljenu (planinski prijevoj između Prozora i Uskoplja) osvanuti spomenik Valteru koji je branio Sarajevo.

Premda za današnju političku elitu ovaj dan očito ništa ne znači, za nas preko sto sudionika iz cijele Hrvatske, koji smo prije tri desetljeća krenuli u pomoć svojim napaćenim sunarodnjacima, on predstavlja nepobjedivi duh jedinstva Hrvatske kao i osjećaj svehrvatskog kršćanskog zajedništva koje će, kao što je nadvladao zlo iz 1993., pobijediti i zlo koje vlada 2023. godine.

Uz vječni mir i spokoj iz zasjede mučki ubijenom vozaču Anti Vlajiću, kao i svim pripadnicima Konvoja preminulima u ovih trideset godine (posebno Vladi Svetiću i fra Stipi Karajici), sve one kojima ovaj poduhvat nešto znači pozdravljam starim franjevačkim pozdravom:

MIR I DOBRO!

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar