Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Udruga KRIŽ slijedi ideju istarskih narodnjaka u očuvanju hrvatskog i kršćanskog identiteta Istre

Piše: Lili Benčik

U samostalnoj državi Hrvatskoj suočeni smo s IDS-ovom politikom istrijanstva i talijanizacije, što je izravno negiranje većinskog hrvatskog naroda u Istri. Ono što Mussolini nije uspio silom to je IDS sproveo u miru preko Statuta Istarske županije u kojem nema ni spomena postojanja hrvatskog naroda u Istri. “Iz tradicije rastemo, u njoj opstajemo i u njoj uspravni živimo”, rekao  je akademik Josip Bratulić…

Mlada, volonterska i nepolitička  udruga Križ osnovana je  2022. godine usprkos preprekama i nesklonosti administrativnih struktura. Udruga je osnovana s ciljem promicanja kršćanskih vrijednosti i načela. S tim ciljem organizira tribine sa socijalnim, povijesnim, kulturnim i duhovnim temama. Organizira obilježavanje značajnih kulturno-povijesnih događaja, hodočašća, humanitarne akcije, surađuje sa sličnim udrugama i dr.

Udruga KRIŽ nastavlja tradiciju Istarskih narodnjaka koji su, u vrijeme narodnog preporoda krajem 19. i početkom 20. stoljeća bili istaknuti pojedinci, često bogatiji i svjesniji seljaci, ali i kao intelektualci i svećenici, djelovali među istarskim Hrvatima na podizanju i čuvanju nacionalne svijesti, te se zalagali za njihova politička, gospodarska i kulturna prava.

U razdoblju između dva svjetska rata narodnjaci su podnijeli najveći teret otpora prema talijanskom  fašizmu. Sa svećenicima su širili knjige i publikacije Družbe sv. Mohora za Istru. Mnogi su bili zatvarani, mučeni, napajani ricinusovim uljem (to je bila specijalnost talijanskih fašista) i odvođeni u talijanske logore na jug Italije ili na Siciliju.

Tijekom 2. svj. rata KPJ je nastojala okupiti narodnjake, ali su mnogi zbog neslaganja s komunističkom ideologijom, a i zbog povezanosti sa svećenstvom bili zlostavljani i zatvarani. Mnoge su komunističke vlasti ubili i bacili u fojbe gdje im se izgubio svaki trag (A. Brajša iz Kringe, M. Peteh iz Žminja, A. Milovan iz Režanaca i dr.).

U samostalnoj državi Hrvatskoj suočeni smo s IDS-ovom politikom istrijanstva i talijanizacije, što je izravno negiranje većinskog hrvatskog naroda u Istri. Ono što Mussolini nije uspio silom to je IDS sproveo u miru preko Statuta Istarske županije u kojem nema ni spomena postojanja hrvatskog naroda u Istri.

“Iz tradicije rastemo, u njoj opstajemo i u njoj uspravni živimo”, rekao  je akademik Josip Bratulić. Upravo iz  tradicije naših predaka nastala je i udruga KRIŽ!

Cijeli članak možete pročitati na poveznici ovdje.

Lili Benčik/hrvatskepravice

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar