Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Velika mržnja prema žrtvama partizanskih zločina u Istri!

Piše: Lili Benčik

I mrtvi divljacima  smetaju! Križevi im smetaju! 11. prosinca 2022. godine Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin u suradnji s Porečko-pulskom biskupijom i članovima Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Istre, postavilo je Križ iznad jame Golubinčina kraj Raklja u koju su partizanske jedinice NOB-e bacile neutvrđen broj ljudi. Prvi put je jama obilježena 13. siječnja 2020., što je objavljeno na stranicama Porečko-pulske biskupije.

https://www.biskupija-porecko-pulska.hr/projekt-spomen-na-zrtve-istre/

Jama Golubinčina – uz cestu Krnica Rakalj

Tu smo planirali postaviti spomen križ na kojem je upisan tekst “U spomen na žrtve 2. svjetskog rata i poraća – jama Golubinčina”, a koji smo napravili na temelju posjeta ovoj jami 13. siječnja 2020. godine.

Od ceste prema jami krenuli smo u procesiji za križem, a pridružio nam se biskup u miru mons. Ivan Milovan (čiji je otac također nestao u nekoj od jama) i župnik, don Graciano Živolić. S obzirom da je okoliš oko same jame zatrpan velikim količinama svakojakog, i starog i novog, otpada odustali smo od polaganja vijenca i paljenja svijeća (zbog raslinja i drveća ponijeli smo baterijske lampione op FT), a potom smo se, na jednom predjelu na kojem nije bila toliko hrpa otpada, na lokaciji između same jame i puta, za žrtve jame Golubiničina i sve stradale u ratovima i progonima totalitarnih režima, pomolili.

Ivan Dino Bedrina, rodom iz obližnjeg sela Rakalj, u svjedočanstvu koje je izrekao nedaleko grobišta napomenuo je kako je jama Golubinčina u dva navrata bila mjesto stradanja ljudi, najprije u rujnu 1943., nakon kapitulacije Kraljevine Italije, te u svibnju 1945., par dana poslije svršetka 2. svjetskoga rata.

O tom drugom događanju iznio je svjedočanstvo koje su mu prenijeli njegovi pokojni roditelji. “Te noći probudila ih je buka u kojoj su se odjeci pucnjave miješali s jaucima žrtava pretežno njemačkih vojnika. To traumatično događanje pod okriljem noći trajalo je satima. Sljedeća dva-tri dana okoliš Golubinčine bio je pod partizanskom stražom i pristup civilima nije bio dopušten. Par dana poslije toga moji roditelji pošli su poslom do svoje njive koja je u blizini te su obišli i okoliš jame. Uokolo jame trava je bila ugažena, grmlje polomljeno, okolo razbacane slike iz lisnica, istrgnute oznake činova s vojnih odora…”.

Ta tema Golubinčine, kao i drugih mjesta masovnoga stradanja ljudi, dugo je bila tabu tema obavijena velom šutnje. O temi žrtava 2. svjetskoga rata u Istri, pa i o jami Golubinčina, među ostalima istraživali su i pisali arhivist i povjesničar mons. Ivan Grah, te povjesničar Herman Buršić, rodom iz obližnje Krnice.

Općenito je ohrabrujuće što se ta tema u Istri i šire sve više znanstveno istražuje te društveno i medijski aktualizira u smislu porasta osjetljivosti za pitanje prava žrtava i njihovih obitelji. Jer sve žrtve zločina, kao i njihove obitelji, imaju pravo na istinu, spomen i sućut. To je i smisao Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima. Nadajmo se da će se u tom duhu dostojno urediti i okoliš jame Golubinčina, rekao je Bedrina.

Još je živ i svjedok koji je kao dijete dobio tifus jer su se u jami izmiješale podzemne vode pa je zavladao tifus uslijed zagađena pitke vode iz bunara.

I doista, okoliš je uređen pa je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca 2022. organizirano postavljanje Križa i molitva za žrtve.

I to je nekima očito smetalo toliko jako da su Križ ne samo srušili, nego razbili na sitne komade.

Što reći? Mržnja prema Križu i žrtvama je očito toliko velika i jaka u Istri u kojoj se  vladajući IDS stalno busa u prsa TOLERANCIJOM.

Izvorni članak možete pročitati na poveznici ovdje.

Lili Benčik/hrvatskepravice

Udruga Hrvatski Ratnik

3 komentara
Ostavite vaš komentar

3 komentara
  1. Sve je vrlo jednostavno! Mi samo mislimo da smo pobijedili u ratu i da sad imamo svoju državu koju ćemo urediti po svom ukusu, kako logika nalaže. Međutim, svakodnevna nas praksa u svemu opovrgava i baca istinu u oči iako je odbijamo vidjeti! Jer, koji pobjednik dopušta da mu oslobođenim teritorijem vršljaju bande terorista i stranih agenata i da nekažnjeno podrivaju temelje države i ruše spomenike?! Pretpostavljam da bi pobjednik nešto poduzeo, kad uljudne zamolbe više nemaju smisla!
    Bog i Hrvati!