Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Bratska ljubav na strijeljanju – Suđenje braći Čule!

Posted by Hrvatski Ratnik

Na Božićnom hapšenju i suđenju u Čitluku svi uhićeni su osuđeni na smrt. Preneseno iz sudskog zapisnika. 26.12.1945. godine sudac je pročitao za Andriju i Marka Čule smrtnu presudu. Zatim je pročitao da će jedan ići kući a jedan biti strijeljan, a da se braća dogovore kojega će strijeljati. Vagajući stanje u kojem se nalaze ostali su hladne glave… – Danas donosimo članak s Facebook profila Ive Bradvice o ljubavi i žrtvovanju dvojice braće…

ANDRIJA: Tvoja su djeca brate odrasla, dobro si ih odgojio. Kao što si odgojio svoju djecu tako odgoji i moju. Ja ih odgajati neću znati.

Ja sam se bavio prijevozom i kamionom. Rijetko sam kod kuće bio, tako da na odgoj djece i nisam toliko pažnje obraćao. To si činio ti i do sada. Bojim se da djecu neću umjeti odgojiti. Pored toga ti si se u zajednici bavio poljoprivredom i gospodarenjem na imanju, a ja više trgovinom i kamionima.

U sadašnjim uvjetima, kako vidiš, neće biti posla za nas u radu s kamionom. A da se ja sada počnem baviti poljoprivredom i stočarstvom, znaš da neću uspjeti. Ti si do sada dobro vodio domaćinstvo i ti ćeš ga bolje voditi bez mene negoli ja bez tebe. ZATO JE BOLJE DA MENE UBIJU a ti da ideš kući.

Potom je MARKO počeo uvjeravati Andriju da bi bilo bolje da ubiju njega a da Andrija ide kući pa je govorio:

Brate, ja sam stariji, život sam proživio, snage me pomalo izdaju, ti si mlađi, snažniji, i bolje ćeš kućom upravljati od mene.

MARKA je u objašnjavanju prekinuo ANDRIJA riječima: BRATE, ostajem kod svog da MENE UBIJU, a ti idi kući. Tvoja su djeca odrasla, tebe će bolje slušati negoli mene. Moja su mlađa i tebi poslušnost neće odbijati. Ti ćeš bolje organizirati vođenje domaćinstva od mene.

POTOM SU DUGO ŠUTILI I NIŠTA NISU GOVORILI.

Sutra ujutro prenesena je odluka i naredba da Udbaši STRIJELJAJU ANDRIJU a da Marko ide kući.

Dragi prijatelji, što kazati?? Bratska ljubav je kada brat za brata daje i svoj život. Bi li to bilo moguće danas???

U Mostaru. 09.02.’24. god.

Preneseno od: Ivan Ivo Bradvica / Facebook

Foto: Groblje mira, Bile

Udruga Hrvatski Ratnik

Jedan komentar
Ostavite vaš komentar

Jedan komentar
  1. Tim se strijeljanjem i Joza ponosi. Dokle cemo uciti, zar su jugosi toliko inteligentniji od nas ili je moj hrvatski narod prepun zavidnih izdajica.