Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Deklaracijom o antifašizmu Hrvatski Sabor abolirao je zločine komunizma

Piše: Lili Benčik

Deklaracijom o antifašizmu Hrvatski Sabor abolirao je zločine komunizma. Zato nema osude komunizma i komunističkih zločinaca. Antifašizmom misle otkloniti zločine komunizma, ali neće s ovom kompromitiranom Deklaracija o antifašizmu koju je na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske donio Hrvatski sabor na sjednici 13. travnja 2005. godine.

HRVATSKI SABOR NN 51/2005  

Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor na sjednici 13. travnja 2005. donosi DEKLARACIJU O ANTIFAŠIZMU. Link ovdje.

Među aktima koje donosi Hrvatski sabor, jesu i deklaracije te rezolucije (članak 159. Poslovnika Hrvatskog sabora – dalje: Poslovnik). Prema članku 163. Poslovnika, deklaracijom se izražava opće stajalište Sabora o pitanjima unutarnje ili vanjske politike te o drugim bitnim pitanjima od važnosti za Republiku Hrvatsku.

Rezolucijom, pak, Sabor ukazuje na stanje i probleme u određenom području i na mjere koje bi trebalo provoditi u tom području (članak 164. stavak 1. Poslovnika).

Deklaracije i rezolucije objavljuju se u „Narodnim novinama“ i u glasilu Sabora (članak 169. stavak 1. Poslovnika), a postupak njihova donošenja uređen je u članku 214. stavak 1. i 3. Poslovnika. Navedene poslovničke odredbe razrada su norme članka 80. podstavak 5. Ustava Republike Hrvatske, prema kojoj Hrvatski sabor, pored svojih ostalih ustavnih ovlasti, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora.

Saborske deklaracije i rezolucije akti su političkog karaktera. Među oblicima izražavanja političkih stajališta, u okviru djelovanja parlamenta koje ne ulazi u krug legislativnih aktivnosti, zauzimaju jedno od najvažnijih mjesta. U određenoj mjeri, mogu biti pomoćno sredstvo prilikom pravne interpretacije zakona i drugih propisa. Međutim, deklaracije i rezolucije nemaju pravnu snagu akata kojima može biti ograničena, primjerice, sloboda mišljenja i izražavanja misli (članak 38. Ustava), ili sloboda znanstvenoga, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva (članak 68. Ustava Republike Hrvatske).

Sporan je članak 8. Deklaracije. Taj članak nije moguće provesti i to su zastupnici trebali znati, a ne dizati ruku za tako nešto nemoguće. Članak 8: Poziva državna tijela i javne institucije na objektivno, cjelovito i nepristrano sagledavanje povijesnog razdoblja Drugog svjetskog rata i antifašizma u Republici Hrvatskoj, ne izjednačavajući antifašistički pokret s ideologijom komunizma.

To je nemoguće razdvojiti jer se nije događalo odvojeno i nisu bili različiti ljudi, nego su isti ljudi sudjelovali u isto vrijeme. Ispočetka bili antifašisti i onda su zbog osvajanja vlasti postali fašisti, jer su koristili fašističke metode likvidiranja neistomišljenika. Narodnooslobodilačka borba bila je organizirana i vođena pod vodstvom Komunističke parije Jugoslavije. Predsjednik KPJ bio je Josip Broz Tito, a ujedno i Maršal Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije koja  će 1. ožujka 1945. godine, odlukom Vrhovnog zapovjednika NOV i POJ, maršala Jugoslavije Josipa Broza Tita, biti preimenovana u Jugoslavenska narodna armija. Tako su komunisti postali „čisti“ antifašisti bez odgovornosti za počinjene zločine u tijeku i nakon ratnih operacija. I evo, uspjelo im je da njihovi djedovi i očevi nikada ne odgovaraju za počinjena zločine. Ali ni to im nije dosta pa medijskom hajkom održavaju tekovine NOB-a, kult druga Tita, a istovremeno, po principu „napad je najbolja obrana“, sve što izgleda, što miriše, što pjeva, što piše, što pleše, što se bavi sportom… proglašavaju „ustaškim“.

Što bi oni da nema Ustaša? Izgubili bi smisao postojanja!

Vladimir Šeks, predsjednik Sabora i potpisnik Deklaracije, sukreator Ustava RH,  poznat po „locirati, identificirati, uhititi, transferirati“ (generala Gotovinu), ovim je nanio još jednu štetu, veliku štetu državi Hrvatskoj, a o hrvatskim braniteljima da i ne govorim.

Nedavno je otvoren virtualni muzej antifašizma financiran od Ministarstva branitelja. „Projekt financiran sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja vrijedan 20.000 eura, koji je pokrenuo Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH)“. Link ovdje.

Utrošeno 20.000 eura, za što? Za prikrivanje zločina komunističkog režima i veličanje zločinaca? 20.000 eura manje za hrvatske branitelje?

Tko je bio agresor na Hrvatsku? Srbija i JNA.

JNA je nastavak partizanskih jedinica iz NOB-e, a SABA je po njihovu Statutu: Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) je pravni slijednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Hrvatske (SUBNOR H) osnovanog 16. svibnja 1948., koji je na Skupštini održanoj 16. travnja 1992. promijenio ime u Savez antifašističkih boraca Republike Hrvatske (SAB RH), na Skupštini održanoj 27. studenog 1997. u Savez antifašističkih boraca Hrvatske (SAB H), a na Skupštini održanoj 7. veljače 2002. u Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH).

Protiv koga su se hrvatski branitelji borili? Protiv JNA! A Ministarstvo hrvatskih branitelja poklanja novac sljednicima JNA!? Pa tko je više razuman u ovoj Vladi RH? Poklanjati novac sljednicima agresora na Hrvatsku.

I još nešto, Sabor RH je 8.10. 1991. godine donio Odluku o prekidu svih državno-pravnih sveza sa SFRJ. Koja je to povezanost Ministarstva hrvatskih branitelja sa borcima NOB-e, SABA-ovcima?

ODLUKA

 1. Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državno-pravne sveze na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ,
 2. Republika Hrvatska odriče legitimitet i legalitet svim tijelima dosadašnje federacije SFRJ,
 3. Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije SFRJ,

Čemu služe takve Odluke, i to Hrvatskog Sabora?

I što je najpodlije i najlicemjernije, ti SABA-ovci nas Hrvate proizvoljno etiketiraju svakakvim izmišljenim nazivima, i uvode u hrvatski jezik svoje šatrovačke i zlonamjerne umotvorine: proustaški, ultradesničarski, filoustašoidni, filohrvatski…

SABA-ovci na svojem portalu objavljuju tekstove sramotno prljavog, huškačkog, beskrupuloznog, nemoralnog i neetičkog i divljačkog novinarstva. Portal sabh.hr ne poštuje hrvatske zakone, drže se da su iznad zakona države Hrvatske, nisu upisani u upisnik Agencije za elektroničke medije.

Ali novac uzima.

Uputila sam pismo Ministarstvu branitelja, zaprimljeno je, ali još nema odgovora.

Čitam da je i „veliki borac NOB-e“ predsjednik SABA RH Franjo Habulin protivljenje što Ministarstvo branitelja financira Muzej antifašizma komentirao ovako: Ja obično ove ekstremno desne portale, osobe, novine ne želim komentirati. Ne želim s njima polemizirati, oni za mene ne postoje. Imaju se pravo ljutiti, iako, po meni, nemaju pravo biti u javnom prostoru, nemaju pravo lagati! Nitko nema pravo lagati.

Bezobrazno i arogantno, oni nemaju pravi biti u javnom prostoru? A što je javni prostor? Njegova privatna svojina, rezervirana samo za njega, i to na portalu koji nije registriran u Hrvatskoj Agenciji za elektroničke medije? Tko tu laže? Tko tu bezobrazno i arogantno laže i obmanjuje? SABA RH.

Portalu sabh.hr sam uputila pitanje hoće li, istine radi, staviti u Muzej i fotografije kako antifašisti diljem Hrvatske ubijaju nevine ljude, odvode ih od kuće i bacaju u fojbe? Jer to je istina, nije laž! Ali nisu mi odgovorili.

Ministarstvo do zaključenja ovog priloga nije odgovorilo na moj upit zašto se ovakvi  prijekti financiraju iz Proračuna, i to Ministarstva hrvatskih branitelja, i to portal koji nije upisan u upisnik Agencije za elektroničke medije.

Ministarstvo Hrvatskih branitelja financira djelatnost SABA RH, a evo koji su programski ciljevi SABA RH:

 • okupljanje sudionika Narodnooslobodilačke borbe i antifašistički opredjeljenih građana Republike Hrvatske bez obzira na spol i dob, nacionalnu, vjersku, rasnu ili stranačku pripadnost;
 • očuvanje i njegovanje antifašističke tradicije;
 • zaštita prava članstva iz oblasti mirovinskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja;
 • suprotstavljanje nacionalnoj, rasnoj ili vjerskoj mržnji i netoleranciji, i neravnopravnosti građana;
 • suradnja sa srodnim organizacijama u zemlji i inozemstvu.

Savez se posebno zalaže za:

 • ostvarivanje ljudskih prava i zaštitu čovjekove okoline;
 • protiv pojava neofašizma i nacizma u bilo kojem obliku;
 • za čuvanje od zaborava i objektivno utvrđivanje značajnih činjenica iz NOB-e, njegovih sudionika, a posebno Josipa Broza Tita kao vrhovnog komandanta NOV-e i POJ-e;
 • za objektivnu i znanstvenu valorizaciju ZAVNOH-a kao preteče višestranačkog Sabora i AVNOJ-a koji su potvrdili Pazinske odluke iz 1943. godine;
 • za poštovanje žrtava i osude zločina, ma s čije strane bio učinjen;
 • za osudu barbarskog uništenja spomeničke baštine, i dostojno obilježavanje značajnih lokacija i razvijanje pijeteta prema žrtvama Narodnooslobodilačkog i Domovinskog rata;
 • za jačanje suživota, posebno na prostorima s nacionalno miješanim stanovništvom;
 • za razvoj nacionalnog i kulturnog identiteta, a posebno školskog sustava zasnovanog na objektivnom i znanstvenom izučavanju prošlosti;
 • za brže uključivanje mladih u sve tokove društvenog života i naše organizacije, a osobito za zapošljavanje mladih.

Financiranje: Savez antifašističkih boraca i antifašista RH se sufinancira temeljem programa rada koji je prihvaćen na redovitoj Skupštini SABA RH koja je održana 17. 04. 2021. godine iz sredstava Hrvatskog Sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja, EU Projekata i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Neka SAAB RH kao i sve ostale udruge traži sponzore pri financiranju, iz Proračuna RH I Ministarstva hrvatskih branitelja nisu nikako zaslužili.

Čak im ni program nije u skladu s Rezolucijom EU Parlamenta od 19. 9. 2019. godine. Link ovdje.

Članak 18. napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava.

A SABA RH u programu ima članak za osudu barbarskog uništenja spomeničke baštine i dostojno obilježavanje značajnih lokacija i razvijanje pijeteta prema žrtvama Narodnooslobodilačkog rata (ne miješajte tu Domovinski rat), što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava. E upravo to SAAB RH i čini sa svojim djelovanjem i Muzejom. ISKRIVLJUJE ČINJENICE, pa će opet naši unuci učiti krivu povijest, kao što su nas u komunizmu učili.

Lili Benčik/ hrvatskepravice

Udruga Hrvatski Ratnik

 

Jedan komentar
Ostavite vaš komentar

Jedan komentar
 1. Ako je Yuga nestala, nisu njeni agenti! A nisu o’šli ni u mirovinu! Jednom UDB-aš, vazda UDB-aš! Ono što raja ne želi i ne može vidjeti jer, bila bi to negacija vlastita postojanja, jest to da Hrvati nisu imali vlast u svojim rukama od 1945-e, svidjelo se to komu ili ne a niti su naši bojovnici bili u ratu za “neovisnu” Hrvatsku! Samo su tako mislili, samo im je tako rečeno! A Yuga se raspala jer je to netko tako htio, jer mu više nije trebala! A sad su nam ti isti nalogodavci, ti vlasnici Yuge, navodni prijatelji! Neka ih nose kući oni kojima su prijatelji jer meni nisu! A za taj dirigirani raspad trebali su provjereni kadrovi, agenti spavači, uhode, podrepaši i dokazani neprijatelji Hrvata da ih spriječe da Hrvatska doista ne postane nezavisna! Stoga i embargo na oružje! Da se Hrvati ne razbahate i pokvare im planove o komadanju i prodaji djelova političkog konstrukta koji je zastario, poput starog isluženog parnog stroja, dok s druge strane hrane Ukrajinu svim i svačim, na teret svoje raje koja se, po običaju, ništa ne pita a ako se i pobuni, uvijek postoje režimski pendreci koji će ih vratiti u tor! Koliko puta treba ponoviti da je globalizam drugo ime za komunizam koji se izčahurio u SAD-u a potom krupnim koracima počeo grabiti prema ostatku svijeta! Je li Rusija komunistička država? Je li Kina komunistička država? Je li Iran komunistička država!? NE! One su (socio)nacionalne države s nekim političkim poretkom! Jer tamo žive Rusi, Kinezi, Iranci! I zato su trn u oku komunističkom Zapadu! Dovoljno je pogledati kako izgledaju SAD-e! 50 država bez granica u kojima živi ne samo nekoliko rasa već su i genetski izmiješane a svi se zbirno zovu Amerikanci te je ta prisilna (genetska) izmiješanost i bila uzrok njihovu t.zv. Građanskom ratu te svim drugim ratovima koje su u tu svrhu vodili po svijetu, nastojeći “diktatorima” i “teroristima” oduzeti financijsku moć, poglavito naftu, i pravo na samoopredjeljenje na vlastitom tlu, u vlastitoj državi, pravdajući to uvođenjem demokracije! Tamo gdje “demokracija” pokuca na vrata, pozdravite se sa hijerarhijom, pozdravite se s mirom u vlastitom domu! Ideja komunizma u novijoj civilizaciji, vođena Ahrimanovom služinčadi zaživjela je potpisom Deklaracije 1776-e godine i stvaranjem, od početnih 13, neviđenim pokoljem i pljačkom, današnjih 50 država no vidimo da ni danas nema mira tamo i da su i danas na rubu rata! S druge strane, u Europi, u praksi je komunizam postojao dok se Staljin nije ustoličio tj. dok od Brita ustoličeni Lenjin nije podlegao od posljedica atentata! Kod nas su bili relativno rubni, sve do početka 2. svj. rata kad ih Zapad (a ne Moskva) aktivira, simultano sa Operacijom Barbarosa jer je Hitler, britanski agent, pogazio Molotov-Ribentrop ugovor te napao državu istog (!!!) društvenog uređenja da bi ih uvukao u rat na strani Brita te da ne bi glavninu Wermahta poslao na Otok i zbrisao ga s lica Zemlje, onako kako mu je to poručio i zaželio ex Edvard VIII, svrgnuti britanski kralj! Dakle, Rezolucijom 1481 te svima drugima, moglo bi se obrisati stražnjicu, samo da je papir mekši ili da nije elektronički! Komunizam postoji, ima duboke korijene i nadiruće je zlo, posebice po bijelu rasu koja će, ne probudi li se, doživjeti sudbinu radilica kod Borga! Zvali ga komunizam ili globalizam ili demokracija, prisutan je u svakoj pori društva! Neznalicama predlažem da pročitaju K. Popperovo OTVORENO DRUŠTVO I NJEGOVE NEPRIJATELJE! Možda nešto nauče i primjene u praksi! Bog i Hrvati!