Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Glasnović: Od 15.840 imena poginulih branitelja pola pripada HVO-u

Posted by Hrvatski Ratnik

Danas donosimo članak objavljen na portalu hb.hteam.org. Razlog je facebook objava generala Glasnovića povodom odličja kojim je Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odlikovao brigadu Kralj Tomislav iz Tomislavgrada (HVO), kojoj je on bio na čelu. “Biti zapovjednikom jedne takve udarne brigade, bila mi je posebna čast”, istaknuo je Glasnović. “Dokaz da brigadu nisu vodili neki salonski stratezi su vlastiti primjeri vodstva iz samog vrha zapovjedništva…

ZAPOVJEDNIK UDARNE BRIGADE / Glasnović ‘zakucao’ podatkom: ‘Od 15.840 imena poginulih branitelja, pola pripada HVO-u.’

Kroz tu postrojbu prošlo je 4.500 vojnika, a poginulo je 127. Ova je brigada kao dio hrvatskih snaga sudjelovala u vojnim operacijama Cincar, Zima, Skok 1, Skok 2, Ljeto, Maestral i Južni potez, koje su dovele do oslobađanja Hrvatske i Bosne i Hercegovine te završetka rata.

Glasnović je bio zapovjednik odlikovane brigade: “Bila mi je čast”

Zapovjednik ove udarne brigade HVO-a bio je Željko Glasnović, a upravo o Brigadi Kralja Tomislava, iznio je vrlo zanimljive detalje. Nakon što je svim pripadnicima čestitao obljetnicu osnutka, izrazio je sućut obiteljima poginulih i umrlih pripadnika brigade Kralj Tomislav.

“Brigada Kralj Tomislav bila je posebna. Bez lažne skromnosti tvrdim da je borbena spremnost brigade bila na većoj razini nego većina postrojbi koje su sudjelovale u Domovinskom ratu. Sami pogled na njihov ratni put potvrđuje te navode. Brigada je bila kralježnica obrane Operativne zone Sjeverozapadne Hercegovine. Snaga i moć brigade Kralj Tomislav nije se nalazila samo u njenoj popunjenosti, opremljenosti i obučenosti nego i u čvrstom karakteru ljudi s ovih prostora. Biti zapovjednikom jedne takve udarne brigade, bila mi je posebna čast”, istakao je Glasnović.

Naglasio je kako je po svim elementima borbene spremnosti brigada Kralj Tomislav bila je na razini ili čak iznad najboljih postrojbi hrvatskih snaga u DR.

Brigadu nisu vodili “salonski stratezi”

“Na vrhuncu rata, u ljeto 1993. godine, brojno stanje brigade je bilo više od 3000 ljudi. Dokaz da brigadu nisu vodili neki salonski stratezi su vlastiti primjeri vodstva iz samog vrha zapovjedništva brigade od kojih mogu navesti dvaput ranjenog zapovjednika HOS-a Ivana Mamića, zapovjednika Ivana Stanića koji je gotovo iskrvario na Jablaničkom ratištu, zamjenika brigade Dražena Milića, časnika za obuku Jürgena Schmidta koji je poginuo, Mire Perkovića iz X. bojne itd. Oni su samo neki od pokazatelja kako se vodilo i zapovijedalo vlastitim primjerom. A bez pomoći Duvnjaka u dijaspori koji su opskrbljivali brigadu novčanim i materijalnim sredstvima nikada ne bismo mogli izvršiti postavljene nam borbene zadatke.”

Željko Glasnović “pecnuo” je i one koji su pobjegli od rata:

Krajnje je vrijeme da se to prizna: “Polovica poginulih u Domovinskom ratu su pripadnici HVO-a”

“Dok su mnogi hrvatski vojni obveznici pobjegli, brigada je u svom sastavu imala i Viking-vod dragovoljaca, stranih državljana od Francuske do Argentine koji su došli pomoći hrvatskom narodu u obrani od agresora. Bili su izvrsni i pouzdani vojnici, a više njih je dalo živote i bilo ranjeno za našu slobodu.

Također, Bojna HOS-a bila je integralni dio HVO brigade Kralj Tomislav. Hrabra, pouzdana vojska koja je junački ratovala, odbijala agresora i štitila narod tijekom cijelog Domovinskog rata. Onako kako zaboravljamo doprinos HOS-a, tako zaboravljamo i doprinos HVO-a, njegova 4 zborna područja i brojne postrojbe, bez kojih danas ne bi postojala Hrvatska u sadašnjim granicama. Zadnju godinu rata od 23 tisuće pripadnika hrvatskih snaga, čak 11 tisuća njih bili su pripadnici HVO-a. Na kenotafu iza oltara zavjetne crkve Svete Mati Slobode u Zagrebu uklesana su imena 15.840 hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu. Polovica poginulih na tom popisu su pripadnici HVO-a. Krajnje je vrijeme da se prepoznaju njihove zasluge, status i žrtva.”

Na vrhuncu sukoba u BiH, iznio je Glasnović, iz Brigade Kralj Tomislav svakodnevno je na prvoj crti u prosjeku bilo angažirano 1100 bojovnika.

Ponosan na pripadnicu saniteta Ljilju

“Ponosan sam što sam bio zapovjednik tih momaka. Kada bi trebalo u dvije riječi opisati duh i moral brigade Kralj Tomislav ja bih samo rekao – Ljilja Zrno! Pripadnica saniteta HVO Brigade Kralj Tomislav koja je, prije nego je preminula, izjavila: ‘Da imam deset života, dala bih ih sve za svoj narod.’ Ona je bila dio saniteta brigade Kralj Tomislav koji je u samo jednom dijelu bojišnice 1993 god. izvukao više od 100 ranjenika iz drugih postrojbi. To puno govori o profesionalnosti i predanosti našeg saniteta.

Na kraju je istakao kako se u Hrvatskoj još uvijek vodi boj:

“Bitka se samo preselila na drugo bojno polje i vodi se drugim sredstvima. Bez naučenih lekcija osuđeni smo na ponavljanje istih grešaka iz prošlosti. To nije samo pitanje sadašnjosti nego biološkog opstanka Hrvatskog naroda. Danas trebamo iste onakve heroje kakve smo imali u DR koji će donositi ispravne odluke u kritičnim situacijama i svakodnevnom životu. Potičem vas i pozivam da hrabro i primjerom pokazujete i vodite u miru kako ste to radili i u ratu, a s odmakom vremena i istina će pronaći svoj put jer samo je Bog gospodar povijesti”, zaključio je general uz vojnički pozdrav i Božji blagoslov.

Izvor: facebook/hb.hteam.org

Fotografije: arhiva by Miro Perković

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar