Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Glogov kolac u srce korupciji u politici i sudstvu

Piše: Miro Perković

Korupcija, osobito u politici i sudstvu je zloćudni tumor koji polako i bolno ubija ovo društvo. Procjena je da je iz Hrvatske od 1990. na ovamo izvučeno na privatne račune, uglavnom u inozemstvu, preko 300 milijardi dolara. Sanacija banaka je koštala cca 80 milijardi kuna, a iste banke su prodane za cca 500 milijuna maraka.

Guverner HNB-a Rohatinski je prodao hrvatske zlatne rezerve za cca 5 milijardi dolara u vrijeme dok je zlato bilo najjeftinije i tako nanio štetu Hrvatskoj državi od cca 30 milijardi dolara. Svake godine u procesu javne nabave se potroši cca 40 milijardi kuna, a pretpostavlja se da skoro pola tog novca nestane u korupciji.

Rješenje: Pretvoriti od politike ovisno pravosuđe u pravosuđe ovisno o narodu. Kako je svakome jasno da nitko ne grize ruku koja ga hrani, ne možemo niti očekivati da bi Državno odvjetništvo moglo pokrenuti kazneni progon protiv onih koji su ih postavili na te funkcije, a isto tako da bi sudska tijela donosila odluke protiv onih koji su im pomogli da postanu predsjednici pojedinih sudova ili suci npr. Ustavnog suda.

Točka 2.

 • Glavni državni odvjetnik i svi članovi Vrhovnog suda bi se trebali birati izravno na izborima (po mogućnosti uskladiti s parlamentarnim izborima) na mandat od 4 godine. Predsjednik Vrhovnog suda bi bio sudac koji je dobio najviše glasova birača. Ustavni sud bi trebalo ukinuti.
 • Državni odvjetnici nižih razina, predsjednici županijskih i nižih sudova bi se trebali birati izravno na izborima (po mogućnosti uskladiti s lokalnim izborima) na mandat od 4 godine.
 • Broj mandata tako biranih državnih odvjetnika i sudaca ne bi trebao biti ograničen ičim osim voljom birača.
 • Svaki odvjetnik ili sudac s položenim odgovarajućim državnim ispitom se može kandidirati za pobrojane dužnosti.
 • Izvanredno se može zatražiti smjena pobrojanih dužnosnika na način da se za smjenu glavnog Državnog odvjetnika te sudaca Vrhovnog suda ima skupiti 100.000 ispravnih potpisa nezadovoljnih građana kroz referendumsku inicijativu, odnosno 5% ispravnih potpisa građana za smjenu državnih odvjetnika nižih razina, te predsjednika županijskih i nižih sudova, što bi dovelo do raspisivanja novih izbora. Opoziv glavnog Državnog odvjetnika i sudaca Vrhovnog suda mogu inicirati i Premijer i Predsjednik ako skupa zatraže opoziv. Opozivom glavnog državnog odvjetnika odlaze i njegovi pomoćnici te se bira novi Državni odvjetnik, a on sebi bira pomoćnike. Kandidirati se može, bez ograničenja, i netom smijenjeni Državni odvjetnik, te smijenjeni suci.
 • Treba promijeniti i zakon o sudskoj praksi na način da svaki sudac materijalno odgovara za loše vođenje postupka i loše presude koje inače koštaju porezne obveznike velike količine novca.
 • Sabor bi trebao osnovati istražni tim neovisnih stručnjaka (ne saborskih zastupnika) koji bi se bavio kontrolom rada sudaca, bilo zbog pritužbi građana ili samoinicijativno, i koji bi svaka 3 mjeseca podnosio izvješće javnosti i saboru o svom djelovanju. Tim ne bi imao ovlasti smjenjivanja sudaca nego samo izvješćivanja o djelovanju istih, te bi mogao davati prijedloge i upute kako poboljšati rad sudova, te predlagati smjenu pojedinih sudaca. Tim bi se imenovao na razdoblje od 4 godine. Tim bi sam između sebe izabrao predsjednika tima.

Ono što bi time postigli je da bi pravosuđe postalo zbilja neovisno o politici, suci bi bolje razmišljali o svojim odlukama, a što bi u konačnici dovelo do velikog pada korupcije i svojevrsne lustracije nesposobnih i korumpiranih kadrova u sudstvu, a i u politici, što je glavni preduvjet svekolikog napretka Hrvatske države i vraćanja povjerenja, kako u pravosuđe, tako i u politiku. Časnim političarima koji nemaju skrivene motive ovo bi trebalo ići u prilog, nečasnima je glogov kolac u srce.

Izravna demokracija je imperativ jer uz njenu pomoć možemo doći i do pravosuđa i državnog odvjetništva potpuno neovisnih o politici, a oni bi trebali biti prva linija obrane protiv korupcije i kriminala. Drugim riječima rečeno, ne bi se više isplatilo biti korumpiran političar, tako da bi politika postala časno zanimanje – služenje narodu.

Ovo što sam napisao je moj osobni stav za koji tražim vaše mišljenje i prijedloge koje možete napisati u komentarima ispod teksta ili na našim društvenim mrežama.

Udruga Hrvatski Ratnik

11 komentara
Ostavite vaš komentar

11 komentara
 1. Slažem se s većinom osim da se suce (na svim razinama) bira na izborima. Ti izbori previše koštaju i recite mi tko zna za nekog suca koji se kandidira, da je sposoban obavljati neku dužnost (osim ako my je sudio u nekom predmetu i dosudio u njegovu korist). Mislite da će osoba s 18 godina imati znanja i iskustva da može realno prosuditi za koga glasati ili neka osoba koja se bavi svojim poslom da preživi….. Treba naći neki drugi način, biranja sudaca, drž. odvjetnika…

 2. Poštovani,
  da ponovim, dijaspora nam je izuzetno bitna i učinit ćemo sve što možemo da se vratite u našu domovinu.

 3. Poštovani gdine Jakiću,
  UHR nije politička stranka nego udruga, i unutar Udruge mi imamo zajednički stav o mnogim pitanjima, ali se o nekim detaljima još nismo usuglasili tako da ovaj program koji sam napravio još prije 7 godina mogu prezentirati samo kao svoj osobni stav, mada je to stav i velike većine članova UHR-a. A ovo da mi ne želimo podršku dijaspore, nije mi jasno kako ste to zaključili, nama je osobito bitna podrška dijaspore i na dijasporu posebno računamo, ali znamo koliko ste puta od ’90 na ovamo izigrani i pokradeni tako da vas nemamo obraza išta tražiti, ali ako imate volju i želju da pomognete mi vas nećemo odbiti.
  Pozdrav

  1. Možda, ali kakvog izbora imamo, sjediti i mučati? Ovako ćemo bar neke ljude prosvijetliti i bar malo zatalasati.

 4. Sve odlično razrađeno. Još obavezno dodati i poligrafsko testiranje jednom godišnje za sve suce.

 5. Manje zlo od sadašnjeg, ali i dalje preveliko oslanjanje na institucije i na narod. Hitler je svoje rasne zakone redovito potvrđivao kroz demokratsku proceduru. Jedino što zbilja jamči poštivanje temeljnih ljudskih prava je sustav u kojem je u materijalnom interesu jednoj grani vlasti da izravno kontrolira, goni i kažnjava drugu, slično kao što vlast radi s narodom taktikom “podijeli pa vladaj”.

  Smatram da ste krivo orijentirani na tzv. izravnu demokraciju, umjesto na sustav koji bi bio libertarijanski minarhistički s common law pravnim sustavom u svom izvornom obliku.

  1. Poštovani gdine Kljakoviću, svaki savjet je dobrodošao, ako želite pošaljite nam obrazloženje na [email protected] ili [email protected]. A ako niste shvatili poantu ovih promjena koje predlažem, ukratko, stvar je upravo u tome da se svi međusobno nadziru, a da je narod taj koji ih bira. Vezano za izravnu demokraciju, neka Narod odlučuje većinom pa kako mu bude. Ja vjerujem u ispravnu odluku Naroda, Narod samo treba imati dobre informacije i sigurno neće pogriješiti. To u Hitlerovo doba možda nije bilo moguće, u današnje mislim da je.

 6. U potpunosti se slažem sa svim napisanim.i nadam se da ćemo kao narod napokon progledat i ovu bandu zatvorit na duže vrime.?????