Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Hipokrizija ili (ne)održivi turizam – devastacija naše obale!

Posted by Hrvatski Ratnik

Valjda je direktor zaboravio spomenuti da infrastrukturu Istre grubo napada najgori neprijatelj istarskog i hrvatskog turizma. Protuzakonito se sijeku šume, uzurpira se i betonira pomorsko dobro, grade se vikendice, skupe vile na obali pa i čitava naselja, luksuzni resorti, kampovi… Sve bez ikakvih ‘papira’, dozvola, doprinosa, poreza, PDV-a… – Na službeni mail Udruge dobili smo dopis dviju istarskih inicijativa koji prenosimo u cijelosti…

U restoranu Stara škola u Krasici kraj Buja organiziran je Okrugli stol pod temom “Kako Istra ima ono što mnogi žele – sezonu izvan sezone”.

Direktor Turističke zajednice Istre zaključio je, između ostalog, da su svi parametri infrastrukture u Istri na rubu. To je točno. Dvjesto tisuća stanovnika Istre, uz dodatne sezonske desetke tisuće turista, dovodi već danas kompletnu infrastrukturu na samu granicu pucanja. Zbog toga TZ Istre upozorava i konstruktivno kritizira izdavanje novih 12.000 građevinskih dozvola 2024. što znači novih cca 36.000 stanova ili cca 50.000 do 100.000 novih potrošača infrastrukture. To je neodrživo.

Naše Građanske inicijative podržavaju ovo korektno upozorenje TZ Istre, ali imamo i pritužbu na takva ‘polu rješenja’ koja nisu – Rješenja!

Uz vjerojatno skupu gozbu koju je vjerojatno platio moćni financijski div MasterCard, direktor TZ Istre, Denis Ivošević, spominje samo ‘slatku’ stranu istarskog turizma; dobro vino, ulje, tartufe, pršute, te da je 200 sela ‘spašeno’ i drugo.

Ne spominje onu crnu stranu; divljačko razaranje najvrjednijih istarskih turističkih resursa, korupciju, kriminal, neprovođenje zakona i bezakonje… Ne spominje ni svoj nerad po pitanju zaštite od šteta bespravnom gradnjom nanesenih svojoj Turističkoj zajednici.

Valjda je direktor zaboravio spomenuti da infrastrukturu Istre grubo napada najgori neprijatelj istarskog i hrvatskog turizma. Protuzakonito se sijeku šume, uzurpira se i betonira pomorsko dobro, grade se vikendice, skupe vile na obali pa i čitava naselja, luksuzni resorti, kampovi… Sve bez ikakvih ‘papira’, dozvola, doprinosa, poreza, PDV-a…

Fekalna kanalizacija ili zagađuje tlo ili ide direktno u more, smeće završava u šumama… Nitko, pa ni policija ne zna gradi li to Hrvat, Slovenac, Talijan, Austrijanac, Rus… ni tko boravi u Istri, jesu li to kriminalci, lopovi ili teroristi.

Ukratko; bespravna gradnja, koja se događa svakim danom, nanosi stalno nove milijunske štete istarskom turizmu, općinama, gradovima, županiji i hrvatskom budžetu.

50.000 divljih gradnja u Istri svake godine odnosi samo Istarskoj županiji oko 70.000.000 eura zbog neplaćanja poreza i doprinosa bespravnih graditelja (po riječima župana Miletića). A iza svega toga stoji i NEPROCJENJIVA ŠTETA – razorena obala i sasječene šume, trajno uništeni kapitalni subjekti istarskog (i hrvatskog) turizma.

TZ Istra vjerojatno ima podatke koliko materijalne štete bespravna gradnja nanosi turizmu (sve divlje gradnje se koriste ili iznajmljuju). To su milijuni štete legalnom turizmu, nezakonitom i nelegalnom konkurencijom. U tri desetljeća bezakonja u prostoru Hrvatske, štete su milijardske.

Dakle, okretanje glave na direktne štete u turizmu od bespravne gradnje koje su nedvojbeno dobro poznate TZ Istre – je hipokrizija i kukavičko okretanje glave ustranu. Bilo bi lijepo da netko iz TZ Istra pogleda betonirano pomorsko dobro Umaga ili medulinski prirodni park Kamenjak (najljepši europski rt) ‘uljepšan’ favelama bez kanalizacije i ostale infrastrukture. Tamo se baš ništa ne događa osim ‘besplatnog’ turizma i novih nekažnjenih kaznenih djela.

Žalosno je da se TZ Istra stavlja na stranu onih koji uništavaju naše prirodne resurse, temelj turizma – svojim pasivnim nečinjenjem, NE kritikom bespravne gradnje i NE predlaganjem konkretnih sankcija kojima bi se momentalno zaustavila bespravna gradnja. Svima je jasno da novčane kazne nisu dovoljno učinkovite. Zaradom od divljeg turizma graditelji pokrivaju kazne, a 90% posto njih nikada nisu kažnjeni.

Potrebno je samo otvoriti oči i inzistirati na provođenju Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Članak 212. KZH

Republika Hrvatska dužna je i svakoga tko gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Nakon uhićenja desetak bespravnih graditelja. razbježale bi se tisuće divljih graditelja Slovenaca, Hrvata i inih turista koji već koriste ovu sezonu na našem Jadranu ne plaćajući državi, gradovima i općinama ništa. Mnogi od njih srušili bi svoje vikendice. Napominjemo da je naš prijedlog jedina moguća učinkovita metoda suzbijanja razaranja Domovine. Sve ostalo je zavaravanje naših građana.

Čudno je da TZ Istre ne postavlja pitanja nadležnim institucijama – Zbog čega Republika Hrvatska ne provodi svoj Kazneni zakon? Zašto ne sruši bespravne objekte i ne uhićuje bespravne graditelje? Odgovor se nazire u tamnoj sferi zaštite korupcije i kriminala u Hrvatskoj. Da se počnu ozbiljno rušiti vikendice na zaštićenoj obali i u šumama – javnost bi tražila i rušenja bespravnih skupih resorta, kampova i luksuznih vila na uzurpiranom pomorskom dobru, obali i šumama. A, ‘bratoubilački rat’ s urbanističko-graditeljskom mafijom i prebogatim tajkunima – vladajućoj HDZ nije u interesu!

Ovim apeliramo da TZ Istre inzistira na provođenju članka 212. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Premantura, 28, 02, 2024.

Građanska inicijativa Premanture,

Građanska inicijativa Žućo, Pula

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar