Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Hoće li hrvatski poljoprivrednici slijediti europske kolege?

Posted by Hrvatski Ratnik

“Od nas se očekuje da fotografiramo svaki terenski izlazak i sve što tamo radimo, i pošaljemo stotine i tisuće fotografija kao uvjet za dobivanje potpore, a ne znamo ni hoćemo li ju dobiti.” Stoga bi se uskoro mogli pridružiti prosvjedima kolega diljem EU. – Njemački Euractiv 7. veljače donosi članak o mogućnosti da hrvatski poljoprivrednici ponovo organiziraju prosvjede i podrže svoje europske kolege nezadovoljne politikom EU prema selu…

Hrvatski poljoprivrednici sve su više frustrirani “zahtjevima” EU i pregovorima o liberalizaciji trgovine s državama Mercosura (zajedničko tržište Južne Amerike). Stoga bi se uskoro mogli pridružiti prosvjedima svojih kolega diljem EU.

Konačnu odluku o organiziranju prosvjeda poljoprivrednika u Hrvatskoj donijet će Upravni odbor Hrvatske poljoprivredne komore početkom sljedećeg tjedna, priopćeno je u utorak (6. veljače) iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), krovne organizacije hrvatskih poljoprivrednika.

“HPK podržava prosvjede europskih kolega i slaže se s većinom zahtjeva koji su i dio problema hrvatskih poljoprivrednika. U Komori razmišljamo o tome hoćemo li u prosvjede uključiti i hrvatske poljoprivrednike. Odluku o tome donijet će naša resorna povjerenstva, a potom ćemo o tome raspravljati na sjednici kolegija koji će donijeti konačnu odluku.”, stoji u priopćenju HPK.

Prema riječima predsjednika HPK Mladena Jakopovića, proteklih dana održalo se nekoliko sastanaka resornih odbora HPK. Na tim sastancima članovi su izrazili želju da se pridruže prosvjedima svojih europskih kolega: “Smatramo da se slažemo sa zahtjevima iznijetim na prosvjedima u EU i da su to problemi s kojima se suočava cijela EU”, kazao je Jakopović.

“Između ostalog, prema novoj CAP strategiji, trebali bismo fotografirati sve što radimo. Na primjer, od nas se očekuje da fotografiramo svaki terenski izlazak i sve što tamo radimo i pošaljemo stotine i tisuće slika kao uvjet za dobivanje potpore, a ne znamo ni hoćemo li potporu dobiti.”, kaže bivši predsjednik HPK i sadašnji član uprave Mato Brlošić za Euractiv.

“Donedavno se govorilo da će sateliti raditi takve stvari. Kako će to sad raditi sami farmeri, pogotovo ne stariji, to nije njihov posao.”, dodao je.

Upozorava i na visoke zahtjeve koje ekološke mjere EU postavljaju pred europsku poljoprivredu. Europskim poljoprivrednicima bi se sve više onemogućavalo korištenje pesticida i herbicida, dok bi se ti isti proizvodi uvozili iz drugih dijelova svijeta gdje ti kriteriji ne vrijede.

Poljoprivrednici su također ljuti zbog pregovora EU-a s Mercosurom o liberalizaciji trgovine.

I hrvatski i europski poljoprivrednici su zabrinuti zbog masovnog uvoza ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda iz te zemlje u Uniju.

Na sve te probleme upozorava i HPK. U priopćenju se navodi da je sporazum s Mercosurom “neprihvatljiv za većinu poljoprivrednika u EU”. HPK također poziva na reviziju trgovinskog sporazuma EU-a s Ukrajinom.

Brlošić je rekao da prosvjedi nisu isti u svim zemljama. U nekim zemljama poljoprivrednici su blokirali autoceste, u drugima trgovačke centre, dok su u trećim bile blokirane ceste i ministarstva ili su prosvjedi bili kombinacija tih mjera. Analiza prosvjeda u ostalim članicama EU-a bit će predstavljena upravnom odboru HPK-a, nakon čega će se donijeti odluka i procijeniti koji bi model Hrvatskoj najviše odgovarao, kaže sugovornik.

HPK je svjestan da je ova godina izborna, no Brlošić tvrdi da iza potencijalnih prosvjeda ne stoji nikakva politička opcija. Ali, ako ih HPK odluči pokrenuti, one će biti izraz bijesa hrvatskih poljoprivrednika na stanje u hrvatskoj i europskoj poljoprivredi.

Uz izbore za Europski parlament, Hrvatsku ove godine očekuju još dva izborna ciklusa – parlamentarni i predsjednički, no još se ne zna točno kada će se održati.

Nadalje, poljoprivrednici u Hrvatskoj tek su nedavno prekinuli pobunu protiv mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge. Prosvjedi su okončani koncem 2023. (zahvaljujući udruzi Hrvatski Ratnik, op.a.)

Izađu li poljoprivrednici ponovno na ulice, bio bi to drugi prosvjed hrvatskih poljoprivrednika u samo nekoliko mjeseci.

Izvor: euractiv,de

Poveznica na izvorni članak ovdje.

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar