Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Iz Srbije ništa novo: Ivica Dačić opet lansira velikosrpske laži

Piše: Vjekoslav Krsnik

Da se u agresivnoj politici Beograda prema Hrvatskoj ništa nije promijenilo najnoviji je dokaz istup srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, poznatog i po nadimku “mali Slobo“. Njemu je zasmetala inicijativa europarlamentarke Željane Zovko, koja je i potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke, da se u Europskom parlamentu organizira konferencija pod naslovom “Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade“.

Na tom skupu govornici su bili mons. Josip Batelja sa svojom knjigom o Stepincu, savjetnik pri Apostolskoj nuncijatuir u EU Hrvoje Škrlec, te povjesničari i autori knjiga o blaženiku Stepincu Esther Gitman i Robin Harris, te župnik iz Krašića, rodnog mjesta Alojzija Stepinca don Ivan Vučko.

Na tu inicijativu žestoko je reagirao srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, iako on u novim političkim okolnostima nema nikakvo legitimno opravdanje da se miješa ne samo u unutarnje stvari Republike Hrvatske, nego još više u rad Europskog parlamenta budući da Srbija nije članica Europske unije. Međutim kada je u pitanju odnos Srbije prema Republici Hrvatskoj onda se velikosrpska garnitura u Beogradu ponaša kao da propala Jugoslavija još uvijek postoji i da je Srbija ta koja će određivati susjedima naslijeđenim iz propale komunističke federacije kakvu će vanjsku politiku voditi.

Kad je u pitanju Ivica Dačić treba podsjetiti da je on bio nazočan domjenku što ga je povodom pravoslavnog Božića u Zagrebu organiziralo Pupovčevo Srpsko narodno vijeće s ciljem da se još jednom, i to nominalno u glavnom gradu Republike Hrvatske, promovira tekuća velikosrpska politika uobličena u projektu tzv. “srpskog sveta“. Tada je Ivica Dačić govorio o Srbima u Hrvatskoj, a ne o pripadnicima srpske nacionalne manjine, a kad su u pitanju odnosi dviju zemalja i sporna pitanja koja se trebaju konstruktivno riješiti on je spomenuo jedino “pitanje jezika, pisma i slično“. Dakle za takvog srbijanskog ministra vanjskih poslova ne postoje brojna pitanja proizašla iz srpsko-hrvatskog rata, koji se u Hrvatskoj naziva “domovinski“, kao što su na prvom mjestu neriješena sudbina nestalih branitelja i civila, povrat ukradene imovine, plaćanje ratne odštete, obeštećenje logorašima srpskih zarobljeničkih logora, vraćanje arhivske građe itd. Nitko od hrvatskih političkih dužnosnika nije reagirao na ovu Dačićevu izjavu koja praktički ukazuje da se velikosrpska politika  prema Hrvatskoj nije promijenila i nakon što je Srbija poražena u Domovinskom ratu.

Takav Ivica Dačić bez srama, pri čemu je veliki dio odgovornosti i na hrvatskoj strani, prije svega na Ministarstvu vanjskih i europskih poslova koje ne reagira na istupe srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova uoči održavanja ove konferencija u Europskom parlamentu, šalje poruku punu krivotvorina i laži. On izražava žaljenje zbog namjere hrvatske eurozastupnice Željane Zovko da organizira konferenciju o Alojziju Stepincu, podvlačeći da se Srbija zalaže za jačanje odnosa s Hrvatskom ali da “konferencija o Stepincu ne pridonosi tom cilju“.

Po Dačiću Stepinac je problematičan jer je u njegovom djelovanju nadvladao “fanatični hrvatski ekstremizam“, te zaključuje da je “Stepinac rodonačelnik hrvatskog kleronacizma“. Da bi svoje tvrdnje upućene Europskom parlamentu potkrijepio podacima Ivica Dačić ponavlja već otrcane velikosrpske laži, pa tvrdi da je “u NDH ubijeno gotovo milijun nehrvata, Srba, Židova i Roma, te da je u NDH pokatoličeno 250.000 pravoslavnog življa“.

Velikosrpske laži koje uporno ponavlja Miloševićev potrčko Ivica Dačić najbolje su raskrinkali u svojem dosadašnjem djelovanju dvoje istaknutih renomiranih sudionika ove konferencije sarajevska Židovka Esther Gitman i bivši savjetnik britanske premijerke Margaret Thatcher, Robin Harris. Oboje su napisali opsežne knjige o humanitarnom i svetom djelovanju blaženog Alojzija Stepinca čije je proglašenje za sveca zaustavio papa Franjo, dopustivši da mu problematična Srpska pravoslavna crkva prodaje velikosrpske laži. Esther Gitman, autorica knjige “Alojzije Stepinac stup ljudskih prava“, podsjećajući da u New Yorku postoji ulično mjesto nazvano po njemu, svojedobno je izjavila: “Mi moramo zaustaviti srpsku propagandu na svaki način, i ne smijemo dozvoliti da naša djeca i unuci povjeruju u srpske laži“.

Ovo što je izjavila Esther Gitman trebala bi biti službena politika Republike Hrvatske odnosno, preciznije rečeno, Ministarstva europski i vanjskih poslova. Otkako je na vlast HDZ na čelu s Andrejom Plenkovićem konstanta hrvatske politike prema Srbiji je međutim sustavna popustljivost koja se nikako ne može smatrati konstruktivnim rješavanjem spornih pitanja, kako to smatra Ivica Dačić. Indikativno je da je ovu konferenciju organizirala Hrvatica iz Bosne i Hercegovine a ne neki drugi hrvatski europarlamentarac. Željana Zovko je osvrćući se na Dačićevo pismo Europskom parlamentu izjavila kako je “neshvatljivo što Dačić radi, ali je pretjerano to niti ne zanima“.

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar