Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Izjava za medije – Udruga Hrvatskih Branitelja Pravoslavne Vjere

Posted by Hrvatski Ratnik

Na mail Udruge smo primili dopis, odnosno izjavu za medije naslovljenu “Slučajna” podvala glede Božića, koju je poslao i potpisao dopredsjednik Udruge Hrvatskih Branitelja Pravoslavne vjere, gospodin Ivica Jonjić. Ne ulazeći u meritum stvari i suštinu problema u zajednici hrvatskih branitelja pravoslavne vjere, izjavu prenosimo u cijelosti.

2023.01.05-1 Odgovor na objavu Peđe Mišića od 22.12.2022.g.

“Slučajna” podvala glede Božića

Ne volim/o to, ali ponekad je potrebno, i obvezno, odgovoriti. U ovom slučaju radi se o članku “Crkva Srbije dobila konkurenciju” koji je objavilo više portala i izjavama g. Predraga Mišić zvanog Peđa poznatog vukovarskog….. koji je izjavio, citiram nekoliko izvadaka iz objavljenog članka, sliedeće:

 1. “Organizirao sam proslavu pravoslavnog Badnjaka dana 06. siječnja 2023. ….”
 2. Uz dužno poštovanje SPC-u, ali pravoslavni Hrvati trebaju izbor…” pa još nadodaje i sliedeće, citiram: “Uz dužno poštovanje svim crkvama, pa tako i Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je do sada bila jedini i suvereni predstavnik pravoslavnih vjernika u Hrvatskoj…”.

Glede vaše izjave br. 1.

Za sve one koji nisu upoznati s Pravoslavljem a vi, bazirajući se na tu vašu izjavu, g. Mišić očito, i sigurno, niste, a posebno niste upoznati s Pravoslavljem Hrvata, mi Udruga Hrvatskih branitelja Pravoslavne Vjere jednostavno ne možemo ostati mirni, a još manje pristati na bitnu netočnost u toj izjavi. Naime, sve Pravoslavne Crkve (Patrijaršije) Carigradska, Antiohijska, Aleksandrijska, Bugarska, Rumunjska, Albanska.… pa s time Hrvatska Pravoslavna Crkva, koja temeljem hrvatske tradicije i kao sljednica Karlovačke Arhiepiskopije iz nekada, ne tako davno, hrvatskog grada Sriemski Karlovci (danas Vojvodina), a sve  u skladu s odlukom svepravoslavnog sastanka održanog u Carigradu 1923.,  koriste izpravljeni julijanski kalendar, koji ima isti nadnevak glede Božića (Porođenja Kristova) kao i gregorijanski kalendar. Na taj izpravljeni julijanski kalendar nisu pristale jedino Ruska PC, SPC i sada, što se vidi iz priloženog citata objave, i g. Mišić.

 1. Mišić, kad mi već niste na pristojan način odgovorili na moj/e komentar/e ispod vaše, i više nego sporne objave, kao dopredsjedniku Udruge Hrvatskih Branitelja Pravoslavne Vjere, zahtievam/o od vas jasan i nedvosmislen odgovor: “Zašto, tko vam je to dozvolio, u čije ime i za čiji račun vi organizirate liturgiju dana 06. siječnja 2023. g. kao uvod u tzv. “Pravoslavni” Božić kada mi Hrvati Pravoslavne vjeroispovjedi, i svi drugi Pravoslavni vjernici na ovim prostorima, izim Ruske PC, SPC-a i vas osobno, Božić slavimo, i proslavili smo, 25. prosinca 2022. g.!?

Glede vaše izjave br. 2.

Vaša izjava g. Mišić kako je SPC, citiram vas: “Uz dužno poštovanje svim crkvama, pa tako i Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je do sada bila jedini i suvereni predstavnik pravoslavnih vjernika u Hrvatskoj…”. Jeste li vi uobće sviestni što ste izjavili!?

Ako niste znali što je SPC trebali ste se propitati. Evo vam neki od podataka koje mi, ali i drugi, posjedujemo: Srpska pravoslavna crkva je izgubila 1995. sudski spor u Parizu, nakon što je podniela tužbu protiv novina Libération, Le Monde, Le Figaro zbog  tekstova u kojima je obtužena za podržavanje etničkog čišćenja i zločina genocida u Bosni i Hercegovini. To je prvi i jedini slučaj u Europi, a vjerojatno i u svijetu, u kojoj je jednoj crkvenoj instituciji službeno, u sudskom postupku, presudom, praktički potvrđeno sudjelovanje u najtežim djelima protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva.

Sad vi meni, ali i svima drugima, odgovorite temeljem čega je SPC, po vama, uvažena i zašto? Izjavili ste g. Mišić kako je, citiram: “… SPC jedini i suvereni predstavnik pravoslavnih vjernika u Hrvatskoj…”. To je bezočna laž i podpuna neistina jer nama Hrvatima, Albancima, Bugarima, Rumunjima, Makedoncima i drugima SPC nikada nije bila, niti će ikada biti “jedini i suvereni predstavnik pravoslavnih vjernika u Hrvatskoj”. SPC je za nas Pravoslavce u Hrvatskoj samo Svetosavska sekta i jedina osuđena Crkva za podržavanje etničkog čišćenja i zločina genocida, koja je nažalost procesuirana samo za zločine u Bosni i Hercegovini jer Hrvatska za slične zločine u Vukovaru, Škabrnji, Baćinu…. nije, barem zasada, pokrenula odgovarajuće sudske postupke, što više nego jasno govori o vlastima u Hrvatskoj kako tiekom Domovinskog rata tako i poslije njega do dan danas pa nije pokrenula postupak protiv iste te, vama g. Mišić uvažene SPC. Ali….. Kako Ratni zločin i zločin genocida ne zastarieva uzdamo, još bolje reći ufamo, se u neku novu, proHrvatsku vlast i Vladu, koja će taj proces pokrenuti i sudski okončati s odgovarajućim posljedicama.

S poštovanjem svima

Ivica Jonjić, dipl.inž.stroj i dopredsjednik

Udruge Hrvatskih Branitelja Pravoslavne vjere

Udruga Hrvatski Ratnik

6 komentara
Ostavite vaš komentar

6 komentara
 1. Kao zapovjiedniik treće haubičke bitnice 8. HTD-a ., 203 mm, imao sam branitelja pravoslavne vjere. Bio mi je jedan os najboljih.Zbog toga ” Žabac ” izuzetno te poštujem te tim želim blagoslovljei i sreta Božić uz vaš tradicionlni ” HRISTOS SE RODI “

  1. Pozdrav i čestitke pripadnicima naše jedinice u prošlim i nadolazećim blagdanima !

 2. Svaka zajednica čiji je naziv u svom prefiksu temeljen na nacionalnoj osnovi u ovom slučaju SPC i po to osnovi se predstavlja, djeluje i određuje pravila ponašanja naspram države i društva općenito, ne bi smjela temeljem pozitivnih pravnih propisa odnosno Ustava i Zakona pod svoje djelovanje svesti i prisiliti druge da mogu opstati i postojati samo pod njom. Hrvati koji po svojoj vjeroispovijesti pripadaju kršćanskoj pravoslavnoj vjeri ni po kojoj osnovi ne bi trebali ni mogli biti pod nadležnosti Srpske pravoslavne crkve.

 3. Tvrditi da je SPC jedina i prava crkva pravoslavnih vjernika je glupost. Nakon osude SPC-a i onoga što je radila-po ticala na rat i genocid svaki vjernik pravoslavne vjeroispovijesti bi se trebao sramiti SPC.

 4. Duboki naklon i podrška brate Ivica.
  Za ovu izjavu za medije i za to što ste ovo podijelili s nama. Na čast nam je što ste s nama u borbi za ostvarenje zajedničkog sna, cilja, slobodne, suverene Domovine nam Hrvatske.

 5. Konačno da netko razotkrije istinu
  o Domovinskom ratu, te prozove one koji su suučesnici u genocidu…