Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Jazovka – ogledalo srama hrvatskih vlasti

Posted by Hrvatski Ratnik

Jazovka je poznata kao mjesto masovnog ubojstva Hrvata tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata od strane partizana. Žrtve su bile uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre, koje su pripadnici Jugoslavenske armije prisilno odveli iz zagrebačkih bolnica 1945. godine i pogubili. Povodom sutrašnje komemoracije na Jazovki, 22. lipnja 2023., prenosim ovaj tekst iz hrvatske Wikipedije:

Masovna grobnica Jazovka je jama koja se nalazi u šumi pokraj naselja Sošice na Žumberku u Republici Hrvatskoj. Obzirom na ratni zločin koji se u njoj dogodio, zaštićeno je kulturno dobro. Jama se sastoji od ulaznog dijela nalik bunaru dubokog oko 34 m, na čijem se dnu nalazi izduženi kosi dio dugačak oko 15 m.

2020. godine su iz jame ekshumirani ostatci 814 žrtava koje su ondje ubili partizani nakon zauzimanja Krašića, u siječnju 1943. godine, te potom vojnici Jugoslavenske armije u svibnju i lipnju 1945. godine.

Partizanski zločini 1945

Jazovka je poznata kao mjesto masovnog ubojstva Hrvata tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata od strane partizana. Žrtve su bile uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici Jugoslavenske armije prisilno odveli iz zagrebačkih bolnica 1945. godine.

Povjesničarka Blanka Matković izvješćuje 2011. god. o 447 žrtava čiji su podaci pobrojani prigodom speleološkog pregleda jame 1999. godine, koje je predvodio patolog prof. dr. Žarko Danilović. B. Matković iznosi da se prema popisima sačuvanima kod zagrebačkih bolnica mogu identificirati osobni podatci za čak 4.791 bolesnika zagrebačkih bolnica te u svojem znanstvenom radu objavljuje ime, prezime, godinu rođenja, mjesto rođenja, bračno stanje, vjersku pripadnost, vojni čin i dan prijama u bolnicu za svih njih 4.791 vojnih osoba poraženih vojski koje je Jugoslavenska armija pogubila 1945. godine, uz upozorenje da se intervjuiranjem preživjelih nalaze poimenični podatci o bolesnicima koji se ne nalaze u dostupnim popisima, te se mora zaključiti da u bolničkim arhivima nedostaje dio podataka.

Jazovka je samo jedno od mjesta gdje su bacani pobijeni ratni zarobljenici, pacijenti zagrebačkih bolnica. Radi prikrivanja dokaza, pobijen je i dio osoblja bolnica koji je svjedočio zločinu. Protiv zločinaca još nije počeo sudski postupak, makar su imena nekih počinitelja javno obznanjena.

Za tri časne sestre s. Liphardu Horvat, s. Konstantinu Mesar i Geraldu Jakob, inače njegovateljice u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, koje su bačene u jamu pokrenut je postupak proglašenja blaženima unutar Katoličke Crkve.

Izvor: Wikipedija

Zagreb više nema purgere, poubijani su od krvoloka partizana 1945-te, napunili su 130 masovnih grobnica u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Iz stanova na Gornjem gradu i u centru Zagreba su pokupili stanare i odveli ih u logor “Kanal”, i tamo ih likvidirali. Danas je tamo autobusni kolodvor Zagreb, a parkiralište uz autobusni kolodvor je masovna grobnica.

Pričala je jednom jedna “drugarica partizanka” da je u dvorištu na uglu Preradovićeve i Tesline ulice 1945-te bilo veliko skladište gdje su bili poslani “osloboditelji partizani i partizanke” da si izaberu opljačkani namještaj, kompletne spavaće sobe, namještaj za dnevne boravke i slično. U tim ispražnjenim stanovima u Zagrebu su živjeli Židovi koji su nakon 8. svibnja 1945. g. od krvoloka partizana pobijeni ili protjerani. Ta imovina nikad nije vraćena. 

Lažljivci, prevaranti, lopovi i manipulatori partizantife su sva ta zlodjela lažno pripisali Ustašama i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. ”Drug TITO i partija” su 1952. g. protjerali oko 5.000 Židova iz Jugoslavije i za to su lažno, prevarantski okrivili poubijane i u svijet protjerane Ustaše i NDH.

Izvor: Božo Šimunović

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar