Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Je li novac opravdanje za rasprodaju naše države i našeg svetog tla?

Posted by Hrvatski Ratnik

Građanska inicijativa Umaga i Savudrije, u nedjelju 11.06.2023. u 17:00 sati, organizira prosvjed u Savudrijskoj vali na mjestu gdje se odvijaju iskopi i devastacija obalnog pojasa. Čelnici Inicijative pozivaju sve, a osobito branitelje, da im se pridruže u obrani Domovine od pohlepe i nebrige odgovornih koji dopuštaju devastaciju i rasprodaju naše zemlje, obale i pomorskog dobra. Pismo čelnice Inicijative Monike Bonazza prenosimo u cijelosti:

Poštovani branitelji,

Mi, građani republike Hrvatske, Istarske županije, točnije Umaga i Savudrijske vale, najzapadnije točke Republike Hrvatske, iskazujemo zabrinutost totalnom devastacijom naše voljene obale, te teškog i trajnog iskopavanja obalnog pojasa (bagerima i pikamerima) koji se olako rasprodaje stranim investitorima te koncesionira i privatizira, te time postupno građanima onemogućava pristup moru i pomorskom dobru.

Upoznati smo sa strateškom važnošću ovog područja jer tu imamo i vojno područje, jedini vojni toranj koji gleda na cijeli Jadran, a iskopi se njemu opasno približavanu, te se planiraju iskopi čak i preko tog područja. 

Iz neslužbenih informacija saznajemo da se toranj misli maknuti na drugu lokaciju. Mi građani to nikako ne želimo jer nam je nacionalna sigurnost na prvom mjestu.

Može li stvarno novac biti opravdanje za rasprodaju naše države i svega što je na njenom svetom tlu?

Ako to što znači, prodali su zemlju investitoru srpske nacionalnosti, a s obzirom na našu blisku prošlost to nas još više zabrinjava. Nismo protiv nikoga, ali ne možemo zatvarati oči pred očitim.

Ministarstva i gradske uprave prelako daju dozvole za uništavanje sve naše zemlje i prirodne baštine. Neki dijelovi zemljišta su prodani za 1,00 kunu/m2.

Uz to se ne rade nikakve studije utjecaja na okoliš jer se zlorabe rupe u zakonu, a nama se onemogućava pristup informacijama. Dodatno vlada i medijska tišina.

Pored toga, tu je i zaštićeno arheološko područje.

Stoga ovako javno molimo da se ovaj slučaj istraži budući nam nitko ne pomaže, dapače, ponašaju se kao da su vlasnici naših života.

Po prostornim planovima tu se predviđa masovna gradnja hotela i golf terena namijenjenih isključivo elitnom turizmu putem prodaje apartmana u zatvorenim okruzima, a gdje će građanstvo imati male ili nikakve koristi.

Infrastruktura našeg malog mjesta ovakve masivne zahvate neće moći izdržati. Stručnjaci upozoravaju, mediji šute, a mi smo usamljeni u pokušajima osvještavanja građana, lokalno i šire.

Radi li se ovdje o raseljavanju našeg naroda? Na ovaj način ćemo, zbog pohlepe i nebrige odgovornih, izgubiti identitet naše karakteristične obale, a poljoprivreda i ribarstvo će patiti.

Što ćemo kada kupe sve dobroga što imamo?

Povodom svega napisanog, u nedjelju 11.06.2023. u 17:00 sati, organiziramo prosvjed u Savudrijskoj vali, na licu mjesta gdje se trenutno odvijaju iskopi.

Molimo da nam se netko pridruži ili napiše nešto što bi moglo pomoći i utjecati u sprječavanju rasprodaje (kao na tržnici) svih naših dobara pod lažnim političkim obećanjima prema javnom dobru koje to dugoročno nikako nije.

U video isječku možete pogledati točno stanje na terenu.

Lijepi pozdrav!

Punopravni građanin, Monika Bonazza,
Građanska inicijativa Umaga i Savudrije
Predsjednica udruge Mali Ljudi Velikog Srca
+385 91 736 9039

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar