Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Kako utrnuti korupciju?

Piše: Branko Smrekar

Ako želite izgraditi Zemlju u koju će se vratiti njeni sinovi i kćeri, ako želite izgraditi Zemlju iz koje će oni otići samo tijekom blagdana, ako želite izgraditi Zemlju koja neće imati straha od toga što im nosi budućnost, potrebno je napraviti samo dva koraka:

1. korupciju izjednačite s izdajom, a korumpirane političare izdajicama do sedme generacije,
2. u Zemlji najviše platiti tri profesije: vojsku, prosvjetare i liječnike.

I što je najvažnije: radite, radite i radite jer vas nitko neće nahraniti osim vas samih, a vaša Zemlja potrebna je samo vama i nikom drugom. Kad to postane način vašeg života onda ste postigli cilj. Golda Meir

KORUPCIJA

Korupcija (lat. corruptus – potplaćen) ili podmitljivost, u pravnom smislu kazneno djelo zlouporabe povjerenja ili dužnosti koju se obnaša u upravi, sudskoj vlasti, gospodarstvu, politici, školstvu, kulturi i umjetnosti, te u negospodarskim subjektima ili organizacijama radi stjecanja materijalne ili nematerijalne koristi za koju nema pravne osnove.

Stanje je glede korupcije u Hrvatskoj je katastrofalno. Prosuđuje se da je od 1990. godine na privatne račune, djelimice u Hrvatskoj a pretežito u inozemstvu, korupcijskim prijevarama izvučeno oko 300 milijardi dolara. Dodamo li tome da smo na sanacije banaka, prema prosudbama jednog ekonomista, redovitog profesora na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, utrošili 65 milijardi kuna, a onda ih stranim bankama prodali za 5 milijardi kuna, da smo pri nepovoljnoj prodaji našeg zlata imali gubitak od oko 3o milijardi kuna za što je danas pokojni guverner bio proglašen najboljim guvernerom Europe u 2008. godini i najboljim centralnim bankarom u cijelom svijetu, dok je ove godine, za naše prigode bezobrazno visoko plaćeni, guverner Narodne banke Hrvatske od Narodne banke Mađarske primio 511.020 kuna na ime takozvane Lamfalussy nagrade za njegov izvanredni profesionalni uspjeh. Teško mi je vjerovati da ih je primio bez pogodovanja u korist Mađara i ne na štetu naših poreznih obveznika.

Prema nekim neslužbenim prosudbama u Hrvatskoj se na javnu nabavu utroši 40 milijardi kuna, od čega se gotovo polovica zabašuri.

Sve te gadosti navode na pitanje izbora svih naših egoističkih vlastodržaca, smislene odluke birača na izborima, ali i realne nemogućnosti osjetno boljeg odabira. Razvidno je da su dosadašnje vlasti varale naš narod, a on, obgrljen javnim dezinformacijama, nekriterijalno vjerovao u njihove laži. U „borbi“ protiv korupcije izmišljali su odbore, povjerenstva, komisije, savjete, mijenjali zakone, usmjeravali „neovisne institucije sustava“ i niz drugih „ingenioznosti“, kako bi zamagljivanjem istine napaćenom narodu dali lažnu nadu.

Dodamo li tome da je naše sudstvo, po mišljenju mnogih, rak-rana našeg društva u pogledu korupcije, selektivno, neprincipijelno, nedjelotvorno i neefikasno, dolazim do promišljanja o Hrvatskim biračima: Dao Bog da sam u krivu, ali čini mi se da smo mi Hrvati mahom nepromišljeni majstori kompliciranja, obilaženja, izbjegavanja i prešućivanja istine, mlakosti, kilavosti, cendranja, cmizdrenja, jadanja, oplakivanja, naricanja, samosažaljenja, poniznosti, udvorništva, nekriterijalnog praštanja, krivog izbora, frustriranosti, brbljanja, samozavaravanja, mudrovanja, promašivanja pravih metoda rješavanja problema, bojaznosti, nerazumljivog trpljenja, mazohohističkog prihvaćanja lažnog okrivljavanja, bježanja od povijesne istine, prestrašenosti, trpljenja, bezkuražnosti, naivnosti, samozatajnosti i skrivanja iza vlastite sjene.

Rezultat takvog mirnodobskog „junaštva“ pokazuju statistički podaci Europskih institucija, gdje smo po brojnim pokazateljima, usprkos brojnim samohvalama vladajućih, među zadnjima u Europi.

Kako riješiti avet korupcije, kojoj smo, ruku na srce, gotovo svi, zbog neuređenog sustava, bar malo skloni?

Rješenje je uspostava pravne države, radikalno povećanje kazni za korupciju, oduzimanje nezakonito stečene imovine bez otezanja i osnivanje samostalne, neovisne, strukovno spektralne, kompetentne ustanove naziva CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE PORIJEKLA IMOVINE I KONTROLU JAVNE NABAVE.

Ne bih se kladio da je današnjoj vlasti, kontaminiranoj brojnim korumpiranim pojedincima i skupinama, uz ovakvu upitno moralnu i neinventivnu oporbu, to u interesu učiniti.

Dakle, treba nam pokret za preokret.

Udruga Hrvatski Ratnik

Jedan komentar
Ostavite vaš komentar

Jedan komentar
  1. Ovo jednostavno moram komentirati,svaka čast na članku i velikoj istini koja se dešava,tko smo mi i što bi trebalo učiniti!!
    Svaka čast na članku ovo je Jackpot????