Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Mons. Ivan Milovan – 60 godina posvećenih Bogu i narodu!

Piše: Lili Benčik

Nekoliko djece željelo je vidjeti sarkofag sv. Eufemije i usprkos upozorenju jedne djelatnice hotela da ih popovi ničemu ne mogu podučiti, uputili su se do Crkve. Tamo ih je opazio svećenik i odveo ih u Crkvu, pokazao sarkofag sv. Eufemije i odveo ih na vrh zvonika. Izvanredan pogled sa zvonika na morsko prostranstvo uz objašnjenje da se za lijepog vremena može vidjeti i Venecija…, djeci je dalo nadu u završetak rata… Bio je to Ivan Milovan!

“Samo oni kojima je pustoš u srcu mogu širiti mrtvilo!” – riječi su to mons. Ivana Milovana, biskupa u miru!

Porečko-pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan posljednji je istarski biskup potekao iz Istre koji je u odlučujućim trenucima znao odlučno reći NE i samom Papi kada je interes Istre u pitanju.

Njegovo je geslo: “Aedificare in caritate -Graditi u ljubavi“

Vođen Božjom rukom, biskup Milovan prošao je sve izazove i poteškoće vjerno služeći svom istarskom puku koji ga  poštuje i voli.

“Gospodine, Zaštitniče moj, u tebe se uzdam!” drugo je njegovo geslo.

Dijamantni jubilej biskupa u miru mons. Ivana Milovana

Iz povijesnih okolnosti identiteta dviju kultura koje su ugrađene u svijest ljudi rođenih u Istri, biskup Milovan vodio je vjerno istarski puk u teškim vremenima komunizma i još težem razdoblju Domovinskog rata, kao i u izazovnim okolnosti poraća i demokracije – pomirljivo, časno, odgovorno i dostojanstveno.

“Istrani su za fino, nježno hrvatstvo. Ono je oduvijek postojalo u svijesti ljudi. Treba cijeniti da kod našeg čovjeka postoje regionalnost i zavičajnost koje također treba respektirati. Jedno i drugo, hrvatstvo i istrijanstvo, nikako se ne isključuje. Oni se nadopunjuju, to su legitimni načini izražavanja.”

Ostao je vrlo drag jednostavan, nenametljiv i skroman čovjek koji zrači dobrotom i poštovanjem prema svakome!

Bilo je izuzetno emotivno, uzvišeno i nadahnuto na veličanstvenom misnom slavlju, povodom 60 obljetnice svećenstva biskupa Milovana, u staroj Župnoj Crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Svetvinčentu!

Uz biskupa Milovana i sadašnjeg biskupa Porečke i Pulske biskupije mons. Ivana Štironju, koncelebriralo je više nadbiskupa i biskupa iz cijele Hrvatske: zagrebački nadbiskup i metropolit, predsjednik HBK mons. Dražen Kutleša, riječki nadbiskup i metropolit mons. Mate Uzinić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić, zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, zadarski nadbiskup u miru mons. Želimir Puljić i šibenski biskup u miru mons. Ante Ivas.

U koncelebraciji je bio i provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, te pedesetak svećenika iz Porečke i Pulske i drugih biskupija.

Izdvojiti ću trenutke i čestitke koji su se mene osobito dojmili.

Pozdravni govor i zahvala biskupa Štironje koji kao pravi i dobar Božji pastir upoznaje i vodi Porečku i Pulsku biskupiju, izuzetno cijeni sve što je biskup u miru Ivan Milovan prije njega učinio: “…hvala vam za svaku Svetu misnu žrtvu, za svaku upućenu propovijed koju ste izgovorili kao pastir i navjestitelj Radosne Vijesti spasenja, hvala vam za svaki podijeljeni sakrament koji ste proslavili kao posjetitelj, kao i za sve ono što ste u materijalnom pogledu učinili za Porečku i Pulsku biskupiju, sve u znaku vašega biskupskog gesla ‘Graditi u ljubavi’.“

Propovijed nadbiskupa zagrebačkog Dražena Kutleše, koji je nakon ostavke biskupa Milovana imenovan biskupom Porečke i Pulske biskupije i došao u Istru kao prvi biskup koji nije Istranin porijeklom, bila je nadahnuta, iskrena i u znaku zahvalnosti biskupu Milovanu:

“Kao sin ove krasne zemlje Istre mile, svećenik i biskup Ivan neumorno je održavao i obnavljao upornu, tihu i duboku crkvenost koja je kroz stoljeća prožimala čitavo istarsko tlo. Neumoran u brizi za svoj narod, stalno prisutan i vjeran, odan svojim vjernicima, s vjerom, ljubavlju i pažnjom gradio je ovu zajednicu vjernika, potičući njihovu vjeru i jačajući njihov identitet.”

Divne istinite riječi su i ove koje slijede:

“Kao vaš nasljednik u biskupskoj službi, sretan sam što danas mogu reći da sam u mnogim prilikama i na razne načine osjetio tu vašu predanost Božjim planovima. Ona je i meni bila poticaj i ohrabrenje da ne gledam na svoje slabosti i nedostatak iskustva, nego Onoga koji nas je posvetio i u istu službu pozvao za izgrađivanje Tijela Kristova – Crkve.

Neka vaš ponos bude svjedočanstvo naše i vaše svijesti koju osnažuje Gospodinova riječ: “Vi ste sa mnom ustrajali u mojim kušnjama.” (Lk 22, 28). A kušnja je bilo mnogo. Neke su samo Vama znane. Onaj koji ih sve vidi izvršitelj je obećanja da je nagrada ustrajnosti vijenac pravednosti koji je sâm pripravio onima koji ga ljube.”

Velečasni Željko Zec, župnik Župe Stari Pazin, je kroz 50 godina suradnje s biskupom Milovanom istaknuo izvanrednu osobinu biskupa Milovana u pamćenju i poznavanja svake župe u Istri, njenih vjernika, djece i obitelji, čemu sam se osobno osvjedočila. Biskup Milovan, kada ga dođu pozdraviti, zna ime, obitelj, porijeklo i župu iz koje dolaze.

Izuzetno emotivna  je bila čestitka i svjedočenje glavnog urednika Glasa Koncila, Branimira Stanića, koji je ispričao kako je upoznao biskupa Milovana:

Kao 12-godišnji dječak rođen u Slavonskom Brodu, došao je zbog ratnih zbivanja i stradanja djece u Rovinj s učiteljicom i bio smješten s ostalim prognanicima i izbjeglicama u jednom od rovinjskih hotela.

Ratom i izdvajanjem od obitelji traumatiziranoj djeci bilo je jako teško. No jedan dan došao je u hotel svećenik slaviti misu za tu djecu. Tada su osjetili da nisu sami, da ima netko tko brine o njima, ne samo fizički nego i duhovno.

Njih nekoliko željelo je vidjeti sarkofag sv. Eufemije i usprkos upozorenju jedne djelatnice hotela, da tamo nemaju što vidjeti i da ih popovi ničemu ne mogu podučiti, uputili su se do Crkve. Tamo ih je opazio svećenik i odveo ih u Crkvu, pokazao sarkofag sv. Eufemije i odveo ih na vrh zvonika. Izvanredan pogled sa zvonika na morsko prostranstvo i uz objašnjenje da se za lijepog vremena može vidjeti i Venecija, djeci ja dalo nadu u slobodu, završetak rata i slobodnu domovinu.

Taj svećenik bio je Ivan Milovan!

Pored ostalih čestitara i Udruga KRIŽ čestitala je svom dragom biskupu i uručila mu skroman poklon u znak poštovanja i sjećanja.

Lili Benčik/hrvatskepravice

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar