Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Najmoćnije obitelji na svijetu – Klan Carnegie

Posted by Hrvatski Ratnik

Ovdje vam donosimo jedan članak o famoznom i zloglasnom klanu Carnegie koji smo skinuli sa njemačke stranice Liste der mächtigsten Familien der Welt, u prijevodu Lista najmoćnijih obitelji na svijetu. Tu se vide obiteljske veze klana s najbogatijim i najutjecajnijim obiteljima u svijetu. Te najmoćnije obitelji su tzv. Crno plemstvo koje stoji iza ove agende koju provodi i naša Vlada.

Škotski klan Carnegie star je preko 600 godina i pripada britanskom plemstvu. Prema obiteljskoj tradiciji, njegovi preci su bili peharnici škotskih kraljeva. Peharnici su bili dvorski službenici koji bijahu odgovorni za opskrbu kraljevskog dvora pićem. Peharnici su kralju često služili piće pa se taj naslov smatrao vrlo prestižnim.

Od 1959. ogranak klana Carnegie daje vojvode i stoga je izravno ispod kraljevske obitelji u hijerarhiji britanskog plemstva.

Mnogi članovi klana su bili uključeni u britansku politiku i držali visoke položaje u britanskoj vojsci. Međutim, ova se objava fokusira na veze klana s poslovnom i financijskom elitom.

Trenutni poglavar klana je vojvoda David Carnegie (1961). On je kraljičin rođak. Radio je u investicijskoj banci i brokerskoj tvrtki Cazenove. Banku je gotovo 200 godina kontrolirala obitelj Cazenove, potomci Hugenotskih izbjeglica. Godine 2009. banka je prodana JP Morgan Chaseu, najvećoj banci u Sjedinjenim Državama. Banka Cazenove je bila kraljičin osobni broker (izvor). David je od oca naslijedio bogatstvo od 41 milijun funti (oko 55 milijuna američkih dolara) (izvor).

Carnegie u SAD-u

Andrew Carnegie (1835.-1919.) je bio jedan od najvažnijih američkih industrijalaca. Smatra se jednim od najbogatijih ljudi u povijesti te je rangiran kao drugi najbogatiji Amerikanac svih vremena (izvor). Bogatstvo koje je stekao bi u današnjem vremenu vrijedilo oko 370 milijardi dolara (izvor). Moguće da je bio mason (izvor).

Vjeruje se da je Andrew Carnegie potjecao iz klana Carnegie (izvor). Kupio je dvorac u Škotskoj u kojem su prije živjeli škotski klanovi (izvor). Andrew Carnegie je rođen u Škotskoj. Njegova majka je moguće potjecala iz škotskog klana Morrison. Andrew Carnegie se osjećao povezanim sa Škotskom. Opisao je svoje rodno mjesto u Dunfermlineu kao “za mene najsvetije mjesto na zemlji” (izvor). Dunfermline je dio regije Fife u Škotskoj. Poglavica klana Carnegie ujedno je i vojvoda od Fifea.

Andrew Carnegie je definitivno bio povezan sa škotskim klanovima. Bio je predsjednik Društva Svetog Andrije u državi New York (izvor) koje je osnovano 1756. godine a postoji i danas, te je to najstarija dobrotvorna udruga u New Yorku. Društvo su vodili škotski klanovi uključujući klanove Murray, Livingston Drummond. Društva Svetog Andrije postoje u mnogim bivšim britanskim kolonijama (SAD, Kanada, Australija i druge). Između ostalog, služe za promicanje kontakata između škotskih kolonijalnih obitelji.

Godine 1892. Andrew Carnegie je osnovao tvrtku Carnegie Steel Company, koja je ubrzo postala vodeća čeličana u SAD-u. Godine 1901. prodao je tvrtku JP Morganu koji ju je uključio u US Steel, tvrtku za proizvodnju čelika koju je osnovao. U to je vrijeme US Steel bio najveća svjetska kompanija za proizvodnju čelika, a nekad čak i najveća tvrtka na svijetu. US Steel je sada drugi najveći američki proizvođač čelika.

Andrew Carnegie je bio rođak i poslovni partner Škota Georgea Laudera, koji je također bio aktivan u američkoj industriji čelika. Bio je u upravnom odboru US Steela. Drugi važan partner bio je Henry Phipps, koji je bio prijatelj s Carnegiejem od djetinjstva. Obitelj Phipps je ženidbom ušla u britanske plemićke obitelji. Kći Henryja Phippa, Amy udala se za rođaka britanskog premijera i masona Winstona Churchilla. Obitelji Lauder i Phipps i danas su dio američke elite. Phippovi su sada milijarderi.

Andrew Carnegie je bio član Društva hodočasnika, elitne anglo-američke mreže (izvor), stoga je vjerojatno poznavao britansku kraljevsku obitelj koja vodi tu elitnu mrežu. Društvo promiče britansko-američke odnose. U društvu je bilo zastupljeno nekoliko škotskih klanova.

Andrew Carnegie je veliki dio svog bogatstva donirao Carnegie Corporation of New York, zakladi koju je sam osnovao, a koja je dugo bila jedna od najbogatijih i najvažnijih zaklada anglo-američke elite. Danas ima neto vrijednost od 3,6 milijardi dolara. Zakladu trenutno vodi američki političar Thomas Kean koji je potomak kolonijalne obitelji Livingston koja je bila među ocima utemeljiteljima Sjedinjenih Država, a potječe od škotskog klana Livingstone .

Andrew Carnegie osnovao je i financirao Carnegie Endowment for International Peace, koji se i danas smatra jednim od najmoćnijih think tankova na svijetu. Upravni odbor think tanka trenutno uključuje članove milijarderskih obitelji Oppenheimer, TataBirlaPritzker, kao i člana  jordanske kraljevske obitelji (od 17. studenog 2021.).

Andrewova pranećakinja, Nancy Carnegie (1900.-1994.), udala se za Jamesa Stillmana Rockefellera koji je bio predsjednik Citibank (sada Citigroup), američka banka koja je više od 50 godina jedna je od najvećih banaka na svijetu. James je s očeve strane potjecao iz obitelji Rockefeller i obitelji Stillman s majčine strane .

Carnegie u Velikoj Britaniji

Charles Carnegie, 11. grof od Southeska (1893.-1992.), oženio je unuku britanskog kralja Edwarda VII. Kralj Edward VII bio je viši slobodni zidar (izvor).

James Carnegie, drugi grof od Southeska (umro 1669.) bio je poznat kao Crni grof jer se govorilo da je studirao crnu magiju u Italiji.

Mary Carnegie (1899.-1996.), kći grofa Carnegieja, udala se u bankarsku obitelj Smith (izvor). Obitelj  Smith  jedna je od najstarijih i najvažnijih obitelji u britanskoj financijskoj eliti.

James Carnegie (1910.-1996.), sin Carnegie Earla, bio je zet Constance Bowes-Lyon. Constance je s majčine strane potjecala iz bankarske obitelji Smith (Izvor). Njezin otac, poglavica škotskog klana Lyon, bio je pradjed današnje kraljice Elizabete II.

John Fraser Carnegie (1922.-2011.), unuk Carnegie Earla, oženio je kćer poglavice klana Mackinnon. Johnova kći udala se u klan Bruce (izvor).

Škot David Carnegie (1772.-1837.) je bio potomak grofa Carnegieja. David se preselio u Švedsku i 1803. godine osnovao trgovačko poduzeće koje je kasnije preraslo u današnju Carnegie Investment Bank, jednu od vodećih švedskih banaka. Obitelj Carnegie još uvijek je bila uključena u tvrtku sve do početka 20. stoljeća. Od tada je pod kontrolom Švedske.

Lancelot Carnegie (1861.-1933.) je bio sin grofa Carnegieja. Bio je britanski ministar i veleposlanik. Uveden je u Tajno vijeće koje je bilo tajni savjetnik britanske kraljevske obitelji. Njegova majka potjecala je iz škotskog klana Murray i bila je kći grofa. Lancelot je oženio Alice de Gournay Barclay koja s očeve strane potječe iz obitelji Barclay, i iz obitelji Gurney s majčine strane. Barclay i Gurney su dvije kvekerske obitelji koje su izgradile britansku Barclays banku, jednu od najstarijih i najvećih banaka na svijetu. Barclayevi potječu iz  klana Barclay. Njegove dvije kćeri, Lancelota Carnegie i Alice udale su se u obitelj Gurney i klan Murray. Alicein brat George Head Barclay oženio je kćer američkog bankara Henryja Chapmana koji je bio predsjednik Njujorške burze. Chapman je radio za britansku Barings banku. Supruga Georgea Heada Barclaya s majčine je strane potjecala iz obitelji Jay koja je bila jedna od utemeljitelja SAD-a.

Klan Carnegie ženidbom se povezivao s mnogim drugim škotskim klanovima.

Popis najmoćnijih i najbogatijih obitelji na svijetu možete naći ovdje.

Izvor: Liste der mächtigsten Familien der Welt

Udruga Hrvatski Ratnik

Jedan komentar
Ostavite vaš komentar

Jedan komentar
  1. I dva podatka iz naših krajeva Carnegijeva komisija vila je službena delegacija SAD u vezi balkanskih ratova, a jedan od nalaza je čuđenje da su jučerašnji saveznici u sljedećem ratu postajali zaraćene strane. Može li neprijatelj moga prijatelja biti moj prijatelj? Može li moj prijatelj sklapati savez sa mojim neprijateljem…
    Sva su se pitanja te komisije odrazila na ugled i uopće pojam Balkana kao prevaranata. Nažalost potvrdila su se dijelom u prvom i u drugom svjetskom ratu, a naročito u ratnom raspadu Jugoslavije SFRJ
    Carnegijeva knjiga, u posljednjem izdanju kao “Psihologija uspjeha” pojavila se 1934. u nakladi Albrecht, ubrzo nakon prvog američkog izdanja, a prodaje se ko blesava….