Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Novi udar jugočetničke “duboke države”: visoke kazne za “Za dom spremni” i presuda Marku Juriču

Piše: Vjekoslav Krsnik

Koliko je jaka jugočetnička “duboka države” u našoj zemlji najbolje pokazuje sinkronizirano objavljivanje prijedloga da se “Za dom spremni” uvedu visoke prekršajne kazne, te izricanje presude novinaru Marku Juriču za navodno govor mržnje u jednoj TV emisiji prije sedam godina. 

Samo politički naivci mogu smatrati da se to tek slučajno dogodilo uoči svetkovine najvećeg tradicionalnog kršćanskog blagdana u hrvatskom narodu.

Drugim riječima ta jugočetnička “duboka država” toliko se osilila da uopće ne vodi računa o mogućim  posljedicama svojeg subverzivnog djelovanja. Osilila se jer njezin idejni čelnik, saborski zastupnik tzv. Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, uživa neograničeno pokroviteljstvo predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića.

Ako se prvo analizira prijedlog o novim kaznama za uzvik “Za dom spremni” koji po tome prijedlogu predstavlja kršenje javnog reda i mira, onda prije svega treba utvrditi je li to ustaški pozdrav ili stari hrvatski pozdrav koji se koristio kroz povijest u raznim oblicima. Neoboriva je činjenica da je ustaški pozdrav u toj varijanti glasio “Za poglavnika i dom spremni”. Međutim pod pritiskom prije svega propagande u režiji “duboke države” koja operira u hibridnom ratu protiv hrvatske države u javnosti se uskliku “Za dom spremni” nametnula etiketa ustaštva.

Prije svega teži se poništavanju svih domoljubnih vrijednosti Domovinskog rata, bolje rečeno Srpsko-hrvatskog rata, s krajnjim ciljem, kolikogod to zvučalo neostvarivo, da se sadašnja demokratska Hrvatska proglasi slijednicom Nezavisne države Hrvatske. U toj prljavoj političkoj igri na širokom frontu djeluje više društvenih struktura, počevši od politike preko medija do nevladinih udruga.

U cijeloj toj raboti na profinjen način djeluje i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji u svom bahatom stilu “mogu što hoću” zbog tri zastupnika manjeg dijela srpske nacionalne mnjine sustavno popušta vođi subverzivne “pete kolone” Miloradu Pupovcu.

U Ustavu u čl. 38. stoji: „Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli”. Kad Pupovac i njegovo društvo trabunjaju o tome kako je pozdrav „Za dom spremni“ protuzakonit onda oni osporavaju jedno od temeljnih ljudskih prava garantirano Ustavom. Činjenica je da taj pozdrav ni u jednom zakonskom aktu nije zabranjen, jer bi to suštinski bilo protuustavno, a još je važnija činjenica da je HOS s tim pozdravom postao sastavni dio Hrvatske vojske, a sama udruga registrirana dok je na vlasti bila SDP-ova koalicija.

Pupovčev zahtjev za zabranu pozdrava „Za dom spremni“, pored toga što je protuustavan, značio bi pretvaranje Milorada Pupovca i njegovog SNV-a iz gubitnika u velikosrpskoj agresiji u pobjednika u miru. Uostalom i sudska praksa temeljena na Zakonu o prekršajima nije usuglašena jer je nekoliko prekršajnih sudova oslobodilo optužene za pozdrav „Za dom spremni“.

Ključno je međutim da je u presudi Ustavnog suda sastavljenog pretežito od sudaca i pravnika iz prethodnog komunističkog režima, koji je ocijenio da je to ustaški pozdrav, sudac Miroslav Šumanović u izdvojenom mišljenju osporio takvu kvalifikaciju. Sudac Šumanović je čvrstog uvjerenja da nije misija Ustavnog suda arbitrirati u ideološko-političkim i historiografskim prijeporima jer to treba ostaviti znanstvenoj i drugoj javnoj polemici i sučeljavanju stavova sukladno vrijednostima pluralizma demokratskog društva koji izvire iz europske Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Prije tri godine Visoki prekršajni sud presudio je da domovinski poklik “Za dom spremni” ne predstavlja kršenje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa se činilo da je konačno stavljena sudska i pravnička točka na tu temu koja se pod agresivnim pritiskom srbočetničkih i jugonostalgičarskih krugova u posljednjih nekoliko godina simbolično predstavljala kao početni dokaz da je Republika Hrvatska s Domovinskim ratom u stvari nasljednica Nezavisne Države Hrvatske.

Razmatrajući značenje domovinskog poklika “Za dom spremni” Visoki prekršajni sud je ocijenio da on ne predstavlja kršenje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Međutim ovih dana novi prijedlog višetruko povećanih prekršajnih kazni, što ga je predložilo Božinovićevo Ministarstvo unutarnjih poslova, u jugohrvatskim medijima i isto takvim pravnim stručnjacima protumačen je kao nova mjera protiv uporabe poklika “Za dom spremni” iako ga se izrijekom na spominje. Taj novi zakon, da bi stupio na snagu, treba biti potvrđen u Hrvatskome saboru.

Da se nastavlja dirigirana ofenziva protiv ustavom zagarantiranog prava o slobodi govora i mišljenja potvrdila je i presuda Općinskog suda u Novom Zagrebu kojom je za kazneno djelo poticanja mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i svećenstvu Srpske pravoslavne crkve osuđen Marko Jurič na 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine. To navedeno djelo Marko Jurič je počinio prije sedam godina kao voditelj emisije “Markov trg” na lokalnoj Z1 televiziji, pa je čudno, ali očito se radi o tzv. tajmingu, da je presuda izrečena uoči uskršnjeg blagdana nakon objave da će se višestruko povećati novčane kazne u Zakonu o javnom redu i miru.

Nakon što je tadašnji mitropolita zagrebački Porfirije, a današnji patrijarh Srpske pravoslavne crkve, povodom posjeta američkim Srbima u Chicagu slavio četničkog vojvodu Momčila Đujića, koji je čak i u komunističkoj Jugoslaviji bio proglašen ratnim zločincem, Marko Jurič je u spomenutoj emisiji upozorio Zagrepčane da pripaze dok šeću Cvjetnim trgom jer bi iz obližnje crkve mogao izletjeti “četnički vikar”. Marko Jurič, voditelj vrlo gledanog “Podcasta Velebit”, je reagirao emotivno optužujući sutkinju Mirjanu Horvat da je ovom presudom stala na stranu četničkih ubojica, te da poistovjećuje sve Srbe s četnicima ohrabrujući ih da i dalje čine zločine koje su dosad činili.

Treba uzeti u obzir da je presuda Marku Juriču izrečena čak sedam godina nakon počinjenog djela, te je više usmjerena na to da se izvrši pritisak na njega kao voditelja vrlo gledane emsije “Podcast Velebit”. U toj emisiji gostuju slobodno misleće javne osobe s gledištima što pretežito raskriunkavaju tekuću politiku Vlade Andreja Plenkovića i njegovog koalicijskog partnera Milorada Pupovca koji sustavno vodi subverzivnu kampanju protiv hrvatske države i hrvatskog naroda.

U svakom slučaju prijedlog novih kazni u Zakonu o prekršajima i ova presuda Marku Juriču  predstavlja opasan pokušaj, i to ne prvi, da se na mala vrata vrati zlokobni “delikt mišljenja” iz jugokomunističkog razdoblja, što znači da je jedan od temelja demokracije u Hrvatskoj, a to je sloboda govora i mišljenja te zabrana cenzure, ozbiljno ugrožen.

Udruga Hrvatski Ratnik

Jedan komentar
Ostavite vaš komentar

Jedan komentar
  1. Sta comentarisati, sve je rečeno kroz ovo oslikavanje jednoga događaja. Samo tko je skroz glup može pomisliti da je Hrvatska država hrvatskoga naroda, da se kaže da je to četnička država tu nitko nebi pogriješio ni 1 procenata. Kada vidimo taj kontinuitet te države od 2000g pa do danas to se sve svodi da su hrvatima ostavili samo ime hrvatska i ništa više od vrtića do vojske. Hrvati niučemu nemaju svoj udjel u upravljanju državom. Andrek ako ne bude cimer sa Sanader om hrvati nisu zaslužili da postoje.