Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Osvrt na konferenciju za medije Građanske inicijative za zaštitu vrijednosti Domovinskog rata

Piše: Miro Perković

Građanska inicijativa za zaštitu vrijednosti Domovinskog rata je danas 20. travnja 2023. godine u 11 sati u Zagrebu, u prostorijama zagrebačke HVIDR-e, najavila i održala konferenciju za medije povodom prijedloga izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Iako je pozvano 150 medijskih kuća, odazvala se tek Z1 televizija, ali su se zato odazvali brojni branitelji za koje nije bilo dovoljno stolica te su neki stajali.

Kako bilo, organizatori su uputili Priopćenje za javnost povodom prijedloga izmjena spomenutog Zakona, osvrćući se na drakonsko sankcioniranje starohrvatskog pozdrava Za dom spremni. Uvodničar i moderator konferencije je bio Damir Markuš Kutina, dok je profesor Josip Jurčević obrazlagao povijesni kontinuitet pozdrava u njegovim različitim inačicama. Skupu se obratio i predsjednik Udruge Hrvatski Ratnik Gordan Šebalj i srčano, kako samo on zna, iznio svoj osobni i stav Udruge.

U nastavku je prijepis priopćenja za medije koje su u ime Građanske inicijative potpisali veteran HOS-a i vukovarski branitelj Damir Markuš, odvjetnik Davorin Karačić i povjesničar i dragovoljac DR  prof. dr. sc. Josip Jurčević.


Neposredno nakon što se u javnosti pojavila informacija da Vlada Republike Hrvatske priprema izmjene u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, pokrenuta je sustavna medijska kampanja s tvrdnjom kako se drastično povećanje novčanih kazni odnosi na korištenje slogana Za dom spremni (ZDS).

Međutim, pregledom predloženih izmjena zakona potpuno je razvidno kako se ZDS uopće ne spominje u prijedlogu izmjena Zakona, kao što ZDS nije nigdje spomenut ni u postojećem, još važećem Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Budući ovo nije prvi puta da se u hrvatskoj javnosti vodi sustavna kampanja u kojoj se iznose i šire lažne vijesti u svezi ZDS, Građanska inicijativa za zaštitu vrijednosti Domovinskoga rata ima dužnost priopćiti javnosti i institucijama vlasti Republike Hrvatske sljedeće važne pravne, povijesne i vrijednosne činjenice:

  1. Sukladno vrijednosnim standardima i pravosudnoj praksi Europske unije, u sudskoj praksi u Republici Hrvatskoj se primjenjuje da korištenje ZDS u kontekstu Domovinskoga rata, tj. u kontekstu obrane Republike Hrvatske od srbijanske oružane agresije, ne predstavlja remećenje javnog reda i mira.

O tome, između ostalog, govori i obrazloženje presude Visokog Prekršajnog Suda Republike Hrvatske, koji je na sjednici svih sudaca – u presudi Jž-2747/2018 od 2. listopada 2019.- izrekao stajalište koje postaje dio sudske prakse za postupanje u istovrsnim slučajevima. Izrijekom je između ostaloga navedeno, da se izraz ZDS u kontekstu Domovinskog rata, „čiji je karakter pravednog, legitimnog, obrambenog i oslobodilačkog rata, percipira izvan totalitarnog i rasističkog konteksta“, te da je bio „ohrabrujući i pozivajući na obranu Domovine, bez ikakve povezanosti s totalitarnim režimom od prije pedesetak godina“.    

2. U ekspertnom svjedočenju pred Međunarodnim sportskim sudom i Prekršajnim sudom u Hrvatskoj znanstveno je dokazano da izreka „Za dom“ (samostalno ili s različitim dodacima, uključujući i dodatak „spremni“) „pripada hrvatskoj tradicijskoj baštini“ te je učestalo korištena i „tijekom 19., 20. i 21. stoljeća u etnološkom, književnom, glazbenom, političkom, vojnom, kulturnom i drugačijem hrvatskom društvenom životu.

3. Brojni izvorni audio-vizualni zapisi te pisani i drugačiji materijalni dokazi svjedoče da su tijekom Domovinskog rata brojne postrojbe Hrvatske vojske, uključujući i slavne gardijske brigade, povremeno koristile ZDS kao usmeni bojovni usklik i znak na odorama i zastavama, a ZDS je postrojbama Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) trajni simbolički znak.

4. Prema hrvatskim zakonima, uključujući i važeći Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, HOS je sastavni dio Oružanih snaga Republike Hrvatske, te su temeljem toga nadležne državne institucije RH prihvatile i ovjerile ZDS kao sastavni dio pečata i simbolike udruga HOS-a.

Ovdje nećemo podrobnije obrazlagati složenost interesa koji sustavno iznose i šire lažne vijesti o ZDS, ali ćemo naglasiti kako smo svijesni da se radi o dijelu procesa kriminalizacije događajnih i identitetskih vrijednosti Domovinskoga rata koje su temelj nastanka i opstanka Republike Hrvatske.

Posebno je zabrinjavajuće što u tome razornom procesu – šutnjom i djelatno – godinama također sudjeluju moćne osobe i klanovi u državnim institucijama Republike Hrvatske. Šutnja državnih institucija na žestoku aktualnu medijsku kampanju iznošenja i širenja lažnih vijesti o ZDS ukazuje na veliku mogućnost da izvršna vlast s tim pritiskom namjerava protuzakonito izokrenuti postojeću sudsku praksu, što bi bio uvod u opće kršenje Ustava Republike Hrvatske koji određuje „Sudbena vlast je samostalna i neovisna“ (čl. 115, stavak drugi.). A to je put povratka u otvorenu diktaturu u kojoj je Hrvatska bila zarobljena prije 1990. godine.

Stoga najavljujemo da će Građanska inicijativa za zaštitu vrijednosti Domovinskoga rata nadalje poduzimati sve vrste legitimnih djelovanja kako se Hrvatskoj ne bi dogodio taj sunovrat.


Udruga Hrvatski Ratnik

2 komentara
Ostavite vaš komentar

2 komentara
  1. Po kojem to onda zakonu policija prekršajno progoni zapovjednika obrane Škabrnje Miljanića, a ranije više puta i zapovjednika IX. bojne HOSa Sjenu? Po kojem zakonu predsjednik Milanović odbija nazočiti komemoracija na u kojima sudjeluje HOS?

  2. Za dom! Spremni! Kao izraz, poklič imamo samo mi Hrvati i nitko drugi. Stoji uz nas kao i mi uz njega i….. Nedamo ga! Naš je. S njim smo mrieli, i mrieti ćemo s njim ako to bude, a biti će ubrzo ponovo, potrebno! Tako stoje stvari. Imamo mi još jednu koja veli:”Neka pati tkoga smeta….!”!