Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Osvrt na nedjeljni prosvjed protiv devastacije obale u Savudriji

Piše: Miro Perković

Njihova strast me je oduševila. U nedjelju 11. 06. 2023. s početkom oko 17:00 sati, u organizaciji Građanske inicijative Umaga i Savudrije, održan je prosvjed na gradilištu Alberti u Savudriji, na mjestu gdje se odvijaju iskopi i devastacija obalnog pojasa. Punu podršku prosvjedu su dale i Udruga Hrvatski Ratnik i Hrvatsko BILO, čiji su čelnici nazočili prosvjedu. Gordan Šebalj je održao i kraći govor koji možete vidjeti u videu ispod.

Kao voditeljica i moderatorica prosvjednog skupa uvodno se obratila Monika Bonazza.

Ona je poručila kako „nećemo stati dok ne dobijemo ono što hoćemo, a to je zaštita naše obale. Nitko ju neće zaštititi ako to ne učinimo mi. Znamo da je politika postala sinonim za biznis i prodaju. Kako dobivaju dozvole to se ne zna, pristup informacijama nemamo, tako da je na nama da prestanemo šutjeti i postanemo aktivniji. Da se borimo za naša prava! Također uključujemo koncesije koje se olako daju na jako puno godina. Mi smo građani i ljudi, i imamo svi ista prava. Nije čovjek stvorio ni stijenu ni šumu ni nebo ni more. Prema tome, ni jedno ljudsko biće nema pravo ograničiti korištenje istoga.“ Istakla je i nezadovoljstvo medijima koji ne daju protok informacijama pa ljudi ne znaju što se događa, a i aktivistima se otežava skupljanje potpisa od strane lokalne samouprave.

Zanimljiva je bila i poruka Alekseja Orela iz pulske GI „ZA Lungomare: „Vama ne ostaje ništa. Budite sretni ako budete mogli kupiti i morsku sol da se u njoj toćate.“

„Govorim i u ime onih koji su dali živote za Hrvatsku da bismo mi danas imali slobodu kretanja, slobodu govora i slobodu odluke. Zato je bio rat i mi smo stvorili ovu državu da imamo pravo reći da se ne bojimo ništa govoriti i da se ne bojimo ništa napraviti.“ između ostalog je rekao Gordan Šebalj.

Video isječak Gordanova govora i intervju koji je dao za HTV je ispod…

 

Ispričavamo se zbog lošeg zvuka, razlog je vjetar.

Okupljenima se obratio i nezavisni vijećnik u Skupštini Grada Umaga Marino Paretić koji je rekao kako je cijela šetnjica jedna velika prijevara jer je gradonačelnik za plan njezine izgradnje znao puno prije nego što su za nju čuli građani i dodao kako je izvorno bila predviđena 100 metra od obale.

Nezavisna fažanska vijećnica Lidija Udovički je rekla kako je “vrlo zabrinjavajuće gledati tendenciju invazike investitora koji su uglavnom iz Srbije i Češke s puno novca kojeg treba oprati i legalizirati, a što više nije moguće niti u jednoj drugoj državi EU-e.

Okupljenima su se obratili i predstavnici Stranke umirovljenika „Maslina“ sa svojim viđenjem stvari.

Potom smo se svi uputili do temeljnih stopa mosta koji treba premostiti arheološko nalazište gdje je pronađen otisak stope dinosaura, a otkuda su investitori uklonili ploču „Natura Histrica“ s natpisom „Zaštićeni dio prirode“, te iskopali rupu i ponovo ju stavili na isto mjesto i zalili betonom.

Šteta je što se nije okupilo više građana, očito je većini dobro i misle kako ništa ne mogu promijeniti. Dokle misle tako?

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar