Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Osvrt na prosvjedni skup protiv spalionice otpada u Kutini

Piše: Miro Perković

U organizaciji GI NE spalionici otpada u Kutini, u Parku kestena ispred zgrade gradskog poglavarstva, 6. svibnja 2023. godine u 10 sati održan je prosvjed nekoliko stotina građana nezadovoljnih projektom izgradnje megaspalionice otpada u Kutini, kapaciteta 25 tona/sat, u koju bi se dovozio otpad iz cijele Hrvatske, a što bi značilo 20.000 kamiona optpada godišnje.

Ovaj za građane Kutine i okolice izuzetno štetni projekt će obezvrijediti nekretnine i ugrozitu zdravlje, a zbrinjavanje otpada učiniti višestruko skupljim, poručuju organizatori prosvjeda.

Članovi Inicijative apeliraju na sve da se osvijeste, osobito sportaši, rekreativci, kronično bolesni, proizvođači hrane, roditelji, umirovljenici, pčelari, lovci, čuvari prirode i svi ostali građani jer nitko sam ne može zaustaviti takav projekt, a sat otkucava i vrijeme ističe. Svi se moraju uključiti jer samo tako mogu uspjeti.

Također su istaknuli da „iza ovog poziva ne stoji ni jedna stranka ni udruga pojedinačno, jer ova tema prelazi okvire dnevne politike, eventualnih neslaganja, ideologija i slično.“

Ispod je video isječak govora predsjednika Udruge Hrvatski Ratnik koji je i jedan od članova spomenute građanske inicijative:

Galerija fotografija

Udruga Hrvatski Ratnik

3 komentara
Ostavite vaš komentar

3 komentara
 1. U borbi protiv spalionice slobodno koristite ove izvore informacija: https://blog.dnevnik.hr/soszagreb/

  Spalionica proizvodi milijarde prostornih metara dima koji sadrže stotine otrovnih tvari, najstrašnije od svih otrova, dioksine, živu, talij, kadmij, arsen, krom, stotine drugih. Od dioksina je štetniji samo nuklearni otpad. Sve što kao dim ode gore, vraća se – dolje. Ti dimovi su karcinogeni (izazivaju tumor, rak), teratogeni (izaziva defekte u djece), uništavaju hormonski i obrambeni sustav, izazivaju kronični umor, izazivaju neplodnost, napadaju živčani sustav i krvne stanice.

  Spalionica je proizvođač otrova koji truje ljude u široj okolici, i također, spalionica je privatni interes koji maloj količini ljudi ostvaruje ogromne profite, dok je nasuprot tome sortiranje i recikliranje otpada zdrava alternativa – javni interes od koji stvara ogromnu količinu novih radnih mjesta koje sada praktički ne postoje. Spalionica je sebičan privatni interes, odvajanje i reciklaža je društveno dobro.

  1. O troškovima vezanim uz rad spalionice

   Spalionice otpada troše 0,12 do 0,42 m3 plina, po 1 kg spaljenog otpada. Za 385.000 tona otpada to bi moglo biti oko 103.950.000 m3 plina godišnje.

   Sad pomnožite tu količinu plina sa sadašnjom cijenom plina za industriju i to je iznos kojeg će građani morati plaćati svake godine za uništavanje optada koji se može reciklirati i ponovno koristiti. Radi se o stotinama milijuna kuna troška svake godine utrošenih na uništavanje rasursa koje se će iz prirode trebati novi napraviti. Zamislite da se te stotine milijuna kuna godišnje umjesto u otrovni dim investiraju u pogone za odvajanje otpada i reciklažu, koliko bi to bilo novih radnih mjesta.

   Sad vam je jasno kako je moguće da spalionice posluju u gubitku, primjer spalionica u Denveru je gubitku više od 1.000.000.000,00 $ a grad Denver morao je podmiriti taj dug (priča iz 2009). Spalionice su generatori duga.