Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Otvoreno pismo medijima – Bezimena gradnja

Posted by Hrvatski Ratnik

Na mail Udruge smo dobili otvoreno pismo više građanskih inicijative iz Istre i prenosimo ga u cijelosti:

Nije tajna da afere i mega afere u Hrvatskoj otkrivaju mediji. Nema opasnosti za novinare, nadležne institucije zatvaraju oči i kad su dokazi evidentni. Istrage se vode beskrajno dugo, slijede „dogovori i sporazumna priznanja“ s optuženima pa su kazne simbolične ili nikakve.

Nezakonito stečena imovina ostaje u džepovima pljačkaša. Mediji tada povlače ručnu kočnicu. Kritične točke ili notorni dokazi postaju tabu teme (ili „neteme“) i kraj afere događa se na gore opisani način.

Mega afera „Bezimena gradnja“ eklatantan je primjer spomenutoga. Poltronski mediji ciljano ne spominju kritičnu točku kojom bi se učinkovito riješio problem suzbijanja gradnja vikendica, vila, naselja, turističkih naselja i kampova – bez imena investitora i bez ikakve dokumentacije. Taj zabranjeni tekst, tabu, Građanske inicijative iz Istre objavile su uz svoje prijedloge nekoliko puta na neovisnim portalima, a tekstovi su dostavljeni i svim nadležnim institucijama, inspekcijama, Hrvatskom saboru, Vladi RH, predsjedniku, istarskom županu i načelnicima te brojnim medijima.

Spomenuti tabu je jedan članak Kaznenog zakona koji je u ovoj aferi ovijen neprobojnim štitom mraka, straha i šutnje.

BEZIMENA GRADNJA

Gradnju bez imena investitora ili vlasnika i bez ikakve dokumentacije nazivali smo „bespravnom“ ili protupravnom, no to s pravom i s pravosuđem ima vrlo tanku svezu. Hrvatske institucije u ovom slučaju ne poštuju pravo, odnosno važeći hrvatski zakon, i ne provode ga. Svaki Hrvat, Slovenac ili Kinez može sagraditi vilu s bazenom na bilo kojem zakonom zaštićenom području s golemom vjerojatnošću da mu to nikada nitko neće ukloniti. Nitko mu ne zna ime (ni policija!), nema nikakvu dokumentaciju, čini kazneno djelo, razara naše najbolje prirodne resurse i eko sustav, te ne plaća nikakve doprinose državi i lokalnoj samoupravi. S obzirom da se svi takvi objekti izdaju, čine i milijunske štete državi, legalnom turizmu i legalnim iznajmljivačima. Osim toga – bezimena gradnja leglo je korupcije i kriminala.

Aferu „Bezimena gradnja“ otvorile su Građanske inicijative Premanture i Žućo iz Pule, a podržale su ih još 13 Građanskih inicijativa i Udruga iz Istre. Prezentirali smo štete Republici Hrvatskoj od 90′ godina do danas i predložili rješenja objavama na portalima, u tisku, TV i radio emisijama te Otvorenim pismima i dopisima svim institucijama i medijima. Početkom 2022. godine, na naše inzistiranje, Ured pučke braniteljice inicirao je Državni inspektorat na akciju. Čitavu 2022. provodile su se pripreme da bi 08.03.2023. godine Glavni inspektor Mikulić srušio prvi objekt bez dokumentacije u Istri. U tom izgubljenom vremenu izgradilo se još par tisuća divljih gradnja. Državni inspektorat uklonio je ukupno 14 objekata ove godine u Istri (veći dio srušili su sami vlasnici), a zatim su „Mikulićevi bageri“ premješteni u Dalmaciju. A, sada razmotrimo temeljne apsurde bezimene gradnje u Hrvatskoj.

Prvi apsurd je da na prijedloge i upite hrvatskih Građanskih inicijativa ne odgovaraju; ni Hrvatski sabor ni Vlada RH niti nadležne institucije. Kao da mi, hrvatski građani, živimo i radimo radi njih – umjesto obratno, oni su tu gdje jesu radi nas. Mi ih hranimo, nama moraju polagati račune, a ne arogantno odbijati svaki kontakt sa svojim građanima.

Drugi apsurd! U 33 godine postojanja Republike Hrvatske uklonjena su do danas 952 objekta bez dokumentacije, što znači da se godišnje rušilo oko 30 objekata. S obzirom da u Hrvatskoj ima par stotina tisuća „bezimenih“ gradnja, takvim tempom koji se nastavlja i ove godine – bilo bi potrebno nekoliko tisuća godina za uklanjanje te goleme nezakonite mase gradnja te da Hrvatsku vratimo u prvobitno, prirodno stanje.

Evidentan i slikovit primjer je u Istri gdje ima oko 50.000 hrvatskih, slovenskih i inih bezimenih gradnja. Kad bi Glavni inspektor ubrzao rušenja tri ili četiri puta i rušio oko 100 objekata godišnje – bilo bi mu potrebno oko 500 godina da riješi sva ta kaznena djela. Istra bi do tada odavno bila zagušena novim divljim gradnjama i naseljima.

Apsurd je i šteta koju država Hrvatska neprovođenjem zakona podržava umjesto da tu štetu eliminira. Neplaćanjem poreza na iznajmljivanja, samo u Istri, bezimeni graditelji pokradu Istarsku županiju za preko 75 milijuna eura u jednoj sezoni (sličan iznos prikazao je i župan Miletić). Za cijelu Hrvatsku, mnogo više.

I četvrti apsurd, najvažnije pitanje. Zašto Republika Hrvatska izbjegava svoje dužnosti i ne provodi važeći Kazneni zakon? Je li razlog zaštita ministara i dužnosnika koji su „u pekmezu“ ili tajkuna, vlasnika divljih turističkih naselja, vila s bazenima i divljih kampova? Ima li nedodirljivih? Ili je razlog ovog nezakonitog nečinjenja aljkavost i nestručnost institucija? Sva ova pitanja i sumnje nose u sebi korupciju, kriminal i elemente izdaje Domovine.

TABU

Na kraju, evo i teksta, tabua, kojeg izbjegavaju objaviti svi mediji ovisni o državnom novcu.

Republika Hrvatska dužna je i svakoga tko gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina (članak 212. KZH).

Republika Hrvatska dužna je braniti Domovinu kao što su je mnogi od nas branili od agresora i stvorili je. Samo nekoliko uhićenja bezimenih graditelja na pomorskom dobru, na zaštićenoj obali i u šumama, po članu 212. KZH i uz kazne po Naputku o načinu rada građevinskih inspektora u izricanju novčanih kazni na temelju Zakona o građevinskoj inspekciji – zaustavilo bi u potpunosti bezimenu (ili bespravnu) gradnju. Naglo bi se razbježale tisuće divljih graditelja Slovenaca, Hrvata i inih turista koji već koriste ovu sezonu na našem Jadranu ne plaćajući državi, gradovima i općinama ništa. Mnogi od njih srušili bi svoje vikendice. Napominjemo da je naš prijedlog jedina moguća učinkovita metoda suzbijanja razaranja Domovine. Sve ostalo je zavaravanje naših građana.

Ovim Otvorenim pismom apeliramo na medije da uz tekstove o bezimenoj (ili bespravnoj) gradnji objave i tabu, famozni članak 212. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Premantura, 13, 06, 2023. 

Građanska inicijativa Premanture, Premantura
Građanska inicijativa Žućo, Pula
Građanska inicijativa Prava i slobode, Zagreb
Građanska inicijativa za Lungomare, Pula
Građanska inicijativa Suze Istre, Vodnjan
Građanska inicijativa Vlast pripada Narodu, Istra
Udruga Mali ljudi velikog srca, Umag
Građanska inicijativa za očuvanje okoliša zeleni Umag, Umag
Građanska inicijativa Prosvjed Građana, Pula
Građanska inicijativa Slobodni Zajedno
Eko Aktivisti Istre, Istra
Građanska inicijativa Naša prava IŽ, Istra

Građanska inicijativa Novi vjetrovi Fažane, Fažana

Pojašnjenja se mogu dobiti od glasnogovornika Saše Radovića, mag.ing.arch. na mail [email protected]

Udruga Hrvatski Ratnik

 

Bez komentara
Ostavite vaš komentar