Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Papa Franjo signalizira otvorenost za blagoslov istospolnih parova!

Piše: Miro Perković

Mi katolici znamo da za oprost grijeha treba pokajanje i odluka da ćeš prestati s grijehom. Ali kako je papa Božji namjesnik na zemlji, on si daje za pravo da može donijeti i odluku o oprostu grijeha čak i ako kod grešnika ne postoji kajanje, niti namjera o prestanku činjenja grijeha. To me podsjeti na prodaju oprosta grijeha unaprijed za novce, možeš ubijati, silovati, pljačkati… raditi što god želiš i sve ti je unaprijed oprošteno, jer papa je tako rekao…

Sagriješih mišlju, riječju, djelom i propustom. Papa nas ne prestaje iznenađivati svojim riječima, mislima, djelima i propustima. Nije mu bilo dovoljno gafova, nije mu bilo dovoljno niti to što ne zna zašto je Bog dopustio da Njegov Sin umre na križu, a sada dodatno tvrdi da ni svaki grijeh nije grijeh. Naravno, ako to kaže papa, valjda mora tako biti.

Da je budućnost Katoličke crkve, blago rečeno, neizvjesna govori i činjenica da u Kardinalskom zboru većinu kardinala čine progresivci, odnosno liberali, koje je osobno papa Franjo imenovao kako bi i nakon „Franje bio Franjo“.

Nije šija nego vrat. Zbog onih koji će i dalje braniti papu i njegove postupke, u nastavku prenosimo članak s portala nbcnews.com o novim papinim preporukama…


Papa Franjo signalizira otvorenost za blagoslov istospolnih parova

Papa Franjo, nagovještavajući zaokret službenog stava Vatikana koji ga je stavio u sukob s mnogim njegovim progresivnim sljedbenicima, otvorio je u ponedjeljak vrata nekim katoličkim svećenicima za mogućnost blagoslova istospolnih zajednica.

Međutim, Franjo je iznio neka glavna upozorenja, uključujući upozorenje da se o tome treba odlučivati ​​od slučaja do slučaja, i da se ne smatraju istovjetnima heteroseksualnim svadbenim ceremonijama.

Još 2021. Vatikan je rekao da ne može odobriti istospolne zajednice jer “Bog ne može blagosloviti grijeh”. Ali u ponedjeljak 2. listopada Papa je signalizirao da bi moglo biti iznimaka od tog stajališta.

“Ne možemo biti suci koji samo poriču, odbacuju i isključuju”, rekao je u pismu petorici konzervativnih kardinala koji su zatražili razjašnjenje pitanja uoči velikog sveopćeg skupa o budućnosti crkve koji počinje u srijedu 4. listopada.

Iako se politika Vatikana nije promijenila, Franjine su komentare neki LGBTQ katolici vidjeli kao veliki iskorak u poništavanju marginalizacije koju još uvijek doživljavaju unutar Crkve unatoč njegovom desetljeću modernizaciije.

‘Pastoralno milosrđe’

Primjedbe su se pojavile u Franjinom pismu koje je u ponedjeljak objavio vatikanski Dikasterij za nauk vjere. Odgovarao je na popis “dubia” (doslovno “sumnji” – ili pitanja) koje je predstavilo pet konzervativnih kardinala iz Azije, Europe, Afrike, Sjedinjenih Država i Latinske Amerike.

Izazivali su ga da ojača tradicionalno katoličko učenje o istospolnim brakovima i drugim osjetljivim pitanjima poput zaređenja žena.

Ali u odgovoru, Franjo je rekao da mogu postojati “oblici blagoslova koje traži jedna ili više osoba” koji bi se mogli povremeno odobriti. Pozvao je svećenstvo da pokaže “pastoralno milosrđe”, uključujući “dobrotu, strpljivost, razumijevanje, nježnost i ohrabrenje”.

Papa je jasno dao do znanja da te zajednice “ne prenose ispravan koncept braka”, koji je nazvao “neraskidivim savezom između muškarca i žene, prirodno otvorenim za rađanje”. Također je rekao kako vjeruje da istospolne zajednice “nisu moralno prihvatljive s objektivne točke gledišta” i sugerirao da “ne bi nužno trebale postati norma”.

Ovaj naglasak na dopuštanju ovih zajednica na “pastoralnoj” a ne službenoj osnovi mogao bi biti referenca na nekoliko katoličkih svećenika u Njemačkoj koji su nedavno otvoreno blagoslovili istospolne brakove u izravnom sukobu sa svojom biskupijom.

Franjo je jasno dao do znanja da ne sankcionira nijednu crkvenu strukturu koja službeno blagoslivlja ove zajednice, a njegove pismene primjedbe službeno ništa ne mijenjaju; posljednje takve smjernice stigle su 2021. godine kada je Kongregacija za nauk vjere napisala pismo u kojem kaže da istospolne zajednice ne bi trebale biti blagoslovljene, nešto što Kongegacija ne bi učinila da je Papa mislio drukčije.

Nadalje, Franjo još nije odlučio izdati službeni dekret – poput vrste papinskog dokumenta koji se naziva motu proprio – koji bi signalizirao službeniji zaokret u smjeru crkve. (Op.A. mislim da ni to nećemo dugo čekati)

Unatoč tome, LGBTQ katolici i drugi naprednjaci njegove su primjedbe vidjeli kao značajan korak u borbi za jednaka prava unutar Crkve.

“Iako posljednja izjava Vatikana o istospolnim parovima ne pruža potpunu, zvonku podršku blagoslova njihovih zajednica, dokument značajno unapređuje rad pape Franje na uključivanju i afirmaciji LGBTQ+ osoba”, rekao je Francis DeBernardo, izvršni direktor New Ways Ministry, zagovaračke skupine, koja traži pravdu za LGBTQ katolike, sa sjedištem u Marylandu.

To “implicira da crkva doista priznaje da sveta ljubav može postojati između istospolnih parova”, rekao je u izjavi, opisujući to kao “jednu veliku kap koja je prelila čašu marginaliziranom tretmanu LGBTQ+ ljudi u Crkvi. ”

Vrijeme održavanja rasprave je znakovito, prema New Ways Ministry. Iako je pet konzervativnih kardinala svoja pitanja postavilo u srpnju, pismo je objavljeno neposredno prije Sinode o sinodalnosti, sastanka u Vatikanu na kojem su LGBTQ teme na dnevnom redu.

Franji, 86, koji se posljednjih godina susreo s brojnim zdravstvenim problemima, progresivni uzroci nisu strani, jer je postao vodeći glas o pitanjima od klimatske krize do izbjeglicaMjesecima nakon njegovog papinstva kad su ga pitali o seksualnoj orijentaciji svećenika, on je odgovorio: “Tko sam ja da sudim?”

Autor: Alexander Smith/NBC News

Udruga Hrvatski Ratnik

6 komentara
Ostavite vaš komentar

6 komentara
 1. Da mi vjera u živoga Boga nije jaka kao što jest već bi klonuo i pao u apatiju kao vjernik i katolik.
  Ali moja vjera i moja spoznaja daju mi sasvim drugu sliku o svemu.
  Temelji crkve nisu niti na Petru niti na Jakovu vać na Kristu, jedino ređenome sinu Božjem. Da je na Petru nestala bi kao snijeg za prvog proljeća.
  Rimsko carstvo je na Petru a u zadnje vrijeme i babilonska bludnica. Po djelima će vas vašim prepoznati, a djela Franjina tako mirišu na Sodoru i Gomoru.
  Danas u ovo gluho informatičko doba, kada je smeće od informacija dostupno palom čovjeku, nebo se zatvorilo od smrada Babilona da se riječ Božja jedva da čuje. Zbog tih silnih informacija naj više sa jedne strane ne vidimo pravu istinu. Svako drugi čovjek ima neku vrstu depresije. A reći ću vam i ovo, vrijeme u kojemu živimo nije niti po čemu gore niti bolje od minulih vremena. Od 100 papa nisu trojica valjala pa je opet crkva Kristova ostala. Otac nebeski je sakrio nebeske tajne od mudrih i umnih a dao malenima. Zato su mudri kardinali ludi, dok na kraju sela u polutami ubuga udovica kleči i moli. Oko nje roj anđela a Isus je tješi u svom zagrjalju.
  Što oni znaju što je ljubav i što je vjera ako im nije dato odozgo.
  Šta nam je činiti opisati ću vam u ovoj kratkoj pripovjetki.
  U jednoj ulici na kraju sela, gori kuća sva u plamenu. Zidovi su već sagorjeli i krov se ruši. Vatrogasci stoje nemoćni. Na obližnjoj krošnji ptice promatraju sve to sa sigurne udajenosti. Jedan se vrabac odvaži, sleti do obližnje lokve nedva da dvije kapi vide uzme u svoj maleni kljun. Nadleti nad zgarište i proli te dvije kapi vode i ponovo se vrati na krošnju među druge ptice. I svi ga u jedan glas napadoše. Što se ti praviš manit, zar da sa dvije kapi vode misliš ugasiti požar dok vatrogasci nemoćno stoje.
  A on im reče.
  SAMO DA SE ZNA NA ČIJOJ SAM STRANI.
  Zato kako ja a tako i vi živite da se zna da smo na Božjoj strani, sve je drugo ma je bitno.
  Franjo širi floskule o lažnom oprostu a tko će njemu oprostiti, pitanje je sad a biti će pitanje i tad.

 2. Da SLUŽBENA CRKVA nije odlučno stala uz “STRUKU”, podvala zvana KOVID19 i pomor ljudskog roda FAJZEROM, zapeo bi u samom začetku..
  Zbog takvih “ZASLUGA”, nakon što STVARI vrate se na svoje mjesto, Vatikan treba okrenuti naopačke, kako bi iz njega istresli i posljednji gram zlata, brižno stotinama godina gomilano u riznici..

  1. Da, s tim da mislim da je ono što skrivaju po arhivima mnogo vrijednije od bilo kog zlata! Sve su stekli ucjenama, strahom i pokoljima!

 3. Iz ovog je hvalospjeva isusovcima mnogo razvidnije tko su oni doista. Ne očekujem da će baš mnogi otvoriti ovaj članak i pročitati ga no oni koji za tim posegnu, mogli bi dobiti barem djelomični uvid. Na koncu, napokon su uspjeli, u relativno kratkom roku svojeg postojanja, toliko se osnažiti i raširiti da su maknuli Benedikta i postavili svog čovjeka i time potpuno preuzeli vlast u Crkvi i Vatikanu, kakvu god da je prvotnu ideju ona imala pri svom osnivanju. Nije li san svake obavještajne službe ubaciti krticu na najviši mogući položaj države ili institucije? Samo je upitno bi li se Franjo trebao, poput Radmana, javiti Povjerenstvu za sukob interesa!
  https://hrcak.srce.hr/file/90702