Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Podsjećanje na sukob HVO-a i ABiH /2/

Piše: Miro Perković

Koliko su kompleksna pitanja vezana za sukob HVO-a i Armije BiH govori i činjenica da nitko od onih koji bi trebali ne želi zagrebati po toj temi nego ju koriste kako bi mogli ucjenjivati one druge radi ostvarivanja što boljih političkih pozicija u vlasti, bilo na federalnoj ili županijskoj razini. Dokaz tome je pismo koje mi je uputio prijatelj Bošnjak musliman, ali prije svega dobar čovjek, nakon što je pročitao moj prethodni članak. Pismo je u nastavku…


Objektivan tekst. Po meni fali jedan važan segment, a to je da se s tim zločinima 30 godina poslije rata trguje. SDA i HDZ njima jedni druge ucjenjuju i čuvaju svoje kadrove. Počinioci zločina u Travniku se znaju, mnogi rade zajedno u Vladi kantona zbog čega se to pitanje “ne čačka”.

Prijevoz ubijenih u selu Maljine iz primarne u sekundarne grobnice vršili su kadrovi SDA, ili članovi njihovih porodica, jer su u zločinima učestvovali. Moj prijatelj je živi svjedok svih tih radnji, nudio se kadrovima HDZ-a da pomogne u otkrivanju zločina ali su ga odbili.

Ubili su mu brata u isceniranoj kafanskoj svađi da bi ga ušutkali jer je govorio da će sve otkriti tužilaštvu. Tog brata je moj prijatelj Ferid Jusufović htio da osveti na način da on završi što je brat htio, ali su mu rekli da nisu trenutno zainteresovani za to, kad budu zvat će ga.

Ista stvar je sa SDA. Dva moja prijatelja Hrvata htjeli su pomoći u rasvjetljavanju zločna HVO-a u Velikoj Bukovici i Bugojnu, ali su i oni dobili isti odgovor od SDA kao i Jusufović od HDZ-a.

Npr. premijer kanton Lendo Tahir ima 3 aktivne prijave za ratni zločin koje stoje kod Hrvata tužilaca u ladici i ne procesuiraju se već ih HDZ koristi da ucjenjuje Lendu i dobije šta poželi. Vjeruj mi, da SDA i HDZ žele za 3 dana mogu otkriti sve zločince i procesuirati ih, ali ne žele. Ne žele čak ni da se sazna gdje su tijela žrtava. To je veća tuga drug moj od onoga što se u ratu dešavalo!


P.S. Kome je trebao i odgovarao rat između Hrvata i Muslimana u BiH?

Udruga Hrvatski Ratnik

 

2 komentara
Ostavite vaš komentar

2 komentara
  1. Koliko je meni poznato da su hrvati u bosni držali muslimane kao nevažni faktor u Bih. Jedan od razloga je taj da su hrvati imali slobodno kretanje bez propusnica preko muslimanskih teritorija a muslimani su morali imati dozvole za kretanje preko teritorija Hvo. Na svakoj hrvatskoj barikade su bili zaustavljati i pretresa i. Sjećam se prisege Hvo. U Varesu gdje je govor drzo Darijo Kordic i cijelo vrijeme govora je posvetio protiv muslimana a protiv četnika je imao skoro hvalospjeve. To mi je žao nikada neću prezaliti za taj sukob jer su to ta dva naroda baš slični po mentalitetu i nismo nikada imali sukobe dok se nije pojavio Mate Bobana i Tuđman. Zato je smijenjena stjepan Kljujic jer je Kljujic bijo za cjelovitu bosnu a smjena Kljujic je rezultat republika Šumska. Sve rečeno.

    1. Dragi Božo, ja sam ratovao po Bosni 93. a već 94. sam išao za Tuzlu preko Srednje Bosne i mogu ti reći da nisi u pravu, postojali su punktovi i naši i muslimanski, i jedni i drugi su zaustavljali i kontrolirali promet. S našima nisam imao problema ali s muslimanima jesam. Muslimani su me jedne prilike priveli u policijsku postaju u G. vakufu i jedva sam se izvukao iako smo tada ponovo bili saveznici. U Tuzli nismo međusobno ratovali ali zato u središnjoj Bosni jesmo, i to su bili krvavi okršaji. Jednog mog suborca, bivšeg legionara su kod Jablanice ubili i razapeli na drvo kao na križ. To je bio vrlo krvav sukob u borbi prsa o prsa, junak na junaka pa koga zakvači. I oni su više od nas krivi za taj sukob, imam i neke dokumente koji to dokazuju, ali duga priča. Uostalom, nama taj sukob nikako nije odgovarao i ništa nam nije donio, samo smo branili svoje većinski hrvatske krajeve, a kad god bi pošli u zauzimanje muslimanskih krajeva Zagreb bi nas zaustavio i vratio na početne položaje, svaki put.
      Pozdrav tebi i cijeloj Italiji