Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Poziv na prosvjed za očuvanje javnog dobra

Posted by Hrvatski Ratnik

U četvrtak 2. veljače 2023. u 12 sati, na Trgu sv. Marka, Građanska inicijativa Javno Je Dobro organizira prosvjed protiv Prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama kojim bi se, ako se usvoji, ograničilo pravo slobodnog korištenja i pristupa pojedinim dijelovima naše obale. UHR podržava prosvjed i poziva sve koji mogu da nam se pridruže.

U nastavku je post na Facebooku Vladimire Mascarell kojeg prenosimo u cijelosti:

Dođite na prosvjed 2.2.2023. Tražimo povlačenje ovog štetnog Prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama iz saborske procedure! Tražimo izradu novog Prijedloga ZPDLM koji će čuvati more i obalu, kojim će se osigurati 100% slobodan pristup svim plažama, koji neće ograničavati nikome boravak uz more, kojim se neće pokušavati privatizacija i koji će biti takav da pomorsko dobro ostane opće dobro, baš kako je bilo i do sada! 100% slobodno, 100% naše!

Prijedlog Zakona koji je otišao u saborsku proceduru direktno će utjecati na stanovništvo i lokalne zajednice, osiromašiti ga i raseliti! Turizmu privatnog smještaja prijeti propast jer se ti turisti neće moći kupati tamo gdje hoće, već samo gdje im hoteli dozvole.

Uočite da su sve ”uređene” plaže predviđene za koncesioniranje, svako koncesioniranje, po ovom prijedlogu, je s mogućnošću ograničenja. U mjestima su samo uređene plaže, dakle sve plaže na kojima šetamo, živimo, a ljeti se kupaju naši gosti, i mi ponekad, će biti s ograničenim pristupom! Zaštitarima, tj. koncesionarskom parapolicijom, koji vas mogu legitimirati i potjerati sa ”svog” posjeda! Mali poduzetnici i obrtnici će moći raditi na plažama samo ako plate reket bogatom i podobnom koncesionaru, zarađivati isključivo koliko im ”veliki” dozvoli.

Vlada i veliki koncesionari će moći direktno utjecati na prostorne planove jedinica lokalne samouprave, pa mišljenje stanovnika više neće biti uvaženo. Banke će upisati ”založno pravo” na koncesije na pomorskom dobru pa će tako oni ”dijeliti” koncesije ako prvi ”veliki” investitor propadne, i to za svo vrijeme dok koncesija traje, dakle i 50, i više godina! Kao dohrana će se prikazati svako nasipavanje, a županije će to poticati subvencijama lokalnoj upravi i koncesionarima. Uništit će sav živi svijet u moru, plićaku, ali i dublje. Već ima previše smeća, zemlje, građevinskog otpada, pa da je i drobljenac, devastirajuće je za živa morska bića.

Kapetani iz lučke kapetanije će moći izdavati dozvole za gradnju zvane ”sanacija” (pojam koji ne postoji u zakonu o gradnji) tako da će biti puno gradnje bez projekata i ”papira”, a legalno. Kapetani će moći dati suglasnost za gradnju, netko u JLS će samo upisati da se planira graditi i to će biti dovoljno za sve ”Primoštenske dockinge” ili Opatijska sunčališta. Ovim prijedlogom se trude ozakoniti sve što je do jučer bilo zabranjeno, čak i ”podobnima”.

Komunalni redari neće smjeti na koncesionirano područje tako da gradovi i općine neće upravljati svojim područjem pomorskog dobra ako je ono koncesionirano. Na koncesiji će biti nadležan hotelski plaćenik! Nevjerojatan prijedlog zakona u državi koja prve dane svoje državnosti može pamtiti po paramilicijama i barikadama koje su imale za svrhu spriječiti kretanje građana!

Koncesionari će moći angažirati zaštitare koji će legitimirati kupače i slati one koji nisu gosti u posebni dio, 2. klasu ili još gore. Ako JLS i bude upravljala svojim pomorskim dobrom, odobrenja će se dijeliti temeljem ”tko da više love” pa je realno da će lokalno stanovništvo ostati uskoro i bez toga. Itd, itd…

Lova s pomorskog ide državi, tek ponešto lokalnoj, dosta županijama.

Obveza čuvanja i održavanja, a time i troškovi uglavnom općinama i gradovima.

Vladimira Moscarell

Udruga Hrvatski Ratnik

Jedan komentar
Ostavite vaš komentar

Jedan komentar
  1. Hrvatski narode probudi se, sve će nam oduzeti. Moramo im reći dosta, dosta sotoniziranja, uništavanja, prodavanja, darovanja… STOP