Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Pregovarači SZO-e nisu uspjeli izraditi sporazum o pandemiji!

Objavljuje Hrvatski Ratnik

Dvogodišnji pregovori završili su u petak bez konačnog nacrta globalnog sporazuma o tome kako se najbolje nositi sa sljedećom pandemijom za koju službenici javnog zdravstva kažu da će sigurno doći. Nakon pandemije COVID-19, Svjetska zdravstvena organizacija zamoljena je da napiše sporazum o tome kako odgovoriti na neizbježnu sljedeću pandemiju kako bi izbjegli pogrešne korake i nejednakosti prethodne.

“Nismo tamo gdje smo se nadali da ćemo biti kada smo započeli ovaj proces”, rekao je u petak Roland Driece, supredsjedavajući pregovaračkog odbora SZO-e za sporazum.

Konačni nacrt sporazuma (ugovora) trebao je biti predstavljen sljedeći tjedan na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, godišnjem sastanku ministara zdravstva u Ženevi.

“Ovo nije neuspjeh”, rekao je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u Ženevi nakon završetka pregovora. “Pokušat ćemo sve u vjeri da je sve moguće i ostvariti ovo jer svijet još uvijek treba sporazum o pandemiji”, dodao je.

Pandemija COVID-19 ubila je milijune ljudi diljem svijeta, skršila zdravstvene sustave i poremetila gospodarstva mnogih država.

Tedros je ogromnu razliku između bogatih i siromašnih zemalja u pogledu pristupa cjepivima i drugim potrepštinama opisao “katastrofalnim moralnim neuspjehom”.

Šef SZO-e, međutim, održava nadu da će SZO smisliti plan za pravednije suočavanje sa sljedećom pandemijom. “Mnogi izazovi koji su uzrokovali ozbiljne posljedice tijekom COVID-19 još uvijek postoje”, rekao je.

Driece i Precious Matsoso, supredsjedatelji pregovaračkog odbora, nisu ulazili u detalje o tome gdje su pregovori zapeli. Ali su zato drugi ukazali na razlike u dijeljenju informacija o patogenima, pravima intelektualnog vlasništva i dostupnosti cjepiva.

Prema izvješćima The Associated Pressa, zemlje u razvoju zabrinute su oko osiguravanja uzoraka virusa koji bi se koristili u razvoju cjepiva, i napomenuli kako si ranije nisu mogli priuštiti ta cjepiva.

Neki američki republikanski senatori prosvjedovali su prema Bidenovoj administraciji jer nacrt ugovora sadrži pitanja “prava intelektualnog vlasništva”, dok je Britanija rekla da će pristati na sporazum samo ako je “u skladu s britanskim nacionalnim interesom i suverenitetom”, izvijestio je AP.

Jaume Vida, viši politički savjetnik Health Action Internationala, rekao je za AFP da će pregovarači vjerojatno predstaviti “kostur instrumenta skupštini”, jer “postoji dogovor o načelima i strukturi”.

Agencija France-Presse prenijela je da je vidjela nacrt sporazuma čiji je veliki dio odobren, ali postoji niz drugih dijelova koji nisu odobreni.

“Možda je ambicija da se to učini u dvije godine bila preoptimistična za premošćavanje kao najbrže dogovoreni sporazum UN-a”, rekla je za francusku novinsku agenciju Ellen ‘t Hoen, odvjetnica nevladine organizacije za zakon i politiku lijekova.

Neke informacije u ovome došle su od The Associated Press i Agencije France-Presse.

Izvor: Glas Amerike, 24. svibanj 2024.

Urednički komentar:

Vidoviti službenici javnog zdravstva znaju da će nova pandemija sigurno doći? Vjerujem da znaju ali ne stoga što su vidoviti.

Kažu kako je pandemija Covida-19 ubila milijune (???), ali ne spominju puno više milijuna onih koje je njihovo spasonosno cjepivo oštetilo i riješilo života.

Mainstream mediji i dalje ignoriraju i cenzuriraju sve vijesti o štetnosti ovog ugovora tako da do javnosti teško dolaze ikakve informacije, dapače, kao da se ništa niti ne događa, ali tko želi saznati naći će načina.

Naši još nisu potpisali sporazum sa SZO-om ali se spremaju to učiniti, navodno već u ponedjeljak, i to osobno Andrej Plenković i Goran Markotić. Oni tim svojim potpisom prenose suverenitet u zdravstvenim odlukama s naših institucija u korist bjelosvjetskih beštija kojima daju praktički neograničenu moć.

A to je čin izdaje Države i Naroda! Na znanje svima pa i njima,

Udruga Hrvatski Ratnik

2 komentara
Ostavite vaš komentar

2 komentara