Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Premijeru, hvala na isporuci Schengena i ostalih zemaljskih čuda

Piše: Anđelko Jeličić

Premijer Plenković se narodu obratio putem “isporuka” raznih dobročinstava poput Schengena, Pelješkog mosta, eurizacije kao vrhunac vjekovne težnje Hrvata i tako dalje. Time se približio Božjim misijama i sebe uzdigao u gotovo nadnaravno biće.

Naravno, ovako on sebe doživljava u krugu bliskih suradnika iliti dužnosnika kojima je dužnost štititi njegov lik i djelo, a koje on daruje Hrvatima i ostalim građanima. Da nije tužno bilo bi smiješno ili obrnuto, međutim samohvala je veoma opasna karakterna osobina, pogotovo u nedostatku kritike, a u slučaju premijera to je više nego očito.

Naime, dok je prosječna mirovina više od 1,2 milijuna umirovljenika oko 2.800 kuna, što je nedovoljno za preživjeti, on (AP) priča o Schengenu i mogućnosti da se hrvatski tajkuni bez nepotrebnih graničnih zavrzlama prebace u Austriju ili Italiju kako bi se mogli dostojno obući ili kupiti neku ogrlicu od par desetaka tisuća eura (može i stotina). Čovjek se pita gdje mi živimo i do koje mjere će nas političari praviti ludima/budalama, a mi to, unatoč praznim džepovima, svakako nismo.

Premijer se voli hvaliti rastom plaća pripisujući to naravno sebi, jer tko bi mogao biti tako ingeniozan ako ne on. Jednu ću malu usporedbu pokušati predočiti čitateljima, a možda i premijer shvati. Ako je plaća radnika u kožarskoj industriji 4.800 kuna neto, a premijerova je, poslije nedavnog  povećanja, oko 26.000 kuna (bez dnevnica od 70 eura po danu jer premijer voli putovati), jednostavnom matematičkom operacijom zbrajanja i dijeljenja s dva, dobije se prosjek od 15.400 kuna. Ovakvim se ciframa Vlada i premijer vole hvaliti jer je navedeni pučkoškolski predložak samo uvod u statističke manipulacije kada državna administracija s enormnim plaćama guši privatni sektor i daje lažnu sliku o medu i mlijeku koje teče u ovoj zemlji. Državno činovništvo ne može i nigdje nije vodilo napredak neke zemlje jer su oni, ma koliko se ljutili, balast koji se u ovom slučaju  koristi za umjetno i neistinito prikazivanje prosječno visokih plaća u Hrvata. Vrlo je slično stanje u Europskoj komisiji koja si je priskrbila plaće koje su nerealne i daleko premašuju stvarni doprinos europske, slobodno možemo reći kaste u velikom broju pukih političara bez specijalističkih znanja i iole pristojnog životopisa. Njihov doprinos boljem životu građana EU je neznatan, a u slučaju Hrvatske se radi o neukusnim licitiranjima o tome koliko smo “dobili” iz EU fondova. Oni malo stariji Hrvati vrlo dobro znaju da se ništa u svijetu ne dobiva badava i ove političke dobrano napuhane marketinške poruke su crvena krpa za narod. A narod je to odavno shvatio. Sve “dobiveno” će se morati vratiti uz kamate. Tako svijet funkcionira tisućama godina, a bajke o tome da su Hrvati simpatični Ursuli von der Leyen pa nas ona dariva, neka pričaju u Briselu uz delikatesne sireve i vrhunska vina, francuska po izboru.

Vratimo se malo energetici, temi koja nije omiljena niti u Vladi, a niti u Hrvatskom Saboru. O kartelima je sve rečeno, ali slijedeća informacija je uzbudila duhove kako u HEP-u tako i na Markovu trgu. Radi se o naprednim brojilima električne energije, toliko naprednim da  njihova cijena uzlazno napreduje svakim novim natječajem, poglavito u količini nabavljene robe. Zadnji HEP-ov natječaj je dosegao brojku od nestvarnih skoro 400 milijuna kuna (399.977.800 kn), i brojka je gotovo  dvostruko viša od prethodnog javnog nadmetanja (219 milijuna kuna). Ali vidi vraga, poslije niza žalbi i tužbi dogodio se presedan nezabilježen u javnoj nabavi Republike Hrvatske. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave – DKOM donijela je odluku citiram: “Poništava se Rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave KLASA: UP/II-034-02/22-01/518, URBROJ: 354-02/1-22-15 od 23. rujna 2022. godine.“

Dakle DKOM poništava vlastitu odluku, mašala! Ovakva odluka je zasigurno zatekla, kako se voli reći, mnoge zainteresirane strane, a neke je i obradovala. One institucije koje su ovaj uradak zaprimile s olakšanjem su zasigurno istražna tijela koja brane hrvatske građane od previsokih cijena i sveprisutnih manipulacija umreženih kartela. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati, ali želio bih ipak postaviti neka pitanja odgovornim ljudima pri HEP-u.

Nabava naprednih brojila je započela 2017. godine, portal bezcenzure.hr višekratno je pisao o sumnji u namještanje natječaja i ekstremno visokim cijenama brojila. Postavljam pitanje predsjedniku nadzornog odbora i revizorskog odbora nadzornog odbora HEP-a dr. sc. Goranu Graniću: „Što ste učinili da se provjere navodi portala bezcenzure.hr i drugih medija, uključujući saborske rasprave, u možebitne koruptivne radnje vezane za nabavu naprednih brojila?“. Je li se o naprednim brojilima ikada razgovaralo, i što je još važnije, jeste li pismeno zatražili, prije svega od predsjednika Uprave Frane Barbarića, da obrazloži previsoke cijene brojila i otkloni sumnju u namještanje natječaja? Sigurno vam je poznato da uvijek ista tvrtka dobiva natječaje uz dvoje poznatih dobavljača tijekom proteklih pet godina, upravo koliko traje vaš mandat na čelu NO HEP-a.

Slično bih postavio pitanje predsjedniku HEP-a Frani Barbariću: „Jeste li svojim ne činjenjem omogućili da se nabavke brojila odvijaju netransparentno i da se niti jedan svjetski priznat proizvođač brojila ne može uključiti u tržišnu utakmicu? Jeste li upoznati sa žalbama koje su vam dale evidentne dokaze koji navode na namještanje natječaja i favoriziranje kartelskih skupina. Što ste poduzeli po tom pitanju kako biste zaštitili interese HEP-a?“

Zadnje pitanje bih uputio premijeru Andreju Plenkoviću: „Imajući u vidu odluku DKOM-a, koja jasno i nedvosmisleno osporava natječajnu dokumentaciju za nabavu naprednih brojila HEP-a što će imati reperkusije na sve prethodne natječaje (jer je obrazac istovjetan), hoćete li produžiti mandat predsjedniku Uprave Frani Barbariću?“

Gore naslovljeno pitanje premijeru Plenkoviću imputira sve moguće posljedice po Vladu i njega samog u slučaju otkrivanja koruptivnih radnji unutar HEP-a i šire, poglavito na mišljenje i buduće odnose bankarskog sektora s naglaskom na EBRD i EIB, s nacionalnom elektroprivredom. U slučaju da ćete čekati odluku sudova i EU institucija, kao u aferama vaših ministara, bojim se da nam se u HDZ-u loše piše. Odluka je na vama.

Anđelko Jeličić – bezcenzure.hr

Udruga Hrvatski Ratnik

Bez komentara
Ostavite vaš komentar