Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Rapalska sramota: Talijanizacija Hrvata kao tragična obljetnica

Posted by Hrvatski Ratnik

Prije 100 godina, 31. prosinca 1923., talijanska represija zaronila je putem dekreta duboko u srce hrvatskog identiteta. Potpisivanjem sramnog Rapalskog ugovora od strane okupatorske Jugoslavije i srpske hegemonije, Hrvati su izgubili dijelove svoje domovine, postajući time žrtve bezdušne talijanizacije. Talijanska vlast, koristeći dekret koji je potpisan 31.12.1923, okrutno je zabranila roditeljima da svojoj djeci daruju hrvatska imena…

– podsjeća nas na današnji dan Robert Špehar na platformi X, bivšem twitteru…

Umjesto toga, na matičnim uredima općina, nova rođena lica Hrvatske su u registrima potajno pretvorena u talijanska imena. Tom ludilu nije bio kraj, Hrvatima su retroaktivno čak imena na grobovima svojih predaka preimenovana u talijanska imena, stvarajući od Ante – Antonia, a od Julie – Giuliettu.

Ovaj crni dan u povijesti podsjeća nas na bezobzirnost moći i pokušaj brisanja kulturnog nasljeđa. Hrvati, čija je povezanost s vlastitim korijenima bila sustavno narušavana, ostali su suočeni s dvostrukim izazovom – gubitkom teritorija i prisilnom promjenom identiteta.

Kako godine odmiču, važno je ne zaboraviti ovo tragično poglavlje i izgrađivati otpornost protiv svake sile koja pokušava ugušiti hrvatski nacionalni ponos, kulturu i jezik.

Talijanizacija, islamizacija, kao i srbijanizacija Hrvata, ostaje podsjetnik na nužnost čuvanja svog identiteta u svjetlu prošlih nepravdi, jer tko svoj identitet ne čuva – nestaje!

Izvor: Robert Špehar / twitter.com/spehar_robert/

Udruga Hrvatski Ratnik

3 komentara
Ostavite vaš komentar

3 komentara
  1. Rapalskim dekret potpisan od strane Jugoslavije ,u Titovoj Jugoslaviji je inputiran kako je to Pavelićeva vlada ućinila. Postoje dokumenti i proglasi koje Pavelić potpisuje da se ne poštiva taj dekret i da se oduzete regije vrate u potpunu jurisdikciju NDH. TITO u suradnji velikosrba i četnika putem medija podvaljuje kako je to Pavelić učinio . I današnji mediji su u službi velikosrpskih povjesničara i skrivaju se dokumenti .

  2. Ništa ni Servi ni Talijani ne bi mogli bez Engleza! Sjetimo se samo (i) Londonskog ugovora! Podjednako tako i Oluje u kojoj su na Englezi, preko Amera zapriječili put do pobjede i čišćenja neprijatelja sa hrvatskog teritorija i, kako Galbright kaže – velike političke pogreške zbog mira na ovom području u sprječavanju Hrvata da VRATE SVOJE OKUPIRANE TERITORIJE a koje je Servija dobila kao ratni plijen u obliku tumora na hrvatskom tlu zvanog RS! U konačnici, svrha je zatrti Hrvatsku i hrvatski narod a razlozi su puno dublji nego se čini!
    Bog i Hrvati!

  3. Razmišljam o tim i dadasnjim događajima da su srbi i italijani mnogo dobro poznavali mentalitet hrvata i to su tako o radili što su radili. Ništa nije bilja situacija ni danas, sa plenkovicev i prije njega smradovi.. Sve plate sve kupe sve razjedine hrvate sa nekim sitnim kusurom.