Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Razlozi zbog kojih je Dmitar Zvonimir bio izdajnički hrvatski kralj!

Posted by Hrvatski Ratnik

Nakon smrti kralja Petra Krešimira IV, obzirom da Petar nije ostavio iza sebe muškog nasljednika, pravo na hrvatsku krunu imali su Slavac, te još prije njega Krešimirov nećak Stjepan. Zvonimir je kao ban uzurpirao vlast i utamničio Krešimirovog nećaka Stjepana, te ga prisilio da se pismeno odrekne hrvatske krune. Nakon što je silom uzurpirao prijestolje, Zvonimir radi presedan i kao hrvatski kralj podređuje vlast Rimu:

Traži od pape krunjenje te mu dobrovoljno prihvaća plaćati poreze. Svi ostali hrvatski kraljevi, za razliku od ostalih vladara Europe, samostalno su se krunili te tako pokazivali svoju nezavisnost od bilo koga, pa tako i od Rima.

Zvonimir je potpuno svojevoljno postavio Rim iznad sebe prepustivši krunjenje papi i plaćajući mu poreze. Kralj Zvonimir, oženivši se za Mađaricu Jelenu iz obitelji Arpad, bio je također i mađarski zet. Kroz svoje vladanje favoriziao je Mađare i ustupao im posjede.

Osvješteni dio hrvatakog plemstva je videći kojim putem Zvonimir ide odlučio ubiti ga, te na prijetolje staviti pravnog nasljednika hrvatske krune, Krešimirovog nećaka Stjepana. Stjepan je brzo umro budući da je već bio star i bolestan, a Zvonimir iza sebe nije ostavio nasljednika kao ni Stjepan, pa je to iskoristila Zvonimirova žena Jelena te je pozvala svog brata Lasla (Ladislava) Arpada da napadne Hrvatsku, jer je pravno gledajući on nasljednik prijestolja.

Iz ovoga možemo zaključiti dvije stvari: Prvo da je kralj Zvonimir oženio ženu koja je jedva dočekala pozvati svog brata da napadne Hrvatsku, a drugo da je upravo zbog Zvonimira i toga što je uopće izabrao Jelenu za ženu, a nije imao nasljednika, on krivac što su Arpadi pravno imali pravo na hrvatsku krunu.

Zanimljivo je kako Toma Arhiđakon, koji je kao Roman prezirao Hrvate i Hrvatsku, što se vidjelo i iz njegovih zapisa, najviše od svih hvalio upravo Zvonimira. On mu je najviše pasao od svih ostalih hrvatskih kraljeva jer je bio podređen papi i Rimu te im plaćao porez. Za svoju poslušnost prema Rimu Zvonimir je dobio od pape i zasluženu nagradu, a to je isklesani pentagram kojeg je Dmitar postavio u splitsku krstionicu, a tamo se nalazi i dan danas.

Da Zvonimir nije uzurpirao vlast, Hrvatsko bi kraljevstvo vrlo vjerojatno nastavilo napredovati pod vodstvom Stjepana koji bi, da nije bio utamničen sve te godine, ostavio nasljednika za sobom.

Dmitar Zvonimir je dragovoljno podredio svoju vlast i Hrvatsku državu Rimu, oženio se za Jelenu iz obitelji koja je napala i okupirala Hrvatsku, a sve je to rezultiralo propašću Hrvatakog krsljevstva nekoliko godina kasnije.

Može se još u 100 pjesama spominjati i hvaliti kralja Zvonimira, od Thompsona pa do raznih klapa, ali jedna i jedina istina je da se taj kralj kroz povijest Hrvatima nametao kao veliki kralj upravo zbog toga jer je bio podređen najvećim hrvatskim neprijateljima toga doba: Mađarskoj i Rimu.

Objektivno gledajući povijesne činjenice, bez ikakve pristranisti i subjektivnosti, Zvonimir je najgori kralj kojega je Hrvatska imala za narodnih vladara, te može biti svrstan jedino među izdajnike.

Izvor: Nezavisna Hrvatska

Udruga Hrvatski Ratnik

2 komentara
Ostavite vaš komentar

2 komentara