Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Sramotna i bezdušna saborska većina odbila roditeljima-njegovateljima naknadu nakon smrti djeteta

Piše: Lili Benčik

U petak 17.ožujka 2023. godine je u Saboru, kod glasovanja o naknadi roditeljima bolesne djece, izbila u javnost sva bijeda i gnoj vladajuće političke “elite“! Ovo su imena svih 76 zastupnika koji su bili protiv toga da roditelji njegovatelji primaju naknadu nakon smrti djeteta.

Neka njihova imena ostanu zapisana u povijesti Sabora kao njegova najveća sramota!

Ačkar Krešimir, Bačić Ante, Balić Marijana, Baradić Nikolina, Barbarić Nevenko, Baričević Danica, Barišić Dražen, Bedeković Vesna, Begonja Josip, Bilek Vladimir, Blažević Anamarija, Borić Josip, Bošnjaković Dražen, Brčić Luka, Brkan Jure, Budalić Ivan, Burić Majda, Bušić Zdravka, Cappelli Gari, Ćelić Ivan, Ćosić Pero, Deur Ante, Dodig Goran, Dreven Budinski Nadica, Đakić Josip, Franković Mato, Grba-Bujević Maja, Habijan Damir, Hrebak Dario, Hrelja Silvano, Ivanović Goran, Jandroković Gordan, Jankovics Robert, Jelkovac Marija, Jenkač Siniša, Juričev-Martinčev Branka, Kajtazi Veljko, Kapulica Mario, Karlić Mladen, Katičić Krunoslav, Kirin Ivan, Klarić Tomislav, Klasić Darko, Kliman Anton, Komes Magdalena, Krstulović Opara Andro, Lekaj Prljaskaj Ermina, Lukačić Ljubica, Maksimčuk Ljubica, Mandarić Marin, Mažar Nikola, Milošević Boris, Murganić Nada, Okroša Tomislav, Pavić Marko, Perić Grozdana, Petir Marijana, Pocrnić-Radošević Anita, Pupovac Milorad, Radin Furio, Reiner Željko, Sanader Ante, Sobota Darko, Srpak Dražen, Stier Davor Ivo, Šarić Josip, Šašlin Stipan, Šimičević Rade, Šimić Hrvoje, Štromar Predrag, Totgergeli Miro, Tramišak Nataša, Tušek Žarko, Vidović Radoje, Zekanović Hrvoje i Zmaić Ankica

47 zastupnika oporbe zgroženo su napustili sabornicu i nisu sudjelovali u daljnjem glasanju.

Dodatna sramota i bezdušnost, djecu i roditelje su još tjerali s galerije Sabornice

Nakon što su vladajući u petak u Hrvatskom saboru odbili roditeljima njegovateljima produžiti pravo na naknadu još 6 mjeseci nakon smrti djeteta, i to dok su ih oni i djeca gledali s galerije, dodatan udarac su dobili kad su ih htjeli poslati van pred ogradu.

Sramotno i mučno u povijesti Sabora, a dodatan sramotan trenutak je bio kad saborske službe nisu dale roditeljima i djeci da se medijima obrate unutar zgrade Sabora već su ih najprije htjeli poslati van pred ogradu, no iz službe za medije riješili su situaciju dozvolivši im ipak da ostanu unutra.

Medijima se kroz suze obratila Suzana Rešetar iz Udruge Sjena, navodeći kako ju je “sram što je svoje dijete rodila u ovoj državi“. Suzana Rešetar kaže da još uvijek osjeća istu mučninu u želucu kad se sjeti petka:

Roditeljima smrtno bolesne djece uskratili su pravo koje su dali sebi samima. Oni, kad im istekne mandat, koriste isti model, šest plus šest “dok se ne snađu“, a roditelj kojemu umre dijete o kojemu je brinuo, ponekad i dulje od 20 godina, nema pravo odžalovati, u miru pokopati dijete i doći k sebi, nego se u roku od osam dana mora prijaviti na Zavod za zapošljavanje. Pritom su njihove socijalne naknade 4.000 kuna ili 530 eura, a zastupničke plaće, koliko? 18.000 kuna, 2.400 eura? Trebalo bi pitati porezne obveznike, koji plaćaju i roditelje i političare, koga od njih žele plaćati još godinu dana.

Nedavno je preminula djevojka od 24 godine. Njezina majka mi kaže: “Izađem u vrt i još čujem zvuk medicinskih aparata“. Kako ona sad odmah može biti sposobna za posao? To su ljudi koji su i po nekoliko puta sami oživljavali svoju djecu, iza njih su godine trauma…

Naknada koja je izazvala veliki revolt iznosi 4.000 ili 4.500 kuna ako roditelji obavljaju i medicinsko-tehničke zahvate, recimo imaju djecu na respiratorima s kanilama, sondama… Do 2019. godine je bila 2.500 kuna dok se roditelji njegovatelji prosvjedima nisu izborili za povećanje.

Dvije godine prije, 2017., umrlo je dijete staro 13 godina s bezbroj dijagnoza, dijete koje je majka dva do tri puta oživljavala. Ona nije imala novac da pokopa sina, između sebe smo sakupljali da joj damo za ukop. Nikad to neću zaboraviti. Stravično! Tada smo poslali zahtjev, bili na razgovoru s ministricom Nadom Murganić koja je obećala podizanje naknade i da će Zakon o socijalnoj skrbi poslati u hitnu proceduru, i riješiti pitanje “šest plus šest“. Struka kaže da “kad vam umre dijete imate PTSP i otprilike pola godine vam treba da uopće shvatite što vam se dogodilo. A drugih šest mjeseci, psihološki prihvaćate to stanje i osovljavate se na noge”, rekla je za Jutarnji list Suzana Rešetar.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/jesu-li-oni-koji-su-glasali-protiv-roditelja-njegovatelja-izgubili-ljudskost-ili-je-nisu-imali-15317159

Roditelji, njegovatelji teško bolesne djece se od 2012. godine bore s bešćutnom političkom “elitom” za status i socijalna prava. Prva ih je odbila ministrica Milanka Opačić, potom Nada Murganić pa ministar Josip Aladrović koji se, suočen s optužbama, povukao i koristi “šest plus šest“, a sad i Marin Piletić.

Četiri ministra su se promijenila, a oni kažu “čekajte još malo“. Izmijene Zakona o socijalnoj skrbi trebale bi stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine, za devet mjeseci. Koliko će djece do tada umrijeti i koliko roditelja biti pušteno da se i prije nego pokopaju dijete odu prijaviti na HZZ? I zašto se moraju čekati izmjene zakona kad je ministar sam uredbom mogao tu jednu rečenicu dodati u Zakon?

“Pa ako ne smije bez stranačke dozvole može pitati šefa.”, rekla je Suzana Rešetar.

I ŠEF je vidio koliku je štetu sam sebi učinio, pa se ŠEF, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković ipak smilovao roditeljima njegovateljima i nakon sjednice vodstva HDZ-a poručio kako će nakon smrti djeteta dobivati naknadu i to idućih 10 mjeseci.

“Mi donosimo cjelovita rješenja u okviru politike koja je socijalno osjetljiva, orijentirana da pomognemo svima.”, rekao je premijer Plenković. Vidimo koliko su cjelovita, godinu dana, još 2 mjeseca bi ipak bilo malo previše, zar ne premijeru Plenkoviću?

Lili Benčik/hrvatskepravice

Udruga Hrvatski Ratnik

2 komentara
Ostavite vaš komentar

2 komentara
    1. Hvala vama draga Senka, i svima koji nas pratite i podržavate, bez vas ne možemo ništa.