Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Sretan nam Dan državnosti – 1990. formiran prvi višestranački Hrvatski sabor

Posted by Hrvatski Ratnik

Dana 30. svibnja 1990. godine, nakon održanih prvih višestranačkih parlamentarnih izbora, sastali su se novoizabrani zastupnici na konstitutivnoj sjednici prvog višestranačkog Sabora. Zanimljivo je da je taj sabor još uvijek imao naziv Sabor Socijalističke Republike Hrvatske i da je bio ustrojen po starim načelima iz doba socijalizma. Tako je imao tri vijeća: Društveno-političko vijeće, Vijeće općina i Vijeće udruženog rada.

Za predsjednika novog sabora izabran je Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

Upravo je novi Sabor bio taj koji je izabrao dr. Franju Tuđmana za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske (kako se ta funkcija tada zvala). Pridjev socijalistička izbačen je iz imena Republike Hrvatske i iz imena Sabora tek u prosincu te godine. 

Republici se Hrvatskoj sve do 2001. godine taj dan obilježavao kao Dan državnosti i bio je državni praznik, upravo kao spomen na prvu konstitutivnu sjednicu sabora. Kad je Dan državnosti premješten na 25. lipnja, dan prvog višestranačkog zasjedanja obilježava se kao Dan Hrvatskoga sabora.

Izvor: Povijest.hr

Udruga Hrvatski Ratnik

2 komentara
Ostavite vaš komentar

2 komentara
  1. Nije to Dan Državnosti svih Hrvata, te nikada neće ni biti. To je dan AP-a i njegovih dizača ruku u HR SABORU. Treba sve povijesne činjenice pregledati, pa onda zauzeti ispravan stav. Što je bilo 30.05.1990.g, što. Kako se toga dana zvala, te nazvala Lijepa Naša? Pogledajte sve moguće snimke sa tog sabora u ININOJ zgradi. Toga dana nije dobila ime Republika Hrvatska. , ali postoji jedna naroda: zavadi pa vladaj, ili podijeli pa ćeš lakše vladati. Hrvatska SVETINJA, Hrvatsku ni za što…

  2. F. Tuđman došao je na vlast prevarom Marka Veselice a i cjelokupnog hrvatskog naroda! Kao i još jedan iz istih redova nakon njega! Taj F.T. u prosincu iste godine promijenio je hrvatsku zastavu prije početka rata i dao Hrvatima do znanja da će granice biti onakve kakvima su ih nacrtali Englezi i njihova komunistička i četnička sluganska kopilad, bez obzira na ratna djelovanja! Trideset i tri godine nakon toga, što Hrvatska ima od blagostanja i nezavisnosti?! Na vlasti su bili i ostali isti oni koji direktive dobivalu od stranaca a provode ih preko Zagreba! Je li slučajno da se Hrvatska trideset godina ne može oporaviti od rata pa joj puk u pravilu ima dvostruko manje plaće od onih u EU-i? O kojem danu državnosti pričamo kad jednog poštenog zrakoplova nemamo? Kasd izvučemo glavu iz pijeska, hoće li nam u vidokrugu ostati ijedan Hrvat? Jesmo li svoji na svome ili tuđem!? Bog i Hrvati!