Hrvatski Ratnik nikoga ne mrzi i ne psuje Boga ni svetinje
https://t.me/hrvatskiratnik [email protected]

Što se uporno krije u slučaju Hrvata uhićenih u Zambiji

Piše: Vjekoslav Krsnik

Bilo je puno nejasnih odgovora kada su četiri hrvatska para koja su u prosincu posvojila djecu iz DR Konga uhićena u Zambiji pod sumnjom na trgovini ljudima. U posljednjih mjesec dana zagonetno klupko počelo se odmotavati pa postaje sve jasnije da problem uhićenih Hrvata biva sve ozbiljniji, ne samo za njih nego i za hrvatske državne institucije, odnosno za Republiku Hrvatsku.

Već u samom početku je bilo sumnjivo i upućivalo da tu nešto smrdi, bila su ta četiri mlada hrvatska para, od kojih jedan transrodni, koji se odlučuju na posvojenje afričke djece, a ne na odgoj vlastite djece. Indikativno je da su svi oni, a posebice transrodni par, dio platforme “Možemo” koja se zalaže zo novonametnutu rodnu ideologiju.

Da u cijeloj priči s hrvatske strane postoji veliki nered potvrdila je i predsjednica saborskog odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) koja je konstatirala da niti jedno tijelo vlasti Republike Hrvatske ne raspolaže točnim podacima o broju posvojene djece iz država kao što je DR Kongo koje nisu potpisnice Haaške konvencije o međudržavnom posvajanju djece.

Još je više alarmantan podatak da razni državni resori objavljuju različite podatke o točnom broju tako posvojene djece. Prema podacima Vrhovnoga suda u razdoblju od 2013. do 2022. godine hrvatski sudovi su donijeli ukupno 83 odluke o prihvaćanju odluka kongoanskih sudova o posvajanju djece.

Međutim prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova 94 djeteta iz DR Konga imaju prijavljeno boravište u Hrvatskoj, pa su im izdani hrvatski osobni dokumenti. I konačno ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, pozivajući se na taj isti MUP, izjavljuje da je u Hrvatskoj posvojeno 131 dijete iz DR Konga.

Suočena s raznim podacima državnih tijela saborska zastupnica je opravdano zaključila kako je upitno jesu li uopće sva ta djeca u Hrvatskoj što upućuje na opravdanu sumnju kako se uistinu radi o trgovanju djecom.

Ta sumnja je pojačana novim činjenicama o tom predmetu. Slučaj četiri hrvatska para došao je na red sjednice UN-ovog odbora za prisilne nestanke održanog u Ženevi. Državni tajnik zambijskog ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Dickson Matembo je izjavio da su ta djeca uzeta iz sirotiša, ali što je još važnije, jer to na cijelu aferu baca potpuno novo svjetlo, da “to nije prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu”, te da su kongoanske vlasti utvrdile da je “njihova dokumentacija lažna”. Po njegovoj izjavi čini se kao prvo da se radi o organiziranoj skupini koja se bavi trgovinom djecom, a kao drugo da su službeni organi u Hrvatskoj bez provjere na temelju lažne dokumentacije izdavali dotičnoj djeci hrvatske isprave.

Kroz ovih nekoliko mjeseci hrvatski službeni organi, ali i vodeći mediji, prije svega javna HRT, a potom dva vodeća dnevnika “Jutarnji list” i “Večernji list”, se uopće nisu potrudili istinito informirati javnost o cijelom slučaju nego su sustavno zataškavali slučaj stavljajući u prvi plan zabrinutost za sudbinu četiri uhićena para i njihovo pravo da posvojenu djecu u starosti od 6 mjeseci do tri godine dovedu u Hrvatsku. Svi oni su ignorirali golu činjenicu da je iz više izvora potvrđeno kako su dokumenti o posvojenju lažni, a još više činjenicu da se u to bez provjere dokumenata uključilo nekoliko sudova u Hrvatskoj na čelu s Općinskim sudom u Zlataru.

Ni jedna medijska redakcija se nije upustila u istraživanje gdje su u Hrvatskoj dosad usvojena djeca iz DR Kongo, ali kako se kasnije otkrilo, i još nekih afričkih zemalja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, odbijajući navode zambijskog državnog tajnika, uputilo je notu u kojoj se naglašava da će Hrvatska nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji,

Novo svjetlo na slučaj bacio je predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak koji je u izjavi nekim nezavisnim portalima podsjetio da su dokumenti o posvojenju bili krivotvoreni, te da se u ovom slučaju radi o trgovini djecom. O tome  su bili obavješteni službeni organi, ali nisu učinili ništa da se to zaustavi. On je optužio Ministarstvo unutarnjih poslova da znaju kako se nekoj od ovako posvojene djeci u Hrvatskoj gubi svaki trag, ali da o tome šute. Izričito je napomenuo da za ovaj slučaj postoji odgovornost hrvatskih vlasti, uključujući predsjednika, premijera i ministre pravosuđa i socijalne skrbi.

Suđenje uhićenim Hrvatima, koji se u Ndoli u Zambiji brane sa slobode, prebačeno je s nižeg na viši sud i vjerojatno će se održati tek u svibnju. Dotad će vjerojatno isplivati na površinu nove činjenice o tome kako se radi o trgovini djecom, pri čemu sasvim određenu odgovornost imaju i hrvatski službeni organi.

Udruga Hrvatski Ratnik

Jedan komentar
Ostavite vaš komentar

Jedan komentar
 1. DRŽAVA U NADLEŽNOSTI
  ORGANIZIRANOG KRIMINALA
  Odavno stoje jasni dokazi kako Republikom Hrvatskom vlada i hara UDRUŽENI ZLOČINAČKI POTHVAT..O tome nas je izvjestio HAŠKI TRIBUNAL kada je Hrvatski režim kojem je tada na čelu bio dr. Franjo Tuđman, označio kao kriminalnu grupu, koja je za vrijeme rata na teritoriju BiH organizirala i počinila RATNE ZLOČINE..I umjesto da se taj ološ okupljen u tzv političkoj stranci HDZ doslovce SASTRUŽE sa hrvatske grbače, dobio je bezrezervnu podršku SVIH tzv PARLAMENTARNIH stranaka, INSTITUCIJA te medija naše zemlje.!!?…Račanova je pak garnituira sudjelovala u MEĐUNARODNOM pripremanju i izvršenjunju atentata na srbijanskog premijera dr. Zorana Đinđića…Od tada postaje jasnoo kako je Hrvatska dio međunarodne zavjere čiji se temeljni protagonisti kriju na čelu tzv politikih vrhova Njemačke, Nizozemske, Srbije, Hrvatske..EUropske unije..
  Stoje jasne indicije kako je Velika Britanija baš zbog takvih okolnosti napustila EU..
  Jasno, BANDA je Veliku Britaniju željela kazniti sa prvotnih 200tinjak MILIJARDI EUra na ime tzv BREXITA..Zatim su taj izns EU kriminalci smanjivali da BREXIT danas nitko više niti spominje.. ..Vi to ne znate jer se činjenice i dokazi kriju od očiju šire javnosti.
  Na samom početku ili pokušaju reketiranja Velike Britanije od strane EU, obznanio sam i obrazložio javnosti zbogm čega moji prijatelji a poglavito porezni obveznici Velike Britanije neće platiti niti centa gromoglasno najavljivanih DESETAKA MILIJARDI EUra reketa EUropskoj uniji..To je bilo prije 7/8 godina..
  Da li je Velika Britanija platila do sada i cent na ime BREXITA ?..
  VRATIMO se kontinuitetu zločina hr TZV POLITIČKIH GARNITURA..
  NAKON iVICE RAČANA, DOKAZANOG MEĐUNARODNOG KRIMINALCA i TERORISTE, NA SCENU STUPA dr.IVO SANASER..ZNAMO DA JE OSUĐEN I ON I STRANKA mu HDZ I POTVRĐENA KAO zločinačka organizacija..
  Sadašnji KRIMINALAC NA ČELU TZV VLADE RH ZOVE SE Andrej Plenković.
  Zar treba proći jedna cijela epoha kako bi NOTORNOG I OKORIJELOG KRIMINALCA i njegov HDZ naš korumpirani sud procesuirao i označi kao dio ORGANIZIRANOG KRIMINALA..?!..
  Jer, kako se režimski kriminalci vole igrati poznatom frazom, SVI SU NEVINI KOK IH SUD NE OSUDI ?!…Zna HDZ i njihov čelnik da su im dani odbrojani..Stoga raskrinkana međunarodna banda NABRZAKA sprema zamjenu za Plenkovića i njegovu HDZ lopovsku garnituru..
  Spremaju se poslužiti Šoroševim prljavcima i DJECOKRADICAMA pa iz kanalizacije CIVILNOG DRUŠTVA na površinu vade i javnosti prezentiraju HORDU BESKRUPULOZNIH LUPEŽA I MALOUMNIKA nazvanu MOŽEMO…Očito, dozlogrdilo je to ne samo nama koji desetljećima trpimo ZULUM raznih LOPOVA iščašenih umova, već je takav pristup demokraciji dojadio i međunarodnoj, poglavito sigurnosnoj zajednici…ŠOROŠEVA HORDA MOŽEMO, iako svjesna kako je javno zatečena, kako se bavi najprljavijim i najpodlijim kriminalom, TRGOVINOM DJECE, drsko najavljuje kako je samo pitanje vremena kada će na mjesto HDZa, stati na čelo RH kao što sada ponosno PRLJAJUĆI Zagreb stoje na čelu glavnoga grada Hrvatske..Najvjerojatnije stoga je odlučeno da SVI “padnu” na odavno utabanoj ruti krijumčarenja AFRIČKOM DJECOM !?